NOVA E-USLUGA ZA DIJASPORU, OD NAREDNE GODINE PO IZVODE U KONZULATE
   10 Jul 2019, 13:18        RTS    Tatijana Spasojević


NOVA E-USLUGA ZA DIJASPORU, OD NAREDNE GODINE PO IZVODE U KONZULATE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa novopostavljenim konzulima Republike Srbije o novim uslugama iz oblasti matičnih knjiga koje će konzularna predstavništva ubuduće pružati našim državljanima u inostranstvu.
Branko Ružić je rekao da će diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije voditi matične knjige u direktno u Registru matičnih knjiga, a u narednom periodu se očekuje i elektronsko povezivanje tih predstavništva sa Registrom.

Ovo elektronsko povezivanje omogućiće našim konzulatima da nadležnim organima u Srbiji prosleđuju i elektronske prijave rođenja, zaključenja braka ili smrti koje su nastale u inostranstvu, kao i da izdaju izvode iz matičnih knjiga našim građanima u inostranstvu", naveo je Ružić.Dodaje da je jasno koje će to benefite doneti našim građanima, koji su do sada trošili i vreme i novac za nešto što će sada uprava da uradi za njih.

Prema njegovim rečima digitalizacija javne uprave je među prioritetima Vlade Srbije, a njen cilj je da doprinese pružanju visokog kvaliteta usluga našim građanima, i to ne samo u Republici Srbiji, već i van granica naše zemlje.

U tom delu, saradnja sa Ministarstvom spoljnih poslova je u prethodnom periodu bila veoma značajna i dragocena, kazao je Ružić i najavio da će dva ministarstva zajedno raditi na pripremi i informisanju službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za rad u Registru matičnih knjiga, kako bi od 1. januara 2020. ova usluga bila dostupna građanima.
 Slične vesti

POSETA MAKRONA BEOGRADU: SRBIJA I BALKAN U FOKUSU

11 Jul 2019, 13:03

Francuski predsednik Emanuel Makron 15. jula dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji. Posle 18 godina, to će biti prva poseta jednog…

BILATERALNI SASTANCI DAČIĆA U LONDONU

11 Jul 2019, 12:51

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Londonu, na marginama Globalne konferencije za slobodu medija, sa državnim…

VUČIĆ: Srbija će istrajati u vojnoj neutralnosti

26 Jun 2019, 12:40

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je delegaciju ministarstava odbrane Rusije i Belorusije, koja učestvuje na vežbi…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaTransparentno do najbolje Medijske…

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da želi da se u potpuno inkluzivnom i transparentnom procesu…

20 Jul 2019, 11:46

PolitikaDačić na sastanku Istočno-evropske…

Pod predsedavanjem Republike Srbije, u NJujorku je održan sastanak ambasadora država članica…

20 Jul 2019, 11:39

PolitikaOstavka Haradinaja politički trik

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja politički…

20 Jul 2019, 11:33

Kursna lista