NIJE SIGURNO DA ĆEMO TRAŽITI NOVI ARANŽMAN SA MMF OM
   3 Jul 2017, 14:58        SATTV    Maja Kostić


NIJE SIGURNO DA ĆEMO TRAŽITI NOVI ARANŽMAN SA MMF OM

Premijerka Brnabić je istakla da će nastaviti sprovođenje plana reforme javne uprave koju je otpočeo predsednik Aleksandar Vučić, a koga je ona zamenila na funkciji premijera.
Upitana da li bi Srbija mogla da odustane od obnove trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti, kojim su zvaničnici MMF-a preporučili mere koje uključuju smanjenje rashoda, prodaju ili gašenje neprofitabilnih državnih kompanija i smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji, ona je odgovorila da je "to moguće".
Američka agencija napominje da je Brnabićeva, obrazovana u SAD i Britaniji, novajlija u politici i da je u istočnoj Evropi prva žena otvoreno homoseksualnog opredeljenja na čelu vlade.
U intervjuu koji je Blumbergu dala u petak, prvog dana na funkciji premijera Srbije, a koji je ta agencija danas objavila, Brnabićeva je rekla da želi da u naredne dve godine ubrza ekonomski rast na četiri odsto, sa tri odsto koliko iznosi u 2017. godini.
Ona se, navodi Blumberg, suočava sa teškom borbom nakon što je privredni rast usporio na 1,2 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, a sada razmatra da li koristi od novog aranžmana sa MMF-om imaju prevagu nad strogim nadzorom tog poverioca sa sedištem u Vašingtonu.
"Očito je dobro imati nekoga da vam daje tempo, ritam reformi, sa kim razgovarate o prioritetima, i sve to je velika prednost. Međutim, ponekad je MMF oštriji nego što je potrebno, i u tom smislu bi novi sporazum mogao da omete rast", rekla je Brnabićeva.
Prema njenim rečima, vlada koju predvodi će nastojati da ukine 11.300 radnih mesta u lokalnim administracijama do 2020. godine, uključujući 2.500 ove godine, pošto Srbija reformiše svoju javnu upravu i reorganizuje državne finansije.
Premijerka je podsetila da je Vučić od 2013. već ukinuo 80.000 radnih mesta u lokalnim upravama i državnim preduzećima.
Blumberg navodi da su javne finansije Srbije u boljem stanju nakon što je njen budžetski deficit, pre tri godine jedan od najvećih u Evropi, u 2016. godini smanjen na manje od trećinu.
Brnabićeva je toj agenciji rekla i da njen tim i dalje "razgovara i odlučuje" o tome da li da ove godine proda novu evroobveznicu ili ne, jer su "lokalni tržišni uslovi dobri, a veoma je dobra i likvidnost budžeta".
"Godina 2016. bila nam je prva sa primarnim viškom, ali velike sume novca i dalje odlaze na plaćanje kamata na skupe zajmove. Zato mislim da će 2018. biti godina u kojoj možemo očekivati da kamatne stope budu značajno niže", istakla je premijerka Srbije.
Kako je navela, dok misija MMF-a trenutno boravi u poseti Beogradu kako bi procenila napredak postignut na polju strukturnih reformi, Srbija je "stoprocentno fokusirana na sprovođenje sedme revizije" aranžmana i nada se se da će zaključiti program do kraja godine.
Govoreći o zadacima nove vlade, Brnabićeva je ukazala da je jedan od najvećih izazova i dalje rad na ispunjavanju obećanja o prodaji ili zatvaranju niza neprofitnih kompanija koje su još prošle godine iz državnog budžeta crpele oko milijardu dolara godišnje.
Neka od tih preduzeća su, objasnila je, sada u procesu restrukturisanja, dok se za druga i dalje traže savetnici.
Blumberg napominje da Srbija mora, takođe, da usvoji zakon o lokalnim upravama - među kojima neke, kako primećuje premijerka, imaju pet puta više zaposlenih nego što im je bilo potrebno pre samo četiri godine - i da utvrdi način isplate državnih plata.
"I dalje imamo neke veoma, veoma teške zadatke koje moramo ispuniti do kraja godine", zaključila je premijerka Brnabić.
 Slične vesti

Šta znači Putinov potpis na protokole o restrukturiranju dugova Srbije

13 Jun 2024, 10:21

Odluka ruskog predsednika da potpiše zakon o ratifikaciji četiri protokola koji stvaraju pravni osnov za restrukturiranje…

5 načina kako popraviti loše poslovanje

8 Nov 2023, 9:38

Svako poslovanje je dinamično i sa sobom nosi mnoge izazove. Loši periodi su sastavni deo poslovanja, ali važno je…

Kako do bolje saradnje u regionu - preko Otvorenog Balkana ili Berlinskog procesa

11 Jul 2023, 11:11

Premijer Albanije Edi Rama je početkom juna otvorio pitanje opstanka Otvorenog Balkana. Stefan Vladisavljev, programski…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaKukuruz zauzeo primarno mesto…

Nedelja za nama na Produktnoj berzi donela je pad prometa od 24,31% u odnosu na prethodnu.…

20 Jul 2024, 11:55

KulturaŽeljko Vasić održao koncert na…

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja…

20 Jul 2024, 10:59

DruštvoViše od 12.000 ljudi zamenilo…

Pred Vladom Srbije je veliki zaokret u politici prema agraru, ističe za RTS Milan Krkobabić,…

20 Jul 2024, 10:52

Kursna lista