Nove dve skulputre na dunavskom keju u Velikom Gradištu obogatile galeriju  pod vedrim nebom
   29 Nov 2023, 18:23    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Nove dve skulputre na dunavskom keju u Velikom Gradištu obogatile galeriju pod vedrim nebom

Na dunavskom keju u gradskom parku u Velikom Gradištu postavljene su dve nove skulpture koje će obogatiti postojeću galeriju na otvorenom.Skulpture su poklon opštini i građanima – jedna je “Talas“ Magdalene Pavlović, a druga redimejd skulptura-objekat Nikole Pršendića koju donira Fabrika ulja “Dunavka“.Pored brojnih umetničkih dela na otvorenom u gradskom parku, namera lokalne samouprave, sa Narodnim muzejom Veliko Gradište, je da se uredi čitava “galerija pod vedrim nebom“.

           -Pored ove dve skulpture, ideja opštine Veliko Gradište i mene kao direktora Muzeja Veliko Gradište je da tu galeriju pod vedrim nebom, koju smo formirali pre pet-šest godina, u budućnosti produžimo sa novim skulpturama, a ja se nadam i saradnji, proed ovako dobre inicijative Fabrike, možda i sa privatnicima, biznismenima, kafedžijama, investitorima, najavio je direktor Narodnog muzeja mr Dragan Bogičić.
Kako je objasnio direktor Muzeja, “Talas“ je urađen u kovanom gvožđu i predstavlja dunavski talas koji se zaustavlja, okameni, i u toj formi se postavlja i vezuje za Dunav. Druga skulptura je spoj starih zarđalih mašina iz nekadašnje “Dunavke“ i novih elemenata u formi riba koji su rađeni u materijalu koji ne rđa. Ona je interesantna, navodi na razmišljanje i posmatraču stvara osećaj da se nalazi pod vodom.
   -Pre svega, želim da izrazim veliko zadovoljstvo zbog toga što Fabrika ulja ‘Dunavka’ i lokalna samouprava nastavljaju da unapređuju i povećavaju nivo saradnje na obostrano zadovoljstvo,dodao je Bogičić.


Fabrika ulja ‘Dunavka’ na svaki mogući način teži da bude pozitivan i dobar primer u sredini u kojoj radi i posluje.                
          -Ova neobična skulptura koja će krasiti predivan park na obali Dunava je donirana Narodnom muzeju u Velikom Gradištu i biće deo stalne postavke na otvorenom.I za kraj mogu da potvrdim da ćemo i nadalje sa velikim entuzijazmom i zadovoljstvom sarađivati sa opštinom na raznim projektima, ali više o tome neki drugi put.“, najavio je direktor “Dunavke“ Aleksandar Živković.

Od kolike je važnosti ova saradnja potvrđuje i predsednik Privremenog organa opštine Dragan Milić, podsetivši na značaj “Dunavke“ za poljoprivrednike, radnike Fabrike i čitavu opštinu zbog delatnosti kojom se bave, šta ulažu i planiraju. Između ostalog, prošle godine izgrađen je prečišćivač vazduha vredan preko 500.000 evra.

       -Našli smo se u forsiranju i finansiranju umetničkih dela i podsećam da je skoro otkriveno umetničko delo Nikole Pršendića na ulazu u fabriku na koju ideju je došao direktor da od otpadnog materijala uradi nešto.“, rekao je Milić, dodavši da je  Srebrno jezero  I Veliko Gradište kao grad umetnosti, kulture I sporta, turizma i dobrih privrednika postalo  I  prepoznatljiva turistička destinacija u Donjem Podunavlju I Istočnoj Srbiji.
 Slične vesti

Izložba kostima i skica Tine Leposavić u Galeriji Centra za kulturu Požarevac

27 Feb 2024, 12:13

U okviru 20. Amaterskih svečanosti „Milivojev štap i šešir“ otvorena je izložba kostima…

Zimska izložba ULIS "Milena Pavlović Barili" u GSU

19 Jan 2024, 12:53

U Galeriji savremene umetnosti postavljena je „Zimska izložba“ Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović…

"JOJ" izložba u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu

23 Dec 2023, 11:15

Jelena Vragović, Olivera Protić i Jelena Tijanić Savić su slikarke i prijateljice koje su pre tri godine došle na…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista