Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu
   23 Dec 2017, 12:59        RTS    Maja Kostić


Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić precizirala je da povodom platnih razreda u prosveti smatra da nije prirodno da svih 80.000 učitelja, nastavnika i profesora ima istu platu.
Brnabićeva je istakla da je potrebno da se napravi sistem u okviru koga prepoznajemo i nagrađujemo najbolje i to ne samo novčano, već i karijerno. "Platni razredi su samo sistem u kome će se kvalitet nagrađivati napredovanjem," dodala je premijerka.

"Ono što je neverovatno je što mi u Srbiji još uvek nemamo takav sistem istakla je premijera. Mi nemamo sistem koji prepoznaje i nagrađuje učitelje i profesore koji podstiču talente kod daka, kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal", navela je Brnabićeva.

"Naš sistem ne vrednuje profesora koji sa đakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više, mi ne nagrađujemo učitelje koji neguju ljubav prema znanju i učenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, čak i kada to iskakanje znači menjanje navika koje nas vuku nadole", naglasila je premijerka.

Brnabićeva kaže da je veruje da je njena uloga da podiže standarde čak i kad je određena javnost "dočeka na nož" zbog toga.

"Moj posao je da pokušavam i ne odustajem od onoga u šta verujem i šta sam obećala građanima Srbije, uz sva osporavanja koja idu sa tim, " navela je Brnabićeva u otvorenom pismu povodom teksta "Premijerka opet uvredila prosvetare," objavljenom u listu Danas.

Brnabićeva objašnjava da kada govori o uvođenju platnih razreda miisli o fantastičnim profesorima koji vole svoj posao, koji poštuju mlade generacije kojima posvećuju i deo svog slobodnog vremena učeći ih stvarima koje se ne nalaze u programu, a koje su potrebne za život u 21. veku, kao što je sloboda u izražavanju stavova, negovanje dijaloga, čitanje ili ljubav prema kulturi.

Brnabićeva ističe da je postojeći sistem plata održiv i da u budžetu, posebno ove godine kada teške mere finansijske konsolidacije daju rezultate, ima sredstava da se plate povećaju, kao što će biti povećane, i da se povećavaju u godinama pred nama, kao što će se povećavati.Slične vesti

NOVA ODLUKA O MREŽI ŠKOLA U FOKUSU 29. SEDNICE: UMESTO OSAM ZATVORIĆE SE DVE ŠKOLE

8 Jul 2019, 18:07

JEDNA OD GLAVNIH TAČAKA O KOJOJ JE BILO REČI NA 29. SEDNICI SKUPŠTINE GRADA POŽAREVCA JE SVAKAKO NOVA MREŽA ŠKOLA…

NOVI PRAVILNIK ZA ĐAČKE EKSKURZIJE

4 May 2019, 13:48

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da…

ŠARČEVIĆ: NEMA RAZLOGA ZA PROTEST NIJE OBEĆANO 14 ODSTO

10 Dec 2018, 13:57


Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nema razloga za protest prosvetara koji je najavljen za utorak, i dodao…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista