Nema porodične bez društvene sigurnosti - danas je Međunarodni dan porodice
   15 May 2024, 10:50        RTS    Maja Stepanović


Nema porodične bez društvene sigurnosti - danas je Međunarodni dan porodice

Bez zdrave porodice nema zdravog društva. Prošlogodišnje tragedije opomena su nam svima da suštinski moramo više i bolje da se bavimo decom i porodicom. Da bi se izgradila na zdravim osnovama i očuvala, potrebno je i da društvo pruža osećaj sigurnosti, smatra naša sagovornica porodični psihoterapeut Ivana Muškinja.
Kada je zdrava, porodica daje vetar u leđa. Naša je sigurnost, snaga. U njoj dobijamo i pružamo ljubav, podršku, razumevanje, pažnju, delimo i lepe i teške trenutke.
Ivana Muškinja, porodični psihoterapeut, kaže da kada nedostaje i kada fali bazične sigurnosti u društvu, u koje smo mi u duboko uronjeni, ni mi ne možemo na individualnom, a ni porodičnom nivou, da se osećamo dobro i da se razvijamo.

"Ubrzan tempo života, jedan veliki raskorak između tradicionalnih i savremenih vrednosti i očekivanja koja se stavljaju pred pojedinica jesu tema koja muči porodicu. Konstantna trka za nekim kvalitetom života, za postizanjem određene materijalne dobrobiti i osiguravanjem nekih bazičnih sredstava, za jedan veliki značajan deo porodica u Srbiji jeste ogroman stresor koji svakako utiče na kvalitet života svih članova", rekla je Muškinja.

Život je komplikovaniji kada porodicu muče nemaština i bolest. Mnoga deca su uskraćena za bezbrižno detinjstvo, primorana da preuzimaju odgovornost i poslove odraslih. U najtežim slučajevima, izmeštaju se iz svoje porodice i smeštaju u ustanove socijalne zaštite. U Zvečanskoj je oko 400 dece.
"Naša deca većinom, 98 odsto njih ima roditelje ali su van funkcije iz različitih razloga, da li privremeno ili trajno. Jedan od razloga jesu i ozbiljni zdravstveni problemi, naročito kod dece sa smetnjama u razvoju, zapostavljanje, zlostavljanje dece, ekonomska situacija u porodici", kaže  Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd.
Pre nego što se dete odvoji od roditelja, treba učiniti sve da porodica, ipak, ostane na okupu. Za uvođenje porodičnog saradnika u sistem socijalne zaštite, zalažu se brojni stručnjaci. U Zvečanskoj je ta usluga testirana.
 Slične vesti

Žigmanov: Savremena porodica je pred brojnim izazovima

15 May 2024, 11:12

Savremena porodica nalazi pred brojnim izazovima zbog čega je treba dodatno osnaživati, kaže ministar za ljudska i manjinska…

Ugovori za sufinansiranje pronatalitetnih mera za 68 opština

22 Mar 2024, 10:47

Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije  uručila je danas predstavnicima…

Nacionalna konferencija "Srbija - naša porodica"

5 Mar 2024, 11:43

Ministarstva za brigu o porodici i demografiju  organozovalo je drugu Nacionalnu konferenciju “Srbija –…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista