Norveška bez benzinaca i dizelaša od 2025.
   1 Mar 2017, 19:34        b92.net    Aleksandar Beljić


Norveška bez benzinaca i dizelaša od 2025.

Norveške vlasti žele da se od 2025. u toj zemlji prodaju isključivo automobili sa električnim pogonom, odnosno Plug-in hibirdi, i vozila koja koriste vodonične gorivne ćelije.

Iako se ovaj cilj na prvi pogled čini previše ambicioznim, zahvaljujući dosadašnjim naporima države i brojnim pogodnostima i subvencijama u kojima uživaju oni koji se odluče za kupovinu ekološki prihvatljivih automobila, tržišni udeo električnih vozila u prodaji novih četvorotočkaša trenutno iznosi 37%.

Kompanije i građani u Norveškoj stimulišu se da nabavljaju električne automobile kroz poreske olakšice i druge beneficije poput korišćenja žute trake u gradovima, besplatnog parkiranja u gradskim centrima i oslobađanja od plaćanja putarine.

Sa druge strane, automobili sa konvencionalnim motorima koji više zagađuju dodatno su oporezovani, pa su maloprodajne cene takvih vozila praktično izjednačene sa cenama električnih modela, što stimuliše kupce da se sve više okreću elektroautomobilima.

Iako će postepeno doći do izmene sistema subvencionisanja, očekuje se da će se tržište električnih automobila u međuvremenu dalje razvijati, pa norveški parlament veruje da je cilj da se od 2025. prodaju isključivo ekološki prihvatljivi automobili moguće ostvariti.

Krajem 2016. na putevima Norveške bilo je oko 100.000 vozila na struju, a do 2020. taj broj će porasti na 250.000. Takođe, u planu je da se paralelno sa rastom prodaje unapredi i infrastruktura, pa bi do kraja ove dekade na svakih 10 elektroautomobila trebalo da dođe po jedan javni punjač - ukupno 25.000 u celoj zemlji.Slične vesti

DVA PARKINGA ĆE BITI ZATVORENA TOKOM FESTIVALA CVEĆA

9 May 2019, 15:42

JKP "Parking servis" Požarevac obaveštava javnost da će zbog organizacije "Festivala cveća",…

BEZ CARINSKE DEKLARACIJE NE MOŽE DA SE PROĐE TEHNIČKI PREGLED

17 Apr 2019, 13:57

Nova pravila tehničkog pregleda vozila postavljaju pred vozače i nove zahteve koji podrazumevaju i dodatne isprave, potvrde…

Ukida se trajna registracija za mopede, ali i za traktore i motokultivatore.

19 Mar 2019, 14:06

Od 3. aprila ove godine prestaje da važi trajna registracija za mopede. Nakon tog datuma, svi mopedi moraće da imaju standardnu…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSVEČANO OSVEĆENJE NOVE CRKVE SVETE…

Novosagrađenu Crkvu Svete Trojice u Češljevoj Bari, osveštaće u ponedeljak ,17.…

15 Jun 2019, 16:57

PolitikaĐORĐEVIĆ:USKORO IMPLEMENTACIJA…

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se…

15 Jun 2019, 13:55

DruštvoIZGRADNJA METROA U BEOGRADU NAJVEĆI…

Potpredsednica Vlade i predsednica Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog…

15 Jun 2019, 13:49

Kursna lista