Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu
   23 Dec 2017, 12:59        RTS    Maja Kostić


Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić precizirala je da povodom platnih razreda u prosveti smatra da nije prirodno da svih 80.000 učitelja, nastavnika i profesora ima istu platu.
Brnabićeva je istakla da je potrebno da se napravi sistem u okviru koga prepoznajemo i nagrađujemo najbolje i to ne samo novčano, već i karijerno. "Platni razredi su samo sistem u kome će se kvalitet nagrađivati napredovanjem," dodala je premijerka.

"Ono što je neverovatno je što mi u Srbiji još uvek nemamo takav sistem istakla je premijera. Mi nemamo sistem koji prepoznaje i nagrađuje učitelje i profesore koji podstiču talente kod daka, kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal", navela je Brnabićeva.

"Naš sistem ne vrednuje profesora koji sa đakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više, mi ne nagrađujemo učitelje koji neguju ljubav prema znanju i učenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, čak i kada to iskakanje znači menjanje navika koje nas vuku nadole", naglasila je premijerka.

Brnabićeva kaže da je veruje da je njena uloga da podiže standarde čak i kad je određena javnost "dočeka na nož" zbog toga.

"Moj posao je da pokušavam i ne odustajem od onoga u šta verujem i šta sam obećala građanima Srbije, uz sva osporavanja koja idu sa tim, " navela je Brnabićeva u otvorenom pismu povodom teksta "Premijerka opet uvredila prosvetare," objavljenom u listu Danas.

Brnabićeva objašnjava da kada govori o uvođenju platnih razreda miisli o fantastičnim profesorima koji vole svoj posao, koji poštuju mlade generacije kojima posvećuju i deo svog slobodnog vremena učeći ih stvarima koje se ne nalaze u programu, a koje su potrebne za život u 21. veku, kao što je sloboda u izražavanju stavova, negovanje dijaloga, čitanje ili ljubav prema kulturi.

Brnabićeva ističe da je postojeći sistem plata održiv i da u budžetu, posebno ove godine kada teške mere finansijske konsolidacije daju rezultate, ima sredstava da se plate povećaju, kao što će biti povećane, i da se povećavaju u godinama pred nama, kao što će se povećavati.



Slične vesti

Novi pravilnik na snazi u školama; Đukić Dejanović o tome koje promene u ponašanju deteta treba da nas zabrinu

22 Feb 2024, 10:12

U škole u Srbiji uvodi se Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović…

Obeležen Dan prosvetnih radnika u Požarevcu

13 Nov 2023, 13:49

U Požarevcu je obeležen Dan prosvetnih radnika. Prosvetari inače obeležavaju svoj Dan 8. novembra, a taj dan je izabran…

U petak bez nastave u požarevačkim školama, odavanje pošte stradalima u gradskom parku

4 May 2023, 12:55

Tragedija u OŠ"Vladislav Ribnikar" na Vračaru, zatekla je sve sfere srpskog društva. Sindikat Zbog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista