Novi virus vreba, izaziva kašalj i temperaturu, ali ne treba paničiti
   25 Mar 2022, 11:00        RTS    Maja Stepanović


Novi virus vreba, izaziva kašalj i temperaturu, ali ne treba paničiti

Kašalj i temperatura do 39 stepeni, ovih dana česti su simptomi kod dece. Međutim, nije u pitanju kovid, već virus koji hara u kolektivima, ali je srećom bezopasan. Roditelji su zabrinuti, iako lekari kažu da nema mesta panici, da je u pitanju virus koji se javlja kod dece uzrasta od šest do 12 godina, da prolazi brzo, za dva do tri dana.

„Virus se javlja kod svih uzrasta, ali se javlja i kod male dece. Koji je virus u pitanju još ne znamo, gradski Zavod još nije objavio koji je virus u pitanju, ali s obzirom da je ravnoteža u prirodi poremećena, moguće da je u pitanju virus gripa. Važno je da ga prepoznamo na osnovu kliničkih simptoma i da kliničke analize to potvrđuju“, navodi dr Radmila Kosić, pedijatar Doma zdravlja „Zvezdara“.

Sličnosti sa kovidom ima. Definitivnu razliku na osnovu pregleda ne možemo da donesemo. Od testirane dece procenat pozitivnih je veoma mali. Oni koji imaju blage simptome se i leče kod kuće, i ako su iskusni i ne dovedu dete kod lekara.
„Nekada imaju temperaturu četiri i pet dana. Ali kada dete dobro izgleda, kada nema patologiju, onda nema razloga za zabrinutost, možda za češću kontrolu i za pojačanu negu kod kuće – više tečnosti, sirup temperaturu i onda to brzo prođe“, objašnjava doktorka.   Statistike na dnevnom nivou koje vodimo zbog pregleda u kovid ambulantama, pokazuju da deca značajno više obolevaju u ovom periodu od bolesti koje imaju u kliničkoj slici povišenu temperaturu, kašalj i kijanje. Ali, u opticaju je i jedan crevni virus koji nije karakterističan za ovaj deo godine. Verovato su dva različita virusa u cirkulaciji.
„Sve je nekako poremećeno. Jedan virus smo imali mnogo pre oktobra kada je kretao. Da li je situacija sa koronom poremetila situaciju, ili smo se opustili i skinuli maske“, kaže Kosićeva.

Dosta tečnosti, mnogo je važnija od količine hrane. Važna je i vrsta hrane, laka hrana, probiotik...
Ne treba da se lečimo preko interneta nego kod svog izabranog lekara.
Svako može da popije čaj ili vodu kašičicom na pet minuta, čak i onda kada ima nagon za povraćanjem. Postoji i niz farmaceutskih preparata koji se razmute u vodi, nadoknade minerale.

„U zavisnosti od toga koliko je virus agresivan i stanja organizma, tri do pet dana traje oporavak od stomačnog virusa. Kad ne ide posle dan, dva neophodno je da se dete uputi u bolnicu da bi primilo intravenoznu rehidrataciju, jer je to jedino što nas ugrožava kod crevnih virusa. Odrasli su retko u opasnosti“, ističe Radmila Kosić.Slične vesti

Nakon "mirne" faze, blagi porast novozaraženih koronom

24 Jun 2022, 13:03

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od korone. Registrovane su dve nove…

Dr Sofronić: Sve vakcine u Srbiji pokrenule imuni odgovor, nema povratka na staro

24 Jun 2022, 9:42

Istraživački tim Instituta za epidemiologiju "Inep" ispitao je u studiji sve četiri vrste vakcina koje se u našoj zemlji…

Blagi rast broja zaraženih koronavirusom, ima li razloga za zabrinutost

17 Jun 2022, 13:21

Iako je epidemijska situacija u Srbiji stabilnija, brojevi novozaraženih koronavirusom su svakodnevno trocifreni, a poslednjih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista