NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI
   29 Dec 2018, 14:05    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U PETAK 28. DECEMBRA SVEČANO JE OTVORENA NOVOGODIŠNJA IZLOŽBA U ORGANIZACIJI  UDRUŽENJA LIKOVNIH STVARALACA "MILENA PAVLOVIĆ BARILI" POŽAREVAC I NARODNOG MUZEJA POŽAREVAC

Galerija savremene umetnosti sinoć je bila mala da primi sve posetioce koji su želeli da prisustvuju otvaranju novogodišnje izložbe koju su organizavili Udruženje likovnih stvaralaca "Milena Pavlović Barili" Požarevac i Narodni muzej Požarevac.Na otvaranju izložbe nakon muzičke tačke orkestra i baletske grupe učenika OŠ “Kralj Aleksandar I” mnogobrojnim posetiocima se najpre obratila Marina Radosavljević, kustos, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju u Požarevcu koja je i otvorila ovu izložbu.Marina Radosavljević je tom prilikom kazala: “Kraj godine sam po sebi  donosi rezimiranje, zaključivanje šta smo to sve dobro ili loše uradili u prethodnom periodu, šta je na nas ostavilo najveći utisak, šta nam je ojačalo krila, ili pak, šta nas je otreznilo u zabludama i očekivanjima, odnosno - gde stojimo na preseku naših želja i ostvarenih dela. Na kraju godine i članovi Udruženja likovnih stvaralaca M.P. Barili likovno su se zapitali i dali odgovore raznovrsnim radovima svojom inspiracijom, intuicijom i talentom.


Slike, skulpture, nakit njihova je istina o svetu i ljudima, propuštena kroz maštu i svest. Nova realnost nikla iz karaktera, uzroka i posledica, oživljena materijom, pojavljuje se pred svima nama. Bivstvujući uglavnom u mimetičkoj sferi umetnici su se držali klasičnog repertoara tema i motiva. 

 Izložena dela  članova ULIS-A u vreme novogodišnjih praznika upotpunila je i novogodišnja jelka koju su ukrasila deca iz vrtića Leptirić i Duško Radović na likovnim radionicama. Ukrasi su napravljeni tako što su oslikane šolje i drugi predmeti uz pomoć kustosa Biljane Milosvaljević Pićurić i  Slađe Milovanović predsednice udruženja ULIS-a Milena Pavlović Barili koje su se prisutnima i obratile i naglasile važnost saradnje sa vrtićima i školama na polju umetnosti.Biljana Milosavljević Pićurić, kustos, istoričar umetnosti je govorila o realizovanoj likovnoj radionici: „Veoma je značajno što je udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ prepoznalo vezu između umetnika i dece, kao aktivnih, interaktivnih i kreativnih bića. Dete stvara iskreno i sponatno, bez želje da se prilagodi i dopadne, već da bi kompenzovalo svoju ograničenost verbalnog izražavanja. Ono uživa u samoj igri sa materijalom u procesu stvaranja, dok krajnji rezltat ove stvaralačke igre ostaje manje bitan.. Takođe, predškolci vrtića Duško Radović iskazali su svoje zimske impresije kroz oslikavanje CD diskova i obrađenih drvenih oblica. Radom na novim materijalima, u drugačijim tehnikama mali kreativci zakoračili su svet umetnosti i pored, već afirmisanih umetnika, predstavli se na novogodišnjoj izložbi kluba.“U prepunoj galeriji i prazničnoj atmosferi prisutnim gostima se obratila i predsednica ULIS-a Slađana Milovanović koja je govorila o realizovanim projektima i poželela prisutnima i građanima srećnu i uspešnu narednu godinu.
Izložba je otvorena do 17. januara. Ulaz je slobodan.


 Slične vesti

MUZEJSKE DEČIJE RADIONICE U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI

6 Apr 2019, 12:48

U OKVIRU  IZLOŽBE „MILA MOJA - DEČIJE IGRAČKE OD PRAISTORIJE DO DANAS" NARODNI MUZEJ U POŽAREVCU ORGANIZOVAO…

UMETNOST DALEKOG MEKSIKA U POŽAREVCU

8 Mar 2019, 12:38

U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA RADOVA NA PAPIRU AMATE U ORGANIZACIJI NARODNOG MUZEJA POŽAREVAC…

PROMOCIJA SAJTOVA 3D PROJEKCIJA NARODNOG MUZEJA I GALERIJE MILENE PAVLOVIĆ BARILI

25 Dec 2018, 22:36

NARODNI MUZEJ POŽAREVAC I GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILI ORGANIZOVALI SU PROMOCIJU  SVOJIH SAJTOVA I 3D PROJEKCIJA…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU RAMU ODRŽANI JUBILARNI DESETI…

Proteklog vikenda u naselju Ram na Dunavu,u opštini Veliko Gradište održani…

19 Aug 2019, 15:42

DruštvoSESTROLJINSKI DANI PREOBRAŽENJA

OTVORENI SU SESTROLJINSKI DANI PREOBRAŽENJA U PORTI MANASTIRA SESTROLJIN NADOMAK NASELJA POLJANA.…

19 Aug 2019, 13:49

DruštvoŠESTA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA…

OTVORENA JE ŠESTA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA NA LETNJOJ POZORNICI U DRMNU, NASELJU…

19 Aug 2019, 13:46

Kursna lista