Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu
   23 Dec 2017, 12:59        RTS    Maja Kostić


Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić precizirala je da povodom platnih razreda u prosveti smatra da nije prirodno da svih 80.000 učitelja, nastavnika i profesora ima istu platu.
Brnabićeva je istakla da je potrebno da se napravi sistem u okviru koga prepoznajemo i nagrađujemo najbolje i to ne samo novčano, već i karijerno. "Platni razredi su samo sistem u kome će se kvalitet nagrađivati napredovanjem," dodala je premijerka.

"Ono što je neverovatno je što mi u Srbiji još uvek nemamo takav sistem istakla je premijera. Mi nemamo sistem koji prepoznaje i nagrađuje učitelje i profesore koji podstiču talente kod daka, kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal", navela je Brnabićeva.

"Naš sistem ne vrednuje profesora koji sa đakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više, mi ne nagrađujemo učitelje koji neguju ljubav prema znanju i učenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, čak i kada to iskakanje znači menjanje navika koje nas vuku nadole", naglasila je premijerka.

Brnabićeva kaže da je veruje da je njena uloga da podiže standarde čak i kad je određena javnost "dočeka na nož" zbog toga.

"Moj posao je da pokušavam i ne odustajem od onoga u šta verujem i šta sam obećala građanima Srbije, uz sva osporavanja koja idu sa tim, " navela je Brnabićeva u otvorenom pismu povodom teksta "Premijerka opet uvredila prosvetare," objavljenom u listu Danas.

Brnabićeva objašnjava da kada govori o uvođenju platnih razreda miisli o fantastičnim profesorima koji vole svoj posao, koji poštuju mlade generacije kojima posvećuju i deo svog slobodnog vremena učeći ih stvarima koje se ne nalaze u programu, a koje su potrebne za život u 21. veku, kao što je sloboda u izražavanju stavova, negovanje dijaloga, čitanje ili ljubav prema kulturi.

Brnabićeva ističe da je postojeći sistem plata održiv i da u budžetu, posebno ove godine kada teške mere finansijske konsolidacije daju rezultate, ima sredstava da se plate povećaju, kao što će biti povećane, i da se povećavaju u godinama pred nama, kao što će se povećavati.Slične vesti

GRAD POŽAREVAC POTPISAO PROTOKOL SA MINISTARSTVOM PROSVETE: SVE POŽAREVČKE ŠKOLE IMAĆE UČENIČKE ZADRUGE

8 Nov 2019, 15:32

15 ŠKOLA SA TERITORIJE GRADA POŽAREVCA IMAĆE UČENIČKE ZADRUGE A PROTOKOL O PODRŠCI UČENIČKIM ZADRUGAMA DANAS…

MINISTAR ŠARČEVIĆ OBIŠAO O.Š. SVETI VLADIKA NIKOLAJ U BRADARCU

8 Nov 2019, 15:09

POVODOM DANA PROSVETNIH RADNIKA I ZAPAŽENIH REZULTATA U OBLASTI UČENIČKIH ZADRUGA MINISTAR PROSVETE NAUKE I TEHNOLOŠKOG…

Šarčević o blokadi Rektorata: Neko narušava prava velikog broja studenata

20 Sep 2019, 13:11

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za RTS da nova akademska godina počinje u malo otežanijim okolnostima, jer je zgrada…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMLADI BRAČNI PAROVI U NASELJU…

Mladi bračni parovi  koji su ostali da žive, rade, stvaraju i podižu svoju decu …

7 Dec 2019, 20:09

KulturaAMADEUS 012 OBELEŽIO GODIŠNJICU

U SVEČANOM SALONU GRADSKOG ZDANJA UPRILIČEN JE PRIJEM POVODOM OBELEŽAVANJA GODIŠNJICE…

7 Dec 2019, 14:39

TechŠta su IP kamere i zašto bi trebalo…

Video nadzor je sve veća potreba, ne samo na javnim mestima, već i na privatnim posedima koje…

7 Dec 2019, 14:22

Kursna lista