Nema više reklame u inboxu, bez izričite dozvole građana
   6 Sep 2018, 10:49    Beograd    Studio B    Jelena Spasojević


Nema više reklame u inboxu, bez izričite dozvole građana

Od 17. septembra, kada stupa na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, građani bi trebalo da budu potpuno zaštićeni od pružanja i naplaćivanja usluga koje nisu zatražili, poput određene vrste osiguranja i primanja reklamnih mejlova.
  Ovim zakonom propisano je da su građani oslobođeni od bilo kakve obaveze u slučaju usluga koje nisu naručene kao što je, na primer, slučaj sa određenim vrstama osiguranja kod kojih korisnik uopšte i nije svestan da ima bilo kakve obaveze, niti je te usluge tražio. Takođe, objašnjavaju za Tanjug u NBS, da bi se sprečilo agresivno reklamiranje automatskim slanjem elektronske pošte ili na drugi sličan nacin, predviđeno je da je taj vid komunikacije moguć samo ako je korisnik na njega prethodno izričito pristao. Iako su i do sada prava korisnika bila zašticena posebnim zakonima, pre svega Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, i to naročito u vezi s dostavljanjem informacija u predugovornoj fazi i elementima koje ugovor o finansijskoj usluzi treba da sadrži, osnovna novina koju donosi ovaj zakon ogleda se u tome što se zaštita sada prilagođava korišćenju finansijskih usluga putem interneta i mobilnih telefona. Neka od najvažnijih rešenja koja donosi ovaj zakona odnose se na dostavljanje jasnih i relevantnih informacija u predugovornoj fazi i pri oglašavanju, pri čemu je teret dokazivanja da su dostavljene informacije – na finansijskoj instituciji. Jedan od novih detalja u ovom zakonu je i da će korisnik moći da odustane od ugovora u roku od 14 dana, osim ako se ne radi o specifičnim ugovorima kao što su devizno-valutni poslovi ili kupovina finansijskih instrumenata čija se cena stalno menja i zavisi od uslova na berzama. Kod pojedinih ugovora rok za odustanak je duži i iznosi 30 dana, kao što je to slučaj sa ugovorima o životnom osiguranju. „Ovi instituti nisu bili potpuno nepoznati ni ranije u našem pravnom sistemu, ali se ovim zakonom znatno detaljnije uređuju, čime im se daje dodatni kvalitet i veća sigurnost za korisnike“, kažu u NBS. Obzirom da u Srbiji još uvek nije dovoljno zaživela upotreba kvalifikovanog elektronskog potpisa kod fizičkih lica, omogućeno je da kod ugovora na daljinu, vrednosti do 600.000 dinara, korisnik daje saglasnost za zaključenje ugovora korišćenjem postojecih metoda dvofaktorske autentifikacije ili šema elektronske identifikacije. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu stupio je na snagu 16. juna 2018. godine, a počeće da se primenjuje od 17. septembra ove godine.  

 



Slične vesti

Umesto naplate dugova, poverioci postaju vlasnici

7 Jul 2018, 12:53

Pred Privrednim sudom u Beogradu u petak je usvojen plan reorganizacije kompanije "Novosti" kojim se omogućava…

POVERENICA JANKOVIĆ ČESTITALA SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

3 May 2018, 15:09

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je Svetski dan slobode medija svim novinarima i…

VUČIĆ SA EVROPSKOM FEDERACIJOM NOVINARA U Srbiji svi imaju pravo da govore i da ODGOVORE

19 Jan 2018, 12:48

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropske federacije novinara Mogensom Bliherom Bjeregardom,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

SportDFL: Požarevac - Smederevo

Derbi 21. kola  i drugoj futsal ligi Srbije igra se u subotu Požarevcu. Sastaju se Požarevac…

29 Mar 2024, 11:18

Kursna lista