NOVINE U  BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI
   4 Nov 2019, 12:34    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


NOVINE U BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI

BESPLATNU PRAVNU POMOĆ GRAĐANIMA SA TERITORIJE GRADA POŽAREVCA PRUŽAĆE UBUDUĆE ZAPOSLENI U GRADSKOJ UPRAVI A NA RASPOLAGGANJU ĆE BITI 94 ADVOKATA IZ ADVOKATSKE KOMORE POŽAREVCA A O NOVINAMA U OVOJ ZAKONSKOJ OBLASTI GRAĐANI MOGU DOBITI SVE INFORMACIJE I LIČNO U KANCELARIJI BR 9 GRADSKE UPRAVE


U skladu sa novim zakonskim obavezama grad Požarevac se registrovao u Ministarstvu pravde kao pružaoc besplatne pravne pomoći od 1. 10. 2019. Dvoje zaposlenih u gradskoj upravi  radiće na odlukama o zahtevima za odobravanje besplatne pravne pomoći kao i 94 advokata iz advokatske komore Požarevca.Besplatna pravna pomoć  može da se pruži državljaninu Republike Srbije,licu bez državljanstva, stranom državljanstvu sa stalnim nastanjenjem u Republici Srbiji i drugom licu koje ima pravo na besplatnu pravnu pomoć prema drugom zakonu.

Praktično, pravo na besplatnu pravnu pomoć u buduće će imati korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, lica koja bi zbog plaćanja pravne pomoći iz sopstvenih prihoda došla u situaciju da budu korisnici socijalne pomoći, kao i pripadnici ranjivih, odnosno društveno osetljivih grupa, među kojima su deca, žrtve nasilja u porodici, azilanti, izbeglice, osobe sa invaliditetom, žrtve trgovine ljudima.Osnovni cilj Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći je da omogući jednak pristup pravdi svim građanima ističe načelnik gradske uprave grada Požarevcam Aleksandar Simonović.

"Procedura se sastoji od podnošenja zahteva za pružanje besplatne pravne pomoći u kancelariji br 9 Gradske uprave Grada Požarevca. Nakon 8 dana utvrđuje se da li građanin ispunjava uslove za pružanje bespaltne pravne pomoćiili ne i otome donosi Rešenje.Na rešenje kojim se utvrđuje da građanin nema prava na besplatnu pravnu pomoć dozvoljena je žalba koja se podnosi Ministarstvu pravde.

Zakon definiše da se besplatna pravna pomoć sastoji od pružanja pravnih saveta, sastavljanja podnesaka, zastupanja i odbrane, a besplatna pravna podrška od pružanja opšte pravne informacije, popunjavanja formulara, sastavljanja javnobeležničke isprave i posredovanja u rešavanju sporova.
 
Zakon uređuje i način finansiranja besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške, i to kroz sredstva Budžeta Republike Srbije, jedinica lokalne samouprave, kao i kroz donacije i projektno finansiranje.


 Slične vesti

VEĆA PRAVA I ZA RADNIKE NA POVREMENO PRIVREMENIM POSLOVIMA U GRADSKOJ UPRAVI

12 Nov 2019, 13:17

PREDSTAVNCI LOKALNE SAMOUPRAVE POTPISALI SU PREDSTAVNIKOM SINDIKATA NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR KOJI GARANTUJE VEĆA PRAVA I ZA…

POŽAREVAC BEZ STRUJE I VODE OD 05:45 DO 08:00 ČASOVA

1 Nov 2019, 11:03

Zbog najavljenih  radova od strane Elektrodistribucije, u nedelju 03.11.2019. na teritoriji Grada će doći do obustave…

POŽAREVAC DOBIO SERTIFIKAT BFC SEE

30 Oct 2019, 14:58

ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA U ZGRADI NAČELSTVA POVODOM DOBIJANJA SERTIFIKATA BUSINESS FRIENDLY CERTIFICATION SOUTH…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoUHAPŠEN ZBOG NANOŠENJA TEŠKIH…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu na Mlavi uhapsili su M. B. (1990)…

18 Nov 2019, 13:11

Vremenska prognozaPROGNOZA za UTORAK, 19. Novembar…

SRBIJA: U utorak promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Biće i dalje toplije od proseka…

18 Nov 2019, 12:54

DruštvoJUBILARNA VITIMINIJADA PU LJUBICA…

PREDŠKOLSKA USTANOVA LJUBICA VREBALOV POŽAREVAC U OKVIRU GODIŠNJEG PLANA I PROGRAMA,…

18 Nov 2019, 11:25

Kursna lista