NJEGOVO VELIČANSTVO ZAGRLJAJ: VAŽNIJI JE OD HRANE VREDI HILJADU IZJAVA LJUBAVI
   30 Oct 2017, 22:18        SAT TV    Tatijana Spasojević


NJEGOVO VELIČANSTVO ZAGRLJAJ: VAŽNIJI JE OD HRANE VREDI HILJADU IZJAVA LJUBAVI

Ponekad je moćniji od osmeha, snažniji od poljupca. Taj najtopliji dodir može da uteši, pruži sigurnost, pokaže ljubav i nežnost, izleči samoću i tugu...Psiholozi tvrde da su nam potrebna najmanje 4 zagrljaja dnevno da bi preživeli, osam na dan da bi se održali, a 12 zagrljaja dnevno da bi unapredili našu emocionalnu inteligenciju.

ZAGRLJAJ BI TREBALO DA TRAJE 23 SEKUNDE, JER TADA POČINJE DA SE LUČI HORMON SREĆE, OKSITOCIN.Psiholozi tvrde da je uloga dodira u ljudskim životima nezamenljiva i od presudne važnosti za emocionalno zdravlje. Toplina tela i ruku dragih osoba čine da organizam počinje da luči čitav niz hormona zahvaljujući kojima se osećamo dobro. Naučno je dokazano da zagrljaji snižavaju krvni pritisak, povećavaju nivo oksitocina, „hormona sreće“, koji se izlučuje kada osetimo povezanost sa drugom osobom, spuštaju nivo kortizola, „hormona stresa“. Svakodnevnim, malim, usputnim, nežnim, prijateljskim ili ljubavnim, ohrabrujućim ili toplim zagrljajem možemo mnogo učiniti da se bolje osećamo i da budemo bolji.

Psiholog Ludvig Lovenstin tvrdi da se najviše veza i brakova raspadne zbog nedostatka dodira! I nije tu stvar u seksu, nego baš u zagrljajima. Mnogi parovi, kaže on, dobiju decu, zaborave da grle jedno drugo, obaveze ih potpuno okupiraju, što na kraju dovede do udaljavanja. Bliskost nestane, a jedino je zagrljaji mogu ponovo oživeti.

Takođe, istraživanja pokazuju da muškarci tokom života dobijaju manje zagrljaja od žena. Za to je krivo pogrešno vaspitanje, predrasude da nije „muški“ pokazati i iskazati nežnost, a dečacima i drugačije „rade“ hormoni, pa oni u detinjstvu imaju manju potrebu za fizičkim dodirom od devojčica. Ženama zagrljaji znače mnogo više. U jednoj anketi čak svaka treća ispitanica izjavila je da joj iskren, topao zagrljaj nedostaje više nego seks i da bi rado menjala strastvenu noć za nekoliko nežnih dodira.

Seksolozi su jednoglasni da je zagrljaj iskreniji od poljupca i polnog odnosa, jer ne može da se „odglumi“. On nepogrešivo pokazuje da li nam je do nekoga stalo ili ne.
Zimi nam je potrebno više zagrljaja nego leti, tvrde naučnici! Nedostatak dnevne svetlosti loše utiče na raspoloženje i opšte stanje organizma, a čula, tvrde naučnici, zbog manjka toplote i svetlosti zimi „miruju“. Zbog toga ih je potrebno stimulisati što više, pa je grljenje u hladnim danima „obavezno“.
Da li ste čuli za ljude koji dele zagrljaje besplatno ( free hugers) ? Ideja je potekla od Australijanca pod pseudonimom Huan Men, koji se našao u situaciji da mu je zagrljaj bi preko potreban, a nije imao koga da zagrli. Tužan, otišao je u tržni centar, napravio natpis „BESPLATNI ZAGRLJAJI“ i čekao da mu neko priđe da ga zagrli. Niko mu nije prilazio prvih petnaestak minuta, a onda se jedna žena odvažila i zagrlila ga. Osećao se kao kralj, pa je ova ideja vremenom prerasla u pokret prihvaćen širom celog sveta. Sada se na ulicama mnogih gradova u svetu mogu naći „besplatni zagrljaji“, a psiholozi tvde da su delotvorniji od bilo kojih antidepresiva.

Najvažnije je da je zagrljaj potpuno BESPLATAN,  ne zahteva posebne prilike i možete ga pokloniti uvek. Napolju je hladno, jeste li danas nekog zagrlili?

                                                                                                                                                                                                                                                          Posvećeno  N.I.
 Slične vesti

SVETSKI DAN ZDRAVE HRANE

17 Oct 2019, 15:01

POVODOM KAMPANJE OKTOBAR MESEC PRAVILNE ISHRANE, OSNOVNA ŠKOLA KRALJ ALEKSANDAR PRVI U POŽAREVCU I ZAVOD ZA JAVNO…

4 DANA BESPLATNIH MAMOGRAFSKIH PREGLEDA U POŽAREVCU

17 Oct 2019, 14:48

KOMPANIJA BAMBI JE DANAS U POŽAREVCU PREDSTVILA NOVI PROJEKAT VAĆNA SI,U OKVIRU KOJEG SU ORGANIZOVANI BESPLATNI MAMOGRAFSKI…

SUTRA NA TRGU U POŽAREVCU MAMOGRAFSKI PREGLED ZA SVE ZAINTERESOVANE ŽENE

16 Oct 2019, 13:13

U ČETVRTAK 17.OKTOBRA OD 10 DO 16   ČASOVA NA GRADSKOM TRGU BIĆE POSTAVLJEN MAMOGRAF  U OKVIRU PROJEKTA „…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMARKOVIĆ O KAPITALNIM INVESTICIJAMA…

U PROTEKLOM PERIODU INVESTIRANO VIŠE OD 388 MILIONA EVRA U  REVITALIZACIJU KOSTOLAČKIH…

18 Oct 2019, 14:42

DruštvoRAZVOJ SPORTA I UNAPREĐENJE SPORTSKE…

U PROSTORIJAMA SRPSKE NAPREDNE STRANKE U POŽAREVCU ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA NA KOJOJ…

18 Oct 2019, 14:28

DruštvoU TOKU JE REKONTRUKCIJA DEČIJE…

Prvi put od kada je izgrađena Dečja klinika u Tiršovoj, urađena je detaljna rekonstrukcija…

18 Oct 2019, 14:23

Kursna lista