Nehigijena najčešći uzrok trovanja u kafanama - ko i koliko često kontroliše ugostitelje
   28 Nov 2023, 9:13    Beograd    rts    Elena Marjanović


Nehigijena najčešći uzrok trovanja u kafanama - ko i koliko često kontroliše ugostitelje

Najčešći uzrok trovanja hranom u ugostiteljskim objektima jeste nehigijena, tvrde stručnjaci. Posle masovnog trovanja u jednom novopazarskom restoranu, proveramo ko i koliko često kontroliše te objekte?

Da je naš zalogaj bezbedan, garantuju ugostitelji, a kontrolišu ih veterinarska i sanitarna inspekcija. U restoranu u kojem smo bili kažu da dolaze nenajavljeno, uglavnom na dva-tri meseca.


"Imamo i CIN (Centar za ispitivanje namirnica) koji mi plaćamo. Dolaze jedanput, dvaput mesečno, naravno, mi ne znamo kad će doći, oni uzimaju briseve radnika, briseve sa radnih površina, gledaju kako su skladištene namirnice. O svemu što se tiče sanitarnih knjižica oni jako vode računa, radnici u kuhinji, konobari i svi", kaže Milica Petković iz restorana.


Veterinarska i sanitarna inspekcija proveravaju higijenu u kuhinji, kako se hrana čuva i obrađuje, na primer, da li se za sirovo meso koriste posebni noževi, daske za sečenje, a uzorke hrane šalju na Institut za higijenu i tehnologiju mesa.


"Sva hrana koja stigne na Institut, ispituje se prema Zakonu o bezbednosti hrane na različite parametre, pre svega tu se misli na mikrobiološka ispitivanja, ispitivanja kvaliteta koja podrazumevaju hemijska i senzorska ispitivanja, tu je takođe i hemijska bezbednost", kaže dr Ivana Branković Lazić iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.


Nehigijena je najveći problem, kažu u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa.


"To nam nešto govori da u toku procesa proizvodnje došlo do nekih nepravilnosti. Svakako, oni kada dobiju rezultate stupaju prema tim rezultatima. To podrazumeva primenu različitih korektivnih mera. Da li su to ponovno uzorkovanje, obuke radnika i slično to sve zavisi od njih i koje su oni korektivne mere propisali", rekla je Branković Lazić.


Prema Zakonu o bezbednosti hrane, predviđena kazna za stavljanje neispravnih namirnica u promet za pravna lica je od 300 hiljada do tri miliona dinara, a za preduzetnike od 250 do 500 hiljada dinara.Slične vesti

Praznici dižu cene mesa - kada se očekuje stabilizacija tržišta

28 Apr 2024, 10:03

Nedavni popis poljoprivrede potvrdio je da je stočni fond u Srbiji u padu. Zabrinjava nesrazmera u cenama prasadi i tovnih…

Da li nam deca postaju zavisna od šećera

27 Apr 2024, 10:02

U odnosu na 1950. deca danas jedu 25 puta više slatkiša i uzimaju otprilike 30 puta više gaziranih pića. Za mališane, slatkiši…

Prvo se zadužimo pa bacamo - za praznike u đubretu završi 40 odsto više hrane

27 Apr 2024, 9:54

Predstojeći vikend mnogi će iskoristiti za nabavku namirnica za prvomajske i vaskršnje praznike. Iako su cene hrane jedna…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista