Nova odluka nadležnih: Ko ima simptome, mora prvo da se javi u kovid-ambulantu
   27 Nov 2020, 12:23    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Nova odluka nadležnih: Ko ima simptome, mora prvo da se javi u kovid-ambulantu

Svi građani sa simptomima zaraze ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika, rekao je direktor Infektivne klinike KCS-a Goran Stevanović. Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, objasnio je Stevanović. U cilju oslobađanja kapaciteta u Beogradu, pacijenti kojima se završava terapija biće prebačeni u privremene bolnice, izjavio je član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš.

Goran Stevanović je izjavio, nakon sastanka direktora kovid-bolnica sa ministrom Zlatiborom Lončarom, da će svi građani sa simptomima koronavirusa ubuduće morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika, a svi oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja.   Ta odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre. Radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja biće do 22 sata, rekao je Stevanović. "Molim građane, od danas je to i zvanična odluka, da moraju svi prvo da se jave u kovid ambulante, da se tamo uradi dijagnostika, rendgenski snimak pluća i laboratoriju, jer to zaglavljuje rad prijemno trijažnih ambulanti u samim bolnicama", naveo je Stevanović. Ukazao je da dok se uradi svaki snimak za svakog pacijenta, zatim dezinfekcija, dok stigne laboratorija... - samo taj postupak po jednom pacijentu traje oko sat vremena, u "normalnim" uslovima, kada nije veliki pritisak. "Kada je veliki pritisak dovoljno je 10ak takvih bolesnika, dovoljno je da se vreme čekanja na pregled produži na četiri, pet ili više sati", rekao je Stevanović. Naglasio je da svi građani sa uputom i dijagnostikom iz kovid ambulante, dolaze u prijemno-trijažne centre. "Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno neposredno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante, bez potrebnih analiza, budu vraćeni u domove zdravlja. Molim za razumevanje", rekao je Stevanović. Dodao je da razume da je najlakše javiti se u ambulante pri Infektivnoj klinici, KBC Zemun, Bežanijskoj kosi i Zavodu za plućne bolesti, i sačekati da se tamo uradi sve. "To sada prosečno iziskuje, u zavisnosti od broja teških bolesnika, više od dva, nekada četiri, a nekad i šest sati čekanja. Za to vreme sve može da se uradi u kovid ambulanti, a možda pacijent neće ni morati u trijažni centar", rekao je Stevanović. Apelovao je na sve da imaju razumevanja i da poštuju ovu odluku.

Pelemiš: Pacijenti kojima se završava terapija biće prebačeni u privremene bolnice

Član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš izjavio je da je u razgovoru direktora kovid-bolnica sa ministrom zdravlja dogovoreno da, u cilju oslobađanja kapaciteta u Beogradu, hospitalizovani kojima se završava terapija budu prebačeni u privremene bolnice, kako bi se obezbedili kapaciteti za teže slučajeve. "Razmatrali smo sve probleme u zemlji. Situacija je ozbiljna, ali drži se pod kontrolom. U beogradskim klinikama i bolnicama mesta su skoro potpuno popunjena", rekao je Pelemiš nakon sastanka.   Preneo je da je dogovoreno da se tokom dana naprave detaljne vizite i da svi kovid bolesnici koji su pri kraju izlečenja, u delu završetka terapije koji ne zahteva ležanje u klinikama, budu premešteni u privremene bolnice u Nišu i Kragujevacu. "Posle detaljnih vizita koje će biti obavljene tokom dana biće oslobođeni kapaciteti. Naš cilj je da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni koji su pri kraju lečenja da odlaze u privremene bolnice, gde im nije potreban kiseonik i intenzivna nega", objasnio je Pelemiš. Objasnio je da će se time dati prostora lekarima u velikim kliničkim centrima da oslobode što više kreveta. "Ide vikend, imamo veliki broj zaraženih, pritisak je velik na kovid ambulante, a posebno na trijažne ambulante", naglasio je Pelemiš. Ukazao je da trenutno nema problema što se tiče zbrinjavanja. "Imamo izvanredne kliničare koji mogu da se nose sa ovom infekcijom. Nema razlike između naših i svetskih lekara. Ali pomozimo im da bude što manje obolelih. Pridržavajmo se mera da bismo imali što manje bolesnika", poručio je Pelemiš.  

U KBC Zvezdara 404 pacijenata, 50 na intenzivnoj nezi

U KBC Zvezdara hospitalizovana su 404 pacijenta, od kojih je 50 na intenzivnoj nezi, a 22 najteža pacijenta su intubirana, dok su ostali na određenim vidovima neinvazivne ventilacije, rekao je direktor te ustanove Petar Svorcan. Svorcan je istakao da su kapaciteti ustanove dovedeni do maksimuma, odnosno da se svaki dan primi onoliko pacijenata koliko se i otpusti, a primera radi, juče je zabeležno 38 prijema, dok je 37 pacijenata otpušteno. "Većina pacijenata koja se prima u poslednjih nekoliko dana su sa teškom kliničkom slikom, što se vidi i kroz potrošnju kiseonika na dnevnom nivou", rekao je Svorcan. "Većina pacijenata zahteva kiseoničku terapiju, koja je u našoj ustanovi obezbeđena svim pacijentima, i nikada se nije desilo da je pacijent ostao bez kreveta, kiseonika, respiratora, ako mu je bio potreban", rekao je Svorcan.  

Infektivna klinika – više od 400 pregleda za 24 sata

Infektivna klinika KCS-a je probila sve rekorde, sa daleko više od 400 pregleda za 24 sata, saopštila je zamenica direktora te zdravstvene ustanove Ivana Milošević. "Kapaciteti su nam puni, na odeljenjima u intenzivnoj nezi imamo više bolesnika nego što je predviđeno, pa smo uveli i pomoće ležajeve", rekla je Miloševićeva.Slične vesti

Call centar za prijavu za vakcine

21 Jan 2021, 17:03

Svi građani koji žele da se prijave za vakcinaciju, pored portala e-uprava i broja telefona 0800-222-334, mogu da se prijava…

Broj novoobolelih još manji

21 Jan 2021, 15:47

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac zabeleženo 44 nova slučaja korona virusa na teritoriji koju pokriva…

Stiglo još 3600 doza kineske vakcine

21 Jan 2021, 14:47

U Požarevac stiglo jos 3600 doza kineske vakcine koje će biti raspoređene u oba okruga. Požarevac dobio još 990 doza.

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : 61 novi slučaj…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zabeleženo 61 novi slučaj korona…

23 Jan 2021, 0:33

EkonomijaPočela izrada nacrta programa…

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave…

22 Jan 2021, 12:41

DruštvoŽrtve da prijave nasilnika

Žrtva bilo koje vrste nasilja mora da prijavi počinioca, ističe Nemanja Račić, požarevački…

22 Jan 2021, 12:31

Kursna lista