Novi pravilnik na snazi u školama; Đukić Dejanović o tome koje promene u ponašanju deteta treba da nas zabrinu
   22 Feb 2024, 10:12        RTS    Maja Stepanović


Novi pravilnik na snazi u školama; Đukić Dejanović o tome koje promene u ponašanju deteta treba da nas zabrinu

U škole u Srbiji uvodi se Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže za RTS da će ocena iz vladanja od drugog razreda osnovne škole ulaziti u prosek, a i roditelji će imati mogućnost da ocenjuju nastavnike. Koje promene u ponašanju kod đaka treba da budu alarm i za nastavnike i za roditelje? Koja će biti zaduženja timova za krizne situacije?

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović podsetila je da promene iz protokola vezane za postupanje u posebnim situacijama u školama kao što je nasilje, počinju danas. Doneta su i podzakonska akta u vezi sa ocenjivanjem u osnovnim, srednjim školama i u vezi sa društveno korisnim radom.
"Danas se fokusiramo ka nasilju, zanemarivanju, ka kriznim situacijama u školama i napravili smo jednu dosta pristojnu edukaciju kadra u školama, šta zapravo za slučaj nasilja, kriznih situacija koje niko ne može predvideti, ali ih moramo očekivati i biti spremni na njih, šta radi direktor škole, šta rade pedagozi, psiholozi, razredne starešine", navela je ministarka prosvete.

Objašnjava da se onog momenta kada se dogodi neka krizna situacija, a kriza je i nasilje u školi i zemljotres i požar i dojava o bombi, formiraju timovi za krizne situacije, odnosno nasilje, a rukovodilac je direktor.
"To ne može više da se prepusti individualnom pristupu i kako ko procenjuje. Tačno se zna šta za slučaj požara mora uraditi direktor škole – mora formirati odmah taj tim, mora odmah obavestiti požarnu službu, mora obavestiti roditelje dece koja su u bilo kakvoj vrsti opasnosti, mora sprečiti traume dece koja svaku kriznu situaciju mogu tako doživeti uz pomoć određenih stručnih struktura koje ne pripadaju školi", objasnila je Slavica Đukić Dejanović.
Dodaje da se u slučajevima vršnjačkog nasilja preporučuju i roditeljski sastanci otvorenog tipa gde deca, nastavnici i roditelji govore na temu nasilja  i analiziraju konkretnu situaciju.
 Slične vesti

Obeležen Dan prosvetnih radnika u Požarevcu

13 Nov 2023, 13:49

U Požarevcu je obeležen Dan prosvetnih radnika. Prosvetari inače obeležavaju svoj Dan 8. novembra, a taj dan je izabran…

U petak bez nastave u požarevačkim školama, odavanje pošte stradalima u gradskom parku

4 May 2023, 12:55

Tragedija u OŠ"Vladislav Ribnikar" na Vračaru, zatekla je sve sfere srpskog društva. Sindikat Zbog…

Ružić: Uvođenje državne mature veliki izazov u ovoj godini

4 Jan 2023, 10:57

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je jedan od najvećih izazova koji očekuje ovaj resor u novoj godini uvođenje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista