Nerealno skup ogrev; Direktor "Srbijašuma": Hitno se mora ograničiti izvoz i cena
   20 May 2022, 10:23    Beograd    rts    Elena Marjanović


Nerealno skup ogrev; Direktor "Srbijašuma": Hitno se mora ograničiti izvoz i cena

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je za RTS da su neopravdano povišene cene ogreva da je u "Srbijašumama" kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu oko 8.000. Napomenuo je da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena.


Građani uveliko speremaju ogrev za zimu. Potražnja koja je višestruko veća nego ranijih godina pogurala je i cene drva i peleta - skuplji su 30 do 50 posto nego lane. Zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta predstojećoj grejnoj sezoni Vlada je Javno preduzeće "Srbijašume" - proglasila energetskim. 

  Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović rekao je da status energetskog preduzeća u ovoj krizi znači da "Srbijašume" treba da obrate pažnju na proizvodnju energenata, odnosno da obrate pažnju na snabdevanje onih koji proizvode energente.

"Srbijašume spremno dočekuju ovu krizu, spremnije nego prethodnih godina", naveo je Braunović i dodao da oni inače snabdevaju toplane i da je napravljena strategija pre tri godine prema snabdevačima peleta.

Istakao je da je ovo preduzeće spremno da podmiri sve potrebe građana.

"Mi se krećemo u skladu sa dozvoljenim sečivim etatom, kako bismo na pravi način gazdovali šumom i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja", rekao je direktor napominjući da ne može da precizira koliko je potražnja za ogrevom sada veća.

Napomenuo je da na teritoriji države postoje filijale gde građani mogu da apliciraju kako bi kupili drva od "Srbijašume", ali je procedura komplikovanija, jer oni moraju da obezbede i utovar i prevoz.

Braunović je rekao da su za 8 godina u "Srbijašumama" cene povećane svega za pet posto.

"Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu koliko čujemo oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču", kaže vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma".

Naglasio je da su cene peleta koje idu i do 40.000 dinara apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz Srbijašuma košta maksimalno 8.000 dinara

"Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma. "Srbijašume" su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji u danas u Srbiji ne postoje, jer ih sada ima 100.0000 korisnika", rekao je.

Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom "Sebijašume" razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom prema njima.

"Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna, a ne možemo pričati o nekim troškova", rekao je Braunović.

Kada je reč o krađi šume, napominje da je najveći problem na administrativnoj liniji sa KiM, sa čim se teško bori pored Srbijašuma i vojska i policija. 



Slične vesti

Padaju cene drva za ogrev i peleta, profesor Šumarskog fakulteta objašnjava zašto je važno da imamo popis individualnih ložišta

15 Nov 2023, 9:45

Na početku grejne sezone, ogrev je bio jeftiniji za 30 odsto nego u istom periodu prošle godine. Stovarišta…

Pomama za peletom, trgovci apeluju da se ne čeka zima za kupovinu

19 Aug 2023, 9:35

Domaćinstva u Srbiji menjaju navike – ogrev za zimu kupuju ranije. Na stovarištima je velika potražnja, posebno za peletom.…

Ove sezone bukova drva za penzionere, za pelet nema interesovanja

14 Aug 2023, 12:51

Od skoro 5.000 penzionera koliko je učlanjeno u Udruženje penzionera Požarevca, izvestan broj će se ove zime grejati i na…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista