NJEGOVO VELIČANSTVO ZAGRLJAJ: VAŽNIJI JE OD HRANE VREDI HILJADU IZJAVA LJUBAVI
   30 Oct 2017, 22:18        SAT TV    Tatijana Spasojević


NJEGOVO VELIČANSTVO ZAGRLJAJ: VAŽNIJI JE OD HRANE VREDI HILJADU IZJAVA LJUBAVI

Ponekad je moćniji od osmeha, snažniji od poljupca. Taj najtopliji dodir može da uteši, pruži sigurnost, pokaže ljubav i nežnost, izleči samoću i tugu...Psiholozi tvrde da su nam potrebna najmanje 4 zagrljaja dnevno da bi preživeli, osam na dan da bi se održali, a 12 zagrljaja dnevno da bi unapredili našu emocionalnu inteligenciju.

ZAGRLJAJ BI TREBALO DA TRAJE 23 SEKUNDE, JER TADA POČINJE DA SE LUČI HORMON SREĆE, OKSITOCIN.Psiholozi tvrde da je uloga dodira u ljudskim životima nezamenljiva i od presudne važnosti za emocionalno zdravlje. Toplina tela i ruku dragih osoba čine da organizam počinje da luči čitav niz hormona zahvaljujući kojima se osećamo dobro. Naučno je dokazano da zagrljaji snižavaju krvni pritisak, povećavaju nivo oksitocina, „hormona sreće“, koji se izlučuje kada osetimo povezanost sa drugom osobom, spuštaju nivo kortizola, „hormona stresa“. Svakodnevnim, malim, usputnim, nežnim, prijateljskim ili ljubavnim, ohrabrujućim ili toplim zagrljajem možemo mnogo učiniti da se bolje osećamo i da budemo bolji.

Psiholog Ludvig Lovenstin tvrdi da se najviše veza i brakova raspadne zbog nedostatka dodira! I nije tu stvar u seksu, nego baš u zagrljajima. Mnogi parovi, kaže on, dobiju decu, zaborave da grle jedno drugo, obaveze ih potpuno okupiraju, što na kraju dovede do udaljavanja. Bliskost nestane, a jedino je zagrljaji mogu ponovo oživeti.

Takođe, istraživanja pokazuju da muškarci tokom života dobijaju manje zagrljaja od žena. Za to je krivo pogrešno vaspitanje, predrasude da nije „muški“ pokazati i iskazati nežnost, a dečacima i drugačije „rade“ hormoni, pa oni u detinjstvu imaju manju potrebu za fizičkim dodirom od devojčica. Ženama zagrljaji znače mnogo više. U jednoj anketi čak svaka treća ispitanica izjavila je da joj iskren, topao zagrljaj nedostaje više nego seks i da bi rado menjala strastvenu noć za nekoliko nežnih dodira.

Seksolozi su jednoglasni da je zagrljaj iskreniji od poljupca i polnog odnosa, jer ne može da se „odglumi“. On nepogrešivo pokazuje da li nam je do nekoga stalo ili ne.
Zimi nam je potrebno više zagrljaja nego leti, tvrde naučnici! Nedostatak dnevne svetlosti loše utiče na raspoloženje i opšte stanje organizma, a čula, tvrde naučnici, zbog manjka toplote i svetlosti zimi „miruju“. Zbog toga ih je potrebno stimulisati što više, pa je grljenje u hladnim danima „obavezno“.
Da li ste čuli za ljude koji dele zagrljaje besplatno ( free hugers) ? Ideja je potekla od Australijanca pod pseudonimom Huan Men, koji se našao u situaciji da mu je zagrljaj bi preko potreban, a nije imao koga da zagrli. Tužan, otišao je u tržni centar, napravio natpis „BESPLATNI ZAGRLJAJI“ i čekao da mu neko priđe da ga zagrli. Niko mu nije prilazio prvih petnaestak minuta, a onda se jedna žena odvažila i zagrlila ga. Osećao se kao kralj, pa je ova ideja vremenom prerasla u pokret prihvaćen širom celog sveta. Sada se na ulicama mnogih gradova u svetu mogu naći „besplatni zagrljaji“, a psiholozi tvde da su delotvorniji od bilo kojih antidepresiva.

Najvažnije je da je zagrljaj potpuno BESPLATAN,  ne zahteva posebne prilike i možete ga pokloniti uvek. Napolju je hladno, jeste li danas nekog zagrlili?

                                                                                                                                                                                                                                                          Posvećeno  N.I.
 Slične vesti

Navike uspešnih ljudi

12 Jul 2019, 23:39

U ljudskoj prirodi je težiti uspehu u bilo kojoj oblasti života. Neko teži da ima uspešnu karijeru, neko uspešan ljubavni…

Naučnici staju na kraj jednoj od najčešćih muških boljki

10 Jul 2019, 17:36

Naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja "Senford Barnhem Pribis" su, upotrebom matičnih ćelija, uspeli…

SVI UZ NAŠU ANU

10 Jul 2019, 13:52

Bilateral Microphtahalmia je retka bolest. U Srbiji, u državnim bolnicama ova bolest nije prepoznata i ne postoji mogućnost…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaU OPŠTINI GOLUBAC ŽETVA PŠENICE…

Na žitorodnim poljima u Opštini Golubac padaju i poslednji otkosi pšenice. Prinosi…

18 Jul 2019, 19:48

DruštvoUHAPŠENI ZBOG NASILJA U PORODICI

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. B. (1986) iz…

18 Jul 2019, 14:12

ZdravljeBEZ VEĆIH KONCENTRACIJA ALEGRENA…

TRENUTNE KONCENTRACIJE POLENA I DRUGIH ALEGRENA U VAZDUHU  NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA…

18 Jul 2019, 13:56

Kursna lista