Novi zakon o policiji između bezbednosti i zadiranja u privatnost građana
   20 Sep 2021, 7:54    Beograd    rts    Elena Marjanović


Novi zakon o policiji između bezbednosti i zadiranja u privatnost građana

Posle pet godina od usvajanja i dve izmene u međuvremenu, Zakon o policiji trebalo bi da zameni novi - Zakon o unutrašnjim poslovima. Tokom nedelje održana su tri javna izjašnjavanja o Nacrtu, a usvajanje novog propisa nadležni očekuju do kraja godine. Organizacije civilnog društva ističu da je rok za raspravu bio kratak.Svega 20 dana javnost je imala da analizira 117 stranica i 365 članova. Bez prethodne najave, predlog propisa koji će uređivati rad policije okačen je na sajtu MUP-a krajem avgusta, a rok za slanje sugestija i primedbi istekao je juče. Više vremena da daju mišljenje imali su predstavnici policijskog sindikata.

  "Tokom rada mi smo iznosili niz primedbi i dobar deo tih primedbi je usvojen. Mi smo uspeli da prepoznamo neke organizacione jedinice koje do sada nisu bile prepoznate u zakonu, definisali smo stvari koje se tiču radno pravnog statusa, definisanja određnih delova koji se tiču zaposlenih, terenskog rada. Međutim, ostale su nedoumice oko trajanja disciplinskih postupaka", objašnjava Miroslav Savić iz Nezavisnog sindikata policije.

Više nedoumica Nacrt je otvorio kod nevladinog sektora. Kao najspornije ističu odredbe koje se odnose na zabranu objavljivanja podataka o identitetu službenog lica, upotrebu pojma "policija", dodatna ovlašćenja ministra i smanjenje javnosti rada.

"Mislim da je suština u svemu ta jedna rečenica u Nacrtu koja kaže da se ministar stara o tome da obezbedi operativnu autonomiju policije, što je u principu kao kada biste rekli da lisici date kokošinjac na čuvanje. Ima nazadovanja i u upravljanju ljudskim resursima gde se sada konkurs koji nekada bio obaveza, sada se svodi na izuzetak", navodi Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Novine donosi i član 44. kojim se predviđa da policija može da koristi sisteme audio i video-nadzora za automatsku detekciju lika, uključujući obradu biometrijskih podataka detektovanog lika i telesnih karakteristika, vreme i lokaciju.Novi zakon i zaštita podataka o ličnostiUpućeni upozoravaju da Nacrt nije u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.


"Iz ovakve formulacije kakvu sada imamo u Nacrtu zakona, ne znamo tačno na koje biometrijske podatke se ta nameravana obrada odnosi. Pošto su biometrijski podaci i podaci o geometriji lica, izgled dužice oka, hod, ima više mogućih podataka koji spadaju u kategoriju biometrijskih. Mi ne znamo unapred koje to podatke MUP može da prikupi i da prilično zadre u privatnost fizičkih lica", ističe Lela Rudić iz službe Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Da li će i koje sugestije biti i usvojene, trebalo bi da bude poznato uskoro. MUP je saopštio će razmotriti sve rezultate javne rasprave i u naredne dve nedelje Vladi dostaviti izveštaj.Slične vesti

Rasvetljena krađa i droga

14 Oct 2021, 17:04

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, operativnim radom,rasvetlili su krađu koja se dogodila u…

Rasvetljena krađa u opštini Golubac

30 Sep 2021, 11:01

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu i Golupcu, intenzivnim operativnim radom, rasvetlili su tešku…

Hapšenje zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija

29 Sep 2021, 13:59

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu i Kostolcu uhapsili su M. S. (1981) iz Kostolca, zbog postojanja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio pod djstvom psihoaktivnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu isključili su iz saobraćaja…

18 Oct 2021, 17:07

HronikaRazbojištvo u Kostolcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, efikasnom akcijom, uhapsili…

18 Oct 2021, 17:04

SportOdbojkaši "Mladog radnika"…

U okviru Kup-a Srbije, u utorak 19. oktobra snage će na terenu Sportskog centra Požarevac…

18 Oct 2021, 14:10

Kursna lista