Nehigijena najčešći uzrok trovanja u kafanama - ko i koliko često kontroliše ugostitelje
   28 Nov 2023, 9:13    Beograd    rts    Elena Marjanović


Nehigijena najčešći uzrok trovanja u kafanama - ko i koliko često kontroliše ugostitelje

Najčešći uzrok trovanja hranom u ugostiteljskim objektima jeste nehigijena, tvrde stručnjaci. Posle masovnog trovanja u jednom novopazarskom restoranu, proveramo ko i koliko često kontroliše te objekte?

Da je naš zalogaj bezbedan, garantuju ugostitelji, a kontrolišu ih veterinarska i sanitarna inspekcija. U restoranu u kojem smo bili kažu da dolaze nenajavljeno, uglavnom na dva-tri meseca.


"Imamo i CIN (Centar za ispitivanje namirnica) koji mi plaćamo. Dolaze jedanput, dvaput mesečno, naravno, mi ne znamo kad će doći, oni uzimaju briseve radnika, briseve sa radnih površina, gledaju kako su skladištene namirnice. O svemu što se tiče sanitarnih knjižica oni jako vode računa, radnici u kuhinji, konobari i svi", kaže Milica Petković iz restorana.


Veterinarska i sanitarna inspekcija proveravaju higijenu u kuhinji, kako se hrana čuva i obrađuje, na primer, da li se za sirovo meso koriste posebni noževi, daske za sečenje, a uzorke hrane šalju na Institut za higijenu i tehnologiju mesa.


"Sva hrana koja stigne na Institut, ispituje se prema Zakonu o bezbednosti hrane na različite parametre, pre svega tu se misli na mikrobiološka ispitivanja, ispitivanja kvaliteta koja podrazumevaju hemijska i senzorska ispitivanja, tu je takođe i hemijska bezbednost", kaže dr Ivana Branković Lazić iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.


Nehigijena je najveći problem, kažu u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa.


"To nam nešto govori da u toku procesa proizvodnje došlo do nekih nepravilnosti. Svakako, oni kada dobiju rezultate stupaju prema tim rezultatima. To podrazumeva primenu različitih korektivnih mera. Da li su to ponovno uzorkovanje, obuke radnika i slično to sve zavisi od njih i koje su oni korektivne mere propisali", rekla je Branković Lazić.


Prema Zakonu o bezbednosti hrane, predviđena kazna za stavljanje neispravnih namirnica u promet za pravna lica je od 300 hiljada do tri miliona dinara, a za preduzetnike od 250 do 500 hiljada dinara.Slične vesti

Preparati za bolje varenje ili umereni obroci - šta savetuju farmaceuti

5 Jan 2024, 13:21

Sezona praznika je u toku, a to je obično vreme kada volimo da se opustimo i zajedno sa dragim ljudima okupimo oko…

U Srbiji se baci deset puta više hrane nego što se donira, kako je zakon u EU rešio problem

2 Jan 2024, 8:56

Istraživanja pokazuju da gotovo četvrtinu hrane bacimo. U vreme slavlja, ekonomisti, ekolozi i duhovnici šalju iste poruke…

Vreme praznika: Kako izaći na kraj sa preterivanjem u jelu i piću?

20 Dec 2023, 13:16

Bogata tpreza, ma koliko džep bio plitak, ali i preterivanje u hrani i piću, postali su poslednjih godina slika i prilika…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista