Nuklearna forenzika - od kockarnica do terorista
   10 Jun 2022, 9:37    Beograd    rts    Elena Marjanović


Nuklearna forenzika - od kockarnica do terorista

U poslednje vreme ljudi su prilično obuzeti strahom od nekog oblika nuklearne intervencije. Tome doprinose dešavanja u Ukrajini, pretnje aktiviranjem nuklearnog naoružanja ili oštećenje neke od tamošnjih atomskih elektrana.


Malo nas zna da postoje i razni oblici nuklearnog terorizma. Za njihovo otkrivanje i suzbijanje zaduženi su nuklearni forenzičari.

  "Za razliku od tradicionalnih forenzičara, ovi stručnjaci rukuju radioaktivnim materijalom i primenjuju razne radioaktivne tehnike u rešavanju neke kriminalističke istrage u kojoj su takve supstance neovlašćeno upotrebljene" objašnjava Jovana Nikolov, profesorka na Katedri za nuklearnu fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i jedan od pionira u razvoju ove naučne grane u Srbiji.

U razgovoru za Magazin na Prvom Radio Beograda 1, upozorava da smo sve izloženiji terorističkim pretnjama i da postoji veliki rizik da neko upotrebi nuklearni materijal i nekom vrstom mini-atomske bombe nanese ogromnu štetu.

Uloga nuklearne forenzike je, upravo, da na vreme detektuje i spreči bilo kakvu pretnju, odnosno da zaustavi eventualnu akciju.

Nedavno su u Novom Sadu gostovali predstavnici Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma Ed Van Zalen i Andrei Apostol i zanimljivim predavanjima i ilustrativnim primerima pokazali kako nuklearna fizika funkcioniše. Najatraktivniji se odnosio na kockarsku prevaru grupe Vijetnamaca.

Oni su dobijali na kocki tako što su karte obeležili radioaktivnim jodom I-125. Imali su detektore ugrađene u hemijske olovke koji bi blago vibrirali kada se približe kartama obeleženim tom supstancom.

Postali su sumnjivi kada je na bukureštanskom aerodromu na kartama koje su sa sobom nosili detektovano sumnjivo zračenje. To je učinjeno upravo zahvaljujući rumunskim nuklearnim forenzičarima, a po okončanju istrage evidentirana je ogromna finansijska prevara koja je stajala iza toga.

Profesorka Nikolov je već pet godina član Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma i Međunarodne radne grupe za nuklearnu forenziku. Zahvaljujući tome, u prilici je da prati najnovije metode i rešenja u analizi materijala.

"Na godišnjim sastancima eksperata čuju se mnogi slučajevi, uči se na iskustvima drugih. Postoje i međulaboratorijske vežbe, gde svaka država može da testira svoje kapacitete i da dobije uputstva i preporuke za merenje nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala, kao i za rukovanje kontaminiranim dokazima", kaže sagovornica Radio Beograda.

Njeni kontakti otvorili su novosadskom PMF-u i njenoj katedri put za saradnju u oblasti nuklearne bezbednosti sa Evropskom komisijom i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Srbija je, generalno, početnik u ovoj oblasti. U disciplinama na koje se oslanja nuklearna forenzika, poput primenjene nuklerane fizike i radiohemije, mi smo vrlo napredni. Imamo znanja i opremu.

Praksom se stiču osnovne veštine. Do sada nije bilo zabeleženih kriminalnih slučajeva tog tipa. Profesorka napominje da mi možda i ne znamo da li se nešto tako desilo i navodi rumunski primer. Do 2015. godine u toj zemlji nisu imali nijedan slučaj upotrebe radioaktivnog materijala.

"Od kada su osnovali laboratoriju za nuklearnu forenziku zabeležili su 15 slučajeva. To znači, da što ste sposobniji i spremniji , veća je verovatnoća da nešto i otkrijete, zaključuje Jovana Nikolov.Slične vesti

Standardne metode provere krvne slike mogli bi da zamene laseri

18 Oct 2023, 9:58

Krvna slika je za lekare jedan od pokazatelja zdravstevnog stanja pacijenta. Brojni parametri, poput analize hemoglobina,…

Begović: Poreske olakšice za firme koji se bave istraživanjem i razvojem

11 Oct 2023, 9:44

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokrenulo je projekat “Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija”.…

"Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija", održana konferencija u PKS-u povodom Dana nauke i inovacija

10 Oct 2023, 10:29

Povezivanje nauke i privrede, kao i razvijanje i jačanje ekonomije koja se bazira na znanju, neophodni su da bi domaća privreda…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaNove dve skulputre na dunavskom…

Na dunavskom keju u gradskom parku u Velikom Gradištu postavljene su dve nove skulpture…

29 Nov 2023, 18:23

DruštvoPrijem za učenike iz Španije i…

U Požarevcu borave učenici osnovnih škola iz Španije i Nemačke, učesnici Erasmus plus programa,…

29 Nov 2023, 12:47

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 30. Novembar…

SRBIJA: U četvrtak ujutru mraz, a tokom dana toplije nego u sredu.…

29 Nov 2023, 11:14

Kursna lista