Nuklearna forenzika - od kockarnica do terorista
   10 Jun 2022, 9:37    Beograd    rts    Elena Marjanović


Nuklearna forenzika - od kockarnica do terorista

U poslednje vreme ljudi su prilično obuzeti strahom od nekog oblika nuklearne intervencije. Tome doprinose dešavanja u Ukrajini, pretnje aktiviranjem nuklearnog naoružanja ili oštećenje neke od tamošnjih atomskih elektrana.


Malo nas zna da postoje i razni oblici nuklearnog terorizma. Za njihovo otkrivanje i suzbijanje zaduženi su nuklearni forenzičari.

  "Za razliku od tradicionalnih forenzičara, ovi stručnjaci rukuju radioaktivnim materijalom i primenjuju razne radioaktivne tehnike u rešavanju neke kriminalističke istrage u kojoj su takve supstance neovlašćeno upotrebljene" objašnjava Jovana Nikolov, profesorka na Katedri za nuklearnu fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i jedan od pionira u razvoju ove naučne grane u Srbiji.

U razgovoru za Magazin na Prvom Radio Beograda 1, upozorava da smo sve izloženiji terorističkim pretnjama i da postoji veliki rizik da neko upotrebi nuklearni materijal i nekom vrstom mini-atomske bombe nanese ogromnu štetu.

Uloga nuklearne forenzike je, upravo, da na vreme detektuje i spreči bilo kakvu pretnju, odnosno da zaustavi eventualnu akciju.

Nedavno su u Novom Sadu gostovali predstavnici Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma Ed Van Zalen i Andrei Apostol i zanimljivim predavanjima i ilustrativnim primerima pokazali kako nuklearna fizika funkcioniše. Najatraktivniji se odnosio na kockarsku prevaru grupe Vijetnamaca.

Oni su dobijali na kocki tako što su karte obeležili radioaktivnim jodom I-125. Imali su detektore ugrađene u hemijske olovke koji bi blago vibrirali kada se približe kartama obeleženim tom supstancom.

Postali su sumnjivi kada je na bukureštanskom aerodromu na kartama koje su sa sobom nosili detektovano sumnjivo zračenje. To je učinjeno upravo zahvaljujući rumunskim nuklearnim forenzičarima, a po okončanju istrage evidentirana je ogromna finansijska prevara koja je stajala iza toga.

Profesorka Nikolov je već pet godina član Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma i Međunarodne radne grupe za nuklearnu forenziku. Zahvaljujući tome, u prilici je da prati najnovije metode i rešenja u analizi materijala.

"Na godišnjim sastancima eksperata čuju se mnogi slučajevi, uči se na iskustvima drugih. Postoje i međulaboratorijske vežbe, gde svaka država može da testira svoje kapacitete i da dobije uputstva i preporuke za merenje nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala, kao i za rukovanje kontaminiranim dokazima", kaže sagovornica Radio Beograda.

Njeni kontakti otvorili su novosadskom PMF-u i njenoj katedri put za saradnju u oblasti nuklearne bezbednosti sa Evropskom komisijom i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Srbija je, generalno, početnik u ovoj oblasti. U disciplinama na koje se oslanja nuklearna forenzika, poput primenjene nuklerane fizike i radiohemije, mi smo vrlo napredni. Imamo znanja i opremu.

Praksom se stiču osnovne veštine. Do sada nije bilo zabeleženih kriminalnih slučajeva tog tipa. Profesorka napominje da mi možda i ne znamo da li se nešto tako desilo i navodi rumunski primer. Do 2015. godine u toj zemlji nisu imali nijedan slučaj upotrebe radioaktivnog materijala.

"Od kada su osnovali laboratoriju za nuklearnu forenziku zabeležili su 15 slučajeva. To znači, da što ste sposobniji i spremniji , veća je verovatnoća da nešto i otkrijete, zaključuje Jovana Nikolov.Slične vesti

Begović: Saradnja sa Kinom u istraživanju svemira i na izgradnji lunarne stanice

17 May 2024, 10:38

Ministarka nauke Jelena Begović rekla je za RTS da su sa NR Kinom potpisana dva memoranduma o uključivanju Srbije u istraživanje…

Begović: Čovečanstvo se okreće nuklearnoj energiji, moramo ponovo da imamo stručnjake iz ove oblasti

7 May 2024, 10:23

I u Vladi premijera Miloša Vučevića na čelu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je dr Jelena…

Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaj

27 Mar 2024, 11:29

Vlada Srbije je usvojila odluku kojom Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaja.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaZaštita vinove loze na stand by

Vinova loza se nalazi u fazi cvetanja i uprkos idealnim uslovima za razvoj infekcije, tretnani…

23 May 2024, 14:18

SportPromocija ženske košarke u Požarevcu

SKU  “Lavice 012 ” i KK Po Basket intenzivno rade na promociji  promocije…

23 May 2024, 14:15

DruštvoEksplozija cena smeštaja zbog…

Na Ušću već danima traju pripreme za dva koncerta nemačke rok grupe Ramštajn, u petak i u…

23 May 2024, 14:11

Kursna lista