OBAVEZNA PRIMENA BIOSIGURNOSNOG PROTOKOLA NA FARMI U TRNOVČU
   23 Aug 2019, 15:01    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


OBAVEZNA PRIMENA BIOSIGURNOSNOG PROTOKOLA NA FARMI U TRNOVČU

BIOSIGURNOSNI PROTOKOL JE MERA KOJA SE DUGI NIZ GODINA PRIMENJUJE NA FARMI UNION MZ-A U NASELJU TRNOVČE. FARMA JE DEO KOMPANIJE UNION MZ, A SVE U CILJU DA SE ZAŠTITE ŽIVOTINJE OD UNOŠENJA INFEKCIJA SPOLJA, KAO I ŠIRENJE IZMEĐU PROIZVODNIH GRUPA,  KATEGORIJA UNUTAR ZAPATA.Obavezna primena biosigurnosnog protokola na farmi u Trnovču svakodnevna je aktivnost koja se sprovodi odgovorno i u kontinuitetu. Biosigurnost podrazumeva sagledavanje mogućih izvora infekcije, načina njihovog  štetnog  dejstva i osmišljavanje  mera  za  kontrolu  infektivnih uzročnika.  To  je određen niz primene izabranih mera  prema prethodno prepoznatim rizicima kojima se štiti zapat od unošenja infekcija spolja, kao i širenja između proizvodnih grupa / kategorija unutar zapata.
Union MZ ima u svom vlasništvu 2 farme svinja, 2 farme brojlera, klanicu, objekat za preradu mesa, maloprodajne objekte i fabriku stočne hrane. POTREBNO JE PRIDRŽAVATI SE BIOOSIGURNOSNOG PROTOKOLA DA BI SE OMOGUĆILA ŠTO BOLJA PROIZVODNJA. To podrazumeva da farma bude zatvorenog tipa, pristupne saobraćajnice da budu  obezbeđene barijerama i sam ulazak kontrolisan.


Dezobarijera se nalazi na ulazu i za goste i za zaposlene, a takođe primenjuju se i druge mere koje su jasno klasifikovane i određene, odnosno, pravila i propisi  koji se primenjuju kako bi se dalje nastavio put ka proizvodnim objektima gde su životinjena. Nar mestu gde su stranke, odnosno, svi oni koji nisu zaposleni,  postoje utvđena pravila koja se obavezno primenjuju. Vodi se i evidencija kroz Knjigu poseta i time sprovodi još jedna vrsta sigurnosnih mera.


Ceo proces se završava  na mestu gde je utovarna rampa gde se iz farme utovaruju životinje u kamion. O celokupnom procesu primene zaštitnih mera na farmi Union MZ a u Trnovču za Sat televiziju govorila je doktorka veterinarske medicine u Union MZ u, Vesna Filipović Ilić.
Slične vesti

Uskoro ćete na robi u radnjama primetiti jedan žig: šta to znači?

15 Jun 2020, 11:53

Danas startuje novi projekat Privredne komore Srbije – "Stvarano u Srbiji". To je jedan od načina za pomoć…

OTVOREN LIDL U POŽAREVCU

11 Jun 2020, 11:29

Lidl konačno otvoren i u Požarevcu.
U Požarevcu otvorem prodajni objekat kompanije Lidl. Veliki broj Požarevljan stajao…

RUSIIJA BLOKIRALA UVOZ MESA IZ ČETIRI SRPSKE KOMPANIJE

31 May 2019, 13:30

Ruska Federacija privremeno je na 60 dana blokirala uvoz mesa i mesnih prerađevina četiri firme iz Srbije, potvrđeno je…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljePožarevačka kovid bolnica popunjena…

U požarevačkoj kovid bolnici popunjeni svi kapaciteti, četiri pacijenta su na respiratorima,…

16 Jul 2020, 15:36

ZdravljeEPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BRANIČEVSKOM…

Epidemiološka situacija i dalje nestabilna. Veliko Gradište 9, Golubac 1, Žabari…

16 Jul 2020, 13:24

DruštvoBUSIJE BEZ VODE

JKP "Vodovod i kanalizacija" Požarevac odaveštava da zbog radova na mreži …

16 Jul 2020, 13:15

Kursna lista