Novi iskorak opštine Čajetina u razdvajanju otpada projektom "O-DVA-JA-MO"
   18 May 2023, 19:55    Čajetina    sattv, TO Zlatibor    Elena Marjanović


Novi iskorak opštine Čajetina u razdvajanju otpada projektom "O-DVA-JA-MO"

Opština Čajetina nastavlja primenu Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO” koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske Unije i Kraljevine Švedske. Tim povodom je u četvrtak 18. maja u Kulturnom centru Zlatibor Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina organizovalo svečani događaj kao uvod u predstojeće aktivnosti koje će KJP, kao glavni nosilac projekta, realizovati u narednom periodu u naseljenom mestu Zlatibor, uz poruku: ‘’Brzo i lako – na Zlatiboru sad odvaja svako’’.


U okviru ove svečanosti prisutnima su se obratili šefica Sektora za saradnju i razvoj ambasade Švedske Karin Mekdonald, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, kao i rukovodilac komunalne službe KJP “Zlatibor” Vera Blagojević.


O značaju sprovođenja projekta i novinama koje nas očekuju usled uvođenja novog sistema za sakupljanje komunalnog otpada, sa akcentom na primarnu selekciju otpada na mestu nastanka, govorila je Vera Blagojević. Ona je istakla da je potrebna podrška svih građana kako bi ovaj projekat bio uspešan i parolom „Brzo i lako sad odvaja svako!“ pozvala da se svi pridruže zajedničkim aktivnostima u primarnoj separaciji otpada.


Počasna gošća Karin Mekdonald iz ambasade Švedske naglasila je da je Čajetina primer dobre prakse kako se upravlja otpadom, izrazivši uverenje da će ovaj projekat doživeti uspeh i na teritoriji naseljenog mesta Zlatibor.


Prepoznavajući značaj i važnost očuvanja životne sredine, nemerljivu podršku u realizaciji ovog projekta pruža lokalna samouprava. U ime domaćina, predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović pozdravio je prisutne i goste, istakavši da je ovo jedan od ključnih koraka u oblasti zaštite životne sredine i da se zajedničkim delovanjem može doći do velikog cilja – da opština Čajetina postane jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji.


Nakon obraćanja, ceremonijalnim ubacivanjem otpada (flaša) u nove kante, govornici su zvanično obeležili početak Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO'' na teritoriji naseljenog mesta Zlatibora.


Doprinos pratećim aktivnostima današnjeg svečanog događaja priredili su učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine i OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina. Oni su čitali svoje radove nagrađene na literarnom konkursu u okviru međunarodnog programa Eko škole. U programu su učestvovali i mališani iz vrtića “Narcis”. Današnji program uveličan je himnom “Cirkularne ekonomije” koju su pripremili članovi ekološke sekcije OŠ „Dimitrije Tucović“.


Projekat „O-DVA-JA-MO'' se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom, koji obuhvataju ukupno 17 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i opština Čajetina (kao deo regiona Duboko). Kroz ovaj projekat opštini Čajetina je obezbeđeno: 5.936 plavih kanti od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontenjera zapremine 1,1 metar kubni za sakupljanje stakla, auto-smećara kapaciteta 16 metara kubnih, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada. Implementacijom projekta opština Čajetina, kao i ostali gradovi i opštine koji su njime obuhvaćene, značajno će poboljšati postojeći sistem upravljanja otpadom i unaprediti stanje životne sredine.  Slične vesti

Stopića pećina - jesenje radno vreme

12 Sep 2023, 10:21

Od ponedeljka 11. septembra 2023. godine, Stopića pećina biće otvorena za posetioce svakim danom u periodu od 09:30 do 18:00…

Završen teniski turnir "Zlatibor open 2023" J30 kategorije

11 Sep 2023, 15:54

Internacionalni juniorski teniski turnir „Zlatibor open 2023“ J30 (kategorije 5 pod okriljem ITF-a) održao se na terenima…

"Tužno pače" zatvorilo Kulturno leto za decu

31 Aug 2023, 12:53

Tužno pače, dramskog studija Teatrić zatvorilo Kulturno leto za decu


Poslednja predstava za ovo Kulturno leto…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaU onlajn supermarketu – nova prilika…

Sve više malih proizvođača pokušava da dođe do kupaca preko sopstvenih onlajn…

25 Sep 2023, 10:07

DruštvoNiču tri naučno-tehnološka parka,…

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških…

25 Sep 2023, 10:03

DruštvoPočela isplata pomoći za decu…

Danas i sutra isplaćuje se jednokratna pomoć države roditeljima dece uzrasta do 16 godina.…

25 Sep 2023, 10:01

Kursna lista