NISTE NI ZNALI Šest OPASNIH stvari koje može da izazove GRICKANJE NOKTIJU!
   20 Jul 2018, 13:09        zenskikutak.rs    Jovana Kuzmanović


NISTE NI ZNALI Šest OPASNIH stvari koje može da izazove GRICKANJE NOKTIJU!

Sasvim je logično da vam trpanje prljavih ruku u usta i grickanje noktiju neće doneti ništa dobro. Međutim, da bi vam bilo jasnije koliko je ta navika ružna i loša, pročitajte sedam stvari koje mogu da vam se dese ako grickate nokte.

  Infekcija kože

  Dermatolog Debra Dželiman kaže da grickanje noktiju povećava rizik od bakterijske infekcije ispod noktiju, zbog kojeg može da se javi crvenilo, otok, pa čak i da se desi da se koža ispod nokta ispunjava gnojem.

  Ova infekcija se leči antibioticima, ali je mnogo lakše da sprečite nego da lečite – dakle, držite nokte dalje od usta!

  Može da dovede do artritisa
  Ukoliko bakterijska infekcija izmakne kontroli, može da inficira zglobove ruku, upozorava dr Dejvid Kac. To dalje može da rezultira stanje nazvanim septički artritis, koji se teško leči i ponekad zahteva hiruršku intervenciju.

    – To takođe može da dovede do trajnog invaliditeta, pa čak i sistemske infekcije koja može da bude opasna po život – ističe dr Kac, naglašavajući da su šanse za to male, ali da postoje.

  Nokti se deformišu

  „Hronično grickanje noktiju može da dovede do oštećenja tkiva ispod noktiju, a to može da dovede do trajnih deformiteta“, kaže dr Dželiman.
  Između ostalog, na noktima mogu da se stvore horizontalna udubljenja, koja pokazuju da je nešto dovelo do toga da nokti privremeno prestanu da rastu – a ponekad je reč i o tome da trajno prestanu da rastu.

  Herpes može da se prenese na nokte

  Dvoje eksperata upozoravaju da, ako ste skloni pojavi herpesa na usnama i grickate nokte, infekciju možete da prenesete na prste i nokte. Takođe, bradavice sa ruku mogu da se prenesu na usne i usta. Fuj, zar ne?!

  Oštećuje zube

  Stomatolog Điđi Mejnek kaže da su okrnjeni prednji zubi najčešći problem sa kojim se susreće kod pacijenata koji imaju ovu ružnu naviku. Hronično grickanje noktiju ne mora uvek da rezultira polomljenim zubom, ali ta navika može da razdvoji zub, da napravi pukotinu koja vremenom tamni i na kraju se na njoj stvara karijes.
  „Baš kao što prirodni zub može da se ošteti grickanjem noktiju, porcelanski zubi i krunice mogu da imaju iste posledice“, kaže dermatolog.

  Utiče na ugriz

  Oni koji stalno grickaju nokte iznova ponavljaju pritisak na iste zube, najčešće prednje, čime vremenom dolazi do pomeranja i rotiranja zuba. To može u potpunosti da izmni ugriz, tj. oblik vilice, potvrđuje stomatolog.

  Dovodi do bola desni

  Povremeno, može da se desi da se komadić nokta zabode u desni i da dovede do bolnog zapaljenja i infekcije. To se ne dešava često, ali nije nemoguće da se desi.

  Kako da prestanete da grickate nokte

  Ako vam je teško da se odviknete od te ružne navike, savet je da nokte održavate veoma kratkim kako biste imali manje za „žvakanje“. Neko vreme idete jednom nedeljno na manikir ili barem redovno lakirajte nokte kako biste smanjili šanse da navalite na njih.
  – Činjenica da su vam nokti sveže nalakirani ili da plaćate za manikir jednom nedeljno biće vam motivacija da prestanete da ih grizete – kaže dr Dželiman.

  Takođe, na tržištu imaju lakovi za nokte namenjeni specijalno onima koji žele da se odviknu od grickanja noktiju.

  Pomoći će i ako utvrdite šta su okidači, tj. šta vas tačno navodi da grizete nokte – to može da bude malo zavrnuta ivica nokta, zbog koje grckate nokat da biste ga poravnali. Ili, to možda radite u stresnim situacijama? Iz dosade? Kad shvatite šta vas tera da grickate nokte, imaćete veće šanse da prestanete.Slične vesti

NA ZADOVOLJSTVO GRAĐANA, DAN ZA ZDRAVLJE

17 Aug 2019, 14:05


ODRŽANA JE AKCIJA DAN ZA ZDRAVLJE U TRŽNOM CENTRU STOP SHOP U POŽAREVCU.
Dan za zdravlje je manifestacija koja…

DOBRA PREVENTIVA I HIGIJENA RUKU POLA ZDRAVLJA

16 Aug 2019, 14:18

Crevne zarazne bolesti najčešće se javljaju tokom letnjih meseci kada se zbog visokih temperatura namirnice lakše…

Uskoro otvaranje centra za tradicionalnu kinesku medicinu na VMA

8 Aug 2019, 13:33

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u planu je otvaranje Centra za tradicionalnu kinesku medicinu (TKM).

U septembru…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista