NOVINE U  BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI
   4 Nov 2019, 12:34    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


NOVINE U BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI

BESPLATNU PRAVNU POMOĆ GRAĐANIMA SA TERITORIJE GRADA POŽAREVCA PRUŽAĆE UBUDUĆE ZAPOSLENI U GRADSKOJ UPRAVI A NA RASPOLAGGANJU ĆE BITI 94 ADVOKATA IZ ADVOKATSKE KOMORE POŽAREVCA A O NOVINAMA U OVOJ ZAKONSKOJ OBLASTI GRAĐANI MOGU DOBITI SVE INFORMACIJE I LIČNO U KANCELARIJI BR 9 GRADSKE UPRAVE


U skladu sa novim zakonskim obavezama grad Požarevac se registrovao u Ministarstvu pravde kao pružaoc besplatne pravne pomoći od 1. 10. 2019. Dvoje zaposlenih u gradskoj upravi  radiće na odlukama o zahtevima za odobravanje besplatne pravne pomoći kao i 94 advokata iz advokatske komore Požarevca.Besplatna pravna pomoć  može da se pruži državljaninu Republike Srbije,licu bez državljanstva, stranom državljanstvu sa stalnim nastanjenjem u Republici Srbiji i drugom licu koje ima pravo na besplatnu pravnu pomoć prema drugom zakonu.

Praktično, pravo na besplatnu pravnu pomoć u buduće će imati korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, lica koja bi zbog plaćanja pravne pomoći iz sopstvenih prihoda došla u situaciju da budu korisnici socijalne pomoći, kao i pripadnici ranjivih, odnosno društveno osetljivih grupa, među kojima su deca, žrtve nasilja u porodici, azilanti, izbeglice, osobe sa invaliditetom, žrtve trgovine ljudima.Osnovni cilj Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći je da omogući jednak pristup pravdi svim građanima ističe načelnik gradske uprave grada Požarevcam Aleksandar Simonović.

"Procedura se sastoji od podnošenja zahteva za pružanje besplatne pravne pomoći u kancelariji br 9 Gradske uprave Grada Požarevca. Nakon 8 dana utvrđuje se da li građanin ispunjava uslove za pružanje bespaltne pravne pomoćiili ne i otome donosi Rešenje.Na rešenje kojim se utvrđuje da građanin nema prava na besplatnu pravnu pomoć dozvoljena je žalba koja se podnosi Ministarstvu pravde.

Zakon definiše da se besplatna pravna pomoć sastoji od pružanja pravnih saveta, sastavljanja podnesaka, zastupanja i odbrane, a besplatna pravna podrška od pružanja opšte pravne informacije, popunjavanja formulara, sastavljanja javnobeležničke isprave i posredovanja u rešavanju sporova.
 
Zakon uređuje i način finansiranja besplatne pravne pomoći i besplatne pravne podrške, i to kroz sredstva Budžeta Republike Srbije, jedinica lokalne samouprave, kao i kroz donacije i projektno finansiranje.


 Slične vesti

SKUP ODBRANIMO SVETINJE U CRNOJ GORI I U POŽAREVCU

13 Jan 2020, 14:01

ODRŽAN JE NARODNI SKUP U POŽAREVCU POD NAZIVOM ODBRANIMO SVETINJE U CRNOJ GORI
 Narodni skup podrške "Odbranimo Svetinje"…

PRVI DEO PROSLAVE SRPSKE NOVE GODINE UZ DECU NA TRGU U POŽAREVCU

13 Jan 2020, 13:51

GRAD POŽAREVAC I TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA POŽAREVCA ORGANIZOVALI SU DOČEK PRAVOSLAVNE ILI SRPSKE  NOVE GODINE…

NA KORAK DO KONCERTA SVETLANE RAŽNATOVIĆ NA GRADSKOM TRGU U POŽAREVCU 13. JANUARA

4 Jan 2020, 14:19

ZA PROSLAVU NOVE GODINE PO JULIJANSKOM KALENDARU U NARODU POZNATIJOM KAO SRPSKA NOVA GODINA, 13. JANUAR, OČEKUJE SE DA SE…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMIHAJLOVIĆ U VELIKOM GRADIŠTU:…

POTPREDSEDNICA VLADE ZORANA MIHAJLOVIĆ OBIŠLA JE  OPŠTINU VELIKO GRADIŠTE…

21 Jan 2020, 16:32

Vremenska prognozaPROGNOZA za SREDU, 22. Januar…

SRBIJA: U sredu ujutru mraz i magla. Tokom dana sunčani periodi i toplije. Otopljenje će se…

21 Jan 2020, 14:23

PolitikaNastavak reformi, samo ako SNS…

Jedina garancija da će se nastaviti promene i da će Srbija nastaviti ovim putem je da SNS…

21 Jan 2020, 12:49

Kursna lista