Nema gripa u Srbiji, nove količine vakcine od sredine decembra
   6 Dec 2019, 12:45        POLITIKA    Maja Kostić


Nema gripa u Srbiji, nove količine vakcine od sredine decembra

Ordinacije i čekaonice ovih dana pune su pacijenata zbog prehlada i virusa, a ima i onih sa simptomima sličnim gripu. Sumnjivih slučajeva ima, ali u laboratorijama još zvanično nije potvrđen virus gripa. U regionu ga već ima, a Hrvatska beleži i prve teže slučajeve obolevanja.
Prof. dr Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje "Batut" je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da je ove godine bila izuzetno velika zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv gripa, kao i da je prepoznato koliko je ovaj vid zaštite značajan.
"Iako smo nabavili 50.000 doza vakcina više ove godine u odnosu na prethodnu sezonu – skoro 300.000 doza, ona je utrošena u rekordnom roku i mi smo inicirali sve postupke za nabavku novih količina", dodala je Darija Kisić Tepavčević.
Istakla je da se nove količine mogu očekivati na vakcinalnim punktovima sredinom decembra. Danas se otvara tender za nabavku novih doza i sasvim je izvesno da će ponovo biti nabavljena ista vakcina.
U regionu su već zabeleženi slučajevi gripa, u Hrvatskoj i teži, a doktorka kaže da se nalazimo u periodu godine kada je sezona gripa i kada se njegova aktivnost očekuje.
"Na području Evrope se do sada beleži osnovni nivo aktivnosti gripa, negde i srednji nivo aktivnosti i otprilike u oko 20 zemalja Evrope u kojima su potvrdili virus grupa u cirkulaciji dominantan je tip A i to od tipova A to je H1N1, dakle to je onaj tip koji nam je poznat već deset godina i za koji ljudska populacija već ima određen stepen imuniteta", objasnila je.
Dodala je da se u određenim zemljama zabeležena cirkulacija gripa tipa B.
"Kada su u pitanju zemlje iz regiona, znamo da je u Crnoj Gori zabeležena cirkulacija tipa B, a da je u Hrvatskoj AH1N1. Bitno je istaći da svi ti tipovi virusa gripa koji su do sada zabeleženi u Evropi su upravo oni tipovi koji se nalaze u vakcini koju su naši građani primili", navela je Darija Kisić Tepavčević.
Objasnila je da je virus gripa prilično nepredvidiv i da su svi koji nemaju imunitet osetljivi. Ukazala je da se ljudima koji se nalaze pod većim rizikom preporučuje vakcina. To su osobe sa različitim hroničnim oboljenjima i imunodeficijentnim stanjima.
"Stalno ističemo i kategoriju trudnica, jer je u trudnoći poznato da ovaj virus gripa može da ima različite komplikacije i po plod i po trudnicu", rekla je, dodajući da i decu treba vakcinisati, i to pre svega onu koja imaju astmu.
Naglasila je da je najefikasija preventivna mera upravo vakcinacija. "Apelujemo na sve naše građane koji do sada nisu vakcinisani da od sredine meseca kada ova vakcina ponovo bude dostupna da građani koji se nalaze pod povećanim rizikom zaštite sebe i da dočekamo spremni virus gripa koji nam očigledno kuca na vrata", poručila je doktorka.



 



Slične vesti

SO Veliko Gradište: U ponedeljak o rebalansu

27 Mar 2024, 12:00

Prvi rebalans budžeta opštine veliko Gradište 1. aprila  pred odbornicma  gradištanske skupštine 

Dačić: Opozicija ometanjem rada skupštine stvara atmosferu vanrednog stanja

20 Mar 2024, 10:27

Predsednik poslaničke grupe "Socijalistička partija Ivica Dačić" Ivica Dačić izjavio je danas da predstavnici…

Konstituisana Skupština Srbije - buran početak uz pištaljke i transparente, polaganje zakletve u sali i holu

6 Feb 2024, 11:10

U Skupštini Srbije intoniranjem himne počela konstitutivna sednica. Konstituisana je Narodna skupština pošto…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista