Neizvesnost na energetskom tržištu raste
   18 Mar 2023, 7:54    Beograd    RTS    Marija Vajner


Neizvesnost na energetskom tržištu raste

Na našim pumpama gorivo je pojeftinilo - evrodizel za četiri dinara, litar je 190 dinara, a benzin za tri dinara i košta 174 dinara. To je posledica pada cene sirove nafte za više od 10 dolara za barel. Iako je i gas jeftiniji, neizvesnost na energetskom tržitu raste, pa ne čudi što su evropske zemlje već u trci kupovine energenata za sledeću grejnu sezonu.

Ograničenje cena najtraženijih derivata produženo je do kraja marta. Iako je cena barela pala na nivo od decembra 2021. i ispod je 75 dolara, u naftnim kompanijama garantuju redovno snabdevanje, a dalje kretanje cena je kažu - nepredvidivo. Posle embarga na rusku naftu, berze su munjevito odregovale i na potrese na bankarskom tržištu.
  Tomislav Mićović, generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" kaže da je samo dva dana neizvesnosti na svetskom finasijskom tržištu izazvalo pad potražnje za derivtima a samim tiim i za sirovom naftom. "U jednom danu cena kotacije dizela su pale za više od 70 dolara po toni. I to se zaista ne pamti tako velika promena. Ali istovremeno sutradan kotacije su počele da rastu. Znači to je vrlo jedno nestabilno tržište", kaže Mićović. I cena gasa je pala na nivo od pre godinu i po - na 42 evra za megavat sat. Popunjenost evropskih skladišta je oko 55 posto. U "Srbijagasu" tvrde da već rade na obezbeđivanju zaliha u Banatskom dvoru i zakupljenih skladišta u Mađarskoj. "To radimo iz dva razloga - dobre su cene i na berzi i po naftnoj formuli i ne daj Bože da dođe do nekih terorističkih akata i u Crnom moru ili već gde, mnoge projekcije govore da će biti esklacije sukoba. Trenutna cena gasa je 500 evra za 1.000 kubika gasa. Fjučersi, dakle ono što se predviđa da će biti cena gasa, ne divljaju, ne rastu ne pokazuju da će biti nekih bitnih promena", rekao je Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa".. Evropska unija priprema prve zajedničke kupovine gasa – ove sedmice počela je registracija članica koje žele da zajedničkom nabavkom izađu na tržište. "Tražimo da dobijemo najbolje cene i najbolje uslove sa globalnih tržišta. Prvi put u istoriji zajednička kupovina gasa za potrošače Evropske unije biće već u maju i to će nam osigurati, ne samo snabdevanje, već i niže cene energije što je ključno za naše porodice, ali i konkurentnost naše industrije", kaže Maroš Ševčović, potpredsednik Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i predviđanja. Iako Brisel čini sve da zaobiđe rusku naftu i gas, analize pokazuju - samo u prvoj polovini marta "Gasprom" je povećao isporuke Evropi - za šest posto.Foto: Ilustracija/PixabaySlične vesti

Pojeftinilo gorivo - evrodizel 190, a benzin 174 dinara po litru

17 Mar 2023, 10:51

Nova cena evrodizela niža je za četiri dinara, a benzina za tri dinara po litru. Nove cene važe od 15 časova.


Cena dizela ostala ista, benzin skuplji 3 dinara

10 Mar 2023, 11:01

Litar dizela koštaće u narednih sedam dana 194 dinara, a benzin 177 dinara, što je 3 dinara skuplje.

Nove cene goriva - evrodizel i benzin poskupeli za tri dinara

3 Mar 2023, 11:00

Cena evrodizela će do narednog petka, 10. marta, iznositi 194 dinara po litru, a benzin će koštati 174 dinara.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista