Novo ležište uglja "Kostolac zapad"
   25 Jun 2022, 10:59    Kostolac    sattv, Energija Kostolac    Elena Marjanović


Novo ležište uglja "Kostolac zapad"

Za sigurnu budućnost snabdevanja ugljem biće otvoreno novo ležište uglja „Kostolac Zapad“Otvaranjem novog kopa obezbedilo bi se dvostruko i dugoročno snabdevanje termoenergetskih kapaciteta  Kostolcu
 
 
 
Zapadni deo kostolačkog ugljenog basena raspolaže respektabilnim eksploatacionim količinama lignita, pokazala su dosadašnja istraživanja. Pored uglja, u ležištu se nalaze i znatne količine kvalitetnog šljunka koji bi mogao da se eksploatiše i plasira na tržište. Otvaranje novog površinskog kopa bilo bi od velikog značaja ne samo za privredni razvoj ovog kraja već i ukupnu energetsku stabilnost Srbije.


– Blokovi B1 i B2 u TE „Kostolac B“ trenutno su u ekološkom smislu najsavremeniji termokapaciteti u okviru EPS-a. Naredne godine je planirano puštanje u rad bloka B3 i njegovo priključenje na mrežu. Površinski kop „Drmno“ jedini je snabdevač ugljem svih blokova instalisanih u Kostolcu i njegove rezerve u ovom trenutku iznose oko 200 miliona tona – rekao je Ivan Đukić, pomoćnik direktora za investicije u Direkciji za proizvodnju uglja.


On je objasnio da je, prema postojećoj tehničkoj dokumentaciji, zaustavljanje blokova B1 i B2 predviđeno 2038. i 2039. godine, ali ti blokovi, tehnički posmatrano, mogu da se revitalizuju i da im se produži vek trajanja.


– Proteklih godina EPS i ogranak „TE-KO Kostolac“ uložili su znatna sredstva u istraživanje novog ležišta, koje se nalazi u okviru katastarskih opština Dubravica – Batovac – Brežane , a u dokumentaciji zvanično je imenovano kao „Kostolac Zapad“. U martu 2020. godine Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda završio je studiju izvodljivosti eksploatacije ležišta „Kostolac Zapad“. U ovom dokumentu definisana je nedostajuća oprema, dinamika otvaranja kopa, kao i preseljenje dela opreme s kopa „Drmno“ s ciljem uravnoteženja proizvodnje otkrivke i uglja na Površinskom kopu „Drmno“ i Površinskom kopu „Kostolac Zapad“ – rekao je Đukić.


Kako se bude povećavala proizvodnja na PK „Kostolac Zapad“, smanjivaće se proizvodnja na PK „Drmno“. Studija je pokazala i da u ležištu „Kostolac Zapad“ ima oko 350 miliona tona uglja, a da se iznad ugljenog sloja nalaze velike količine šljunka. Eksploatacione rezerve šljunka iznose 14.350.000 kubnih metara koji se, nakon otkopavanja, može plasirati na tržište.


– Vrednost investicije otvaranja kopa, prema procenama iz studije, iznosi 400 miliona evra. Na ovaj način obezbedilo bi se dvostrano snabdevanje termoenergetskih kapaciteta u Kostolcu ugljem iz oba ležišta – ocenio je  Đukić.


 
Nastavak projekta
 


Rezultati studije izvodljivosti eksploatacije ležišta „Kostolac Zapad“ pokazuju opravdanost investicije. Na osnovu toga trebalo bi obezbediti sredstva za nastavak aktivnosti koje se odnose na izradu glavnog rudarskog projekta za „Kostolac Zapad“ ,kao i izradu prostornog plana posebne namene - rekao je Đukić.
 Slične vesti

Proizvodnja na površinskom kopu "Drmno" u skladu sa bilansima

24 Nov 2022, 10:23

Proizvodnja na površinskom kopu „Drmno“u skladu sa bilansima iskopana 995.081 tona uglja

Rudari…

Površinski kop "Drmno" - Modernizovan dispečerski centar

3 Nov 2022, 12:50

Realizacijom projekta modernizacije dispečerskog centra za peti BTO sistem uspostavljena je bolja i savremenija kontrola…

Rekultivacija degradiranih površina na PK "Drmno"

31 Oct 2022, 12:44

Na unutrašnjem odlagalištu Površinskog kopa „Drmno“, na površini od 15 hektara početkom…

Postavite komentar  1. Pera
    June 25, 2022 | 20:30:41
    Uglja ima, ali je loseg kvaliteta u pojedinim istraznim busotinama ispod 5000 kalorija. Mesan je u sloju od dva tri metra zajedno sa glinom i sljunkom i obuhvata veliku povrsini . Ozbiljnija kolicina je samo u potezu Marguma oko 16 m sto je jako blizu Dunava i prestavlja ozbiljnu opasnost po okolna mesta i sam novo otvoreni kop od izlivanja. Zastitni zid (ekran) nije izgradjen ni na kopu Drmno tako da se ne OCEKUJE ni ovde. Taj ugalj od 5000 calorija jedino odgovara Sljunkarima kao interesnoj grupi a nikako termo kapacitetima u Kostolcu i Drmnu. Da li ce u buducnosti i Pozarevljani i okolni mestani zbog udaljenosti samog Grada udisati punim plucima smog i osetiti prednosti sitnih cestica ugljene prasine i peska videcemo u skorijoj buducnosti. - 15 + 15

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaCrna Gora, Grčka i Turska keš…

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen…

9 Jun 2023, 12:14

ZdravljeAna Dornik o ličnoj brobi protiv…

Karcinom dojke je postao jedan od najčešćih oblika maligniteta kod žena. Godišnje…

9 Jun 2023, 11:18

ZdravljeMobilni mamograf u Požarevcu od…

Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović…

9 Jun 2023, 11:10

Kursna lista