Novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda do 2025. u Požarevcu
   21 Jun 2022, 13:25    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda do 2025. u Požarevcu

U Požarevcu će do 2025. godine biti izgrađeno novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Vrednost potpisanog ugovora za izgradnju postrojenja iznosi 18,2 miliona evra.

U Požarevcu je potpisan Poseban ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Požarevcu između Vlade Republike Srbije i Nemačke razvojne banke (KFW).

Osim pogodnosti za najuže gradsko jezgro - gradske kanalizacije, ovim projektom vrednim više od 16,5 miliona evra, biće obuhvaćena i seoska naselja.

„Program za koji smo danas potpisali ugovor je šesta faza Programa vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda, čija sredstva iznose 83,5 miliona evra, od čega 13, 5 miliona donacija, koje je obezbedila Vlada Savezne Republike Nemačke, zajedno sa Evropskom unijom. U Programu šest učestvuje sedam opština, a Požarevac je prvi put u našem programu. Između 16 i 18 miliona evra biće opredeljeno za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i generalno unapređenje sistema. Ono što je meni veoma drago, s obzirom na to da sam prvi put u Požarevcu, da vidim posvećenost lokalne samouprave i Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i njihovu spremnost da učestvuju i realizuju jedan ovako važan projekat, izjavio je, pored ostalog Reudiger Hartman, direktor KFW banke predstavništva u Srbiji.

Novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda biće izgrađeno na prostoru starog postrojenja, iza Gradskog hopodroma, i zauzimaće površinu od 4,5 hektara.

Vrednost potpisanog ugovora za izgradnju postrojenja iznosi 18,2 miliona evra i odnosi se na izgranju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i za izgradnju jedinice za solarno sušenje mulja.

U saradnji sa Saveznom Republikom Nemačkom i KFW bankom do sada je obezbeđeno 274 miliona evra i investirano u 34 jedinice lokalne samouprave, pre svega, za rešavanje problema otpadnih voda i vode za piće.

Ugovor za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda potpisali su Tomislav Momirović, ministar građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture, Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, Reudiger Hartman, direktor KFW predstavništva u Srbiji i Aleksandar Dimitrijević, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac.Slične vesti

Deo Kostolca u nedelju i ponedeljak bez vode

24 Jun 2022, 9:17

Zbog sanacije kanalizacione mreže u Kostolcu, u nedelju, 26. juna, od 15 časova do ponedeljka do 06 časova, bez vode će…

Deo grada bez vode

17 Jun 2022, 11:30

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava  da zbog  radova na mreži od 10:30  do 17 časova bez…

Ulica Vojske Jugoslavije i naselje Ćirikovac bez vode

15 Jun 2022, 13:09

Zbog  radova na mreži, do 17 časova, bez vode su potrošači  u ulici Vojske Jugoslavije sa bočnim ulicama…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista