NOVI PRAVILNIK ZA ĐAČKE EKSKURZIJE
   4 May 2019, 13:48        Sat TV    Tatijana Spasojević


NOVI PRAVILNIK ZA ĐAČKE EKSKURZIJE

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

Šarčević  je izjavio  da je ekskurzija oblik nastave, te da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama gradivo koje su učili kroz razne predmete da provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti. Deca će, kako je ukazao, prvo putovati u svojoj zemlji: "Srbija je podeljena na 8 regija - Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbije, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama".

Prema njegovim rečima, srednjoškolci mogu u trećoj godini ako je završna i u četvrtoj da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo: "Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz Erazmus plus projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori.

Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima".Prema njegovim rečima, ceo sistem ekskurzija se planira planom i program škole, a roditelji imaju svoju ulogu u tome da pomognu u izboru agencije i davanju saglasnosti: "Biće priprema i oko ponašanja na ekskurziji. Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno upoznavanje učenika oko konzumiranje alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke". Napomenuo je da će ukor moći da se stekne i na ekskurziji.
 Slične vesti

NOVA ODLUKA O MREŽI ŠKOLA U FOKUSU 29. SEDNICE: UMESTO OSAM ZATVORIĆE SE DVE ŠKOLE

8 Jul 2019, 18:07

JEDNA OD GLAVNIH TAČAKA O KOJOJ JE BILO REČI NA 29. SEDNICI SKUPŠTINE GRADA POŽAREVCA JE SVAKAKO NOVA MREŽA ŠKOLA…

ŠARČEVIĆ: NEMA RAZLOGA ZA PROTEST NIJE OBEĆANO 14 ODSTO

10 Dec 2018, 13:57


Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nema razloga za protest prosvetara koji je najavljen za utorak, i dodao…

Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu

23 Dec 2017, 12:59

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić precizirala je da povodom platnih razreda u prosveti smatra da nije prirodno da svih…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista