Novi izdavački izložbeni poduhvati Istorijskog arhiva Požarevac
   14 Jun 2021, 11:26    Požarevac    SAT TV    Marija Vajner


Novi izdavački izložbeni poduhvati Istorijskog arhiva Požarevac

U narednom periodu biće predstavljena istorijska građa koja se čuva u Istorijskom arhivu u Požarevcu, upotpunjena dokumentima koja se odnose na naš grad, a čuvaju se u Arhivu Vojvodine i Arhivu Jugoslavije, najavila je za Info sat dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

U toku su istraživanja arhivista požarevačkog arhiva u Arhivu Vojvodine i Arhivu Jugoslavije sa ciljem odabira arhivskih dokumenata o razvoju turizma i o turizmu u periodu između dva svetska rata na teritoriji grada Požarevca, odnosno Braničevskog okruga. Materijal koji se prikuplja biće prezentovan na izložbi, pa će biti i publikovan.

Istovremeno se radi i na pripremi tekstova za deseti jubilarni časopis „Zapisi“.

Između ostalog, radi se na sređivanju i obradi fonda „Načelstvo sreza rečko-zviškog“ Kučevo. Pripremljena je i publikacija „Analitički inventar“, koja će biti objavljena u okviru edicije „Naučno-informativna sredstva u arhivskoj građi“, kao Sveska 12.

Takođe se radi na fondu „Ignjat Bajloni i sinovi“, Malo Crniće, za period do 1943. godine, u cilju njegove zaštite, ali i publikovanja dokumenata i predstavljanja široj javnosti, koji se čuvaju u ovom fondu, kaže naša sagovornica.

Ove godine radi se na upotpunjavanju mikrofilmske i digitalne biblioteke Istorijskog arhiva Požarevac, pre svega fonda „Načelstvo sreza rečko-zviškog“ Kučevo i završetak digitalizacije i mikrofilmovanje crkvenih matičnih knjiga koje su preuzete 2019. godine u požarevački Arhiv.

Osim toga, izložbene postavke Istorijskog arhiva Požarevac su izuzetno tražene. Arhiv je gostovao sa izložbom „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu“, u Kragujevcu, Nišu i Požarevacu.

Sve aktivnosti koje se tiču međunarodne saradnje, kako kaže direktorka, zavisiće od epidemiološke situacije.Slične vesti

Ratna slika Srbije u Drugom Svetskom ratu, 1941-1945 u Kraljevu

13 Oct 2021, 12:10

Povodom obeležavanja 80 godina od masovnog streljanja talaca u Kraljevu u oktobru 1941. godine, kao čina odmazde nemačkog…

Promocija monografije na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u Beogradu

13 Jul 2021, 13:47

Na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u Beogradu, 8. jula 2021. održana je promocija monografije „Kazneno-popravni…

Istorijski arhiv Požarevac kao servis građanima

2 Jul 2021, 13:21

Istorijiski arhiv u Požarevcu svakodnevno sarađuje sa fizičkim i pravnim licima. Uglavnom su to zahtevi za pronalaženje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio pod djstvom psihoaktivnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu isključili su iz saobraćaja…

18 Oct 2021, 17:07

HronikaRazbojištvo u Kostolcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, efikasnom akcijom, uhapsili…

18 Oct 2021, 17:04

SportOdbojkaši "Mladog radnika"…

U okviru Kup-a Srbije, u utorak 19. oktobra snage će na terenu Sportskog centra Požarevac…

18 Oct 2021, 14:10

Kursna lista