Nedimović za RTS: I jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno pšenice i hrane
   1 May 2022, 13:11    Beograd    rts    Elena Marjanović


Nedimović za RTS: I jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno pšenice i hrane

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović navodi za RTS da Srbija ima dovoljno hrane i za sebe i za izvoz. Kako kaže i jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno hrane. "Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno pšenice, kukuruza, ulja, brašna, mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo", kaže Nedimović.


Snabdevenost domaćeg tržišta je stabilna, imamo višak hrane pa je Vlada odobrila izvoz dodatnih količina žitarica.


  Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da imamo dovoljne hrane da možemo da je izvozimo.

"Srbija mnogo više proizvede nego što sama može to da ili da pojede naše stanovništvo ili da se koristi uopšte za sektor stočarstva", kaže Nedimović. 
Dodaje i da će uvek u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije.

"Prvo moram da kažem Vlada zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem strateški promatra čitavu ovu situaciju vezanu za hranu - Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno i pšenice, i kukuruza i ulja, brašna i mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo. I uvek će u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije", kaže ministar.

Navodi i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju koje je najavio za 6. maj izneti više detalja o strateškim pravcima kako ćemo upravljati hranom i šta ćemo raditi.

"Ali ja mogu da vam kažem da ne samo da je Vlada juče odobrila izvoz jer stanje useva je bar što se tiče pšenice, uljene repice i nekih ostalih stvari, sve onog što sada ne teče setva je u takvom dobrom stanju, imamo i dovoljno i u skladištima, da možemo sebi odnosno našim poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama da omogućimo izvoz", kaže Nedimović.
Podseća da su prekjuče donete odluke o izvoznim kvotama.

"Nemojte da zaboravite da smo mi na režimu kvota - dozvoljeno je 220.000 tona pšenice da se izveze, da se izveze 23.000 tona brašna, 150.000 tona kukuruza i osam miliona boca ulja", navodi ministar.

Ističe da građani nemaju razloga za strah da neće ostati dovoljno za njih.


"Mi vodimo računa o bilansima i ne da ima dovoljno za Srbiju, nego što se tiče pšenice mi možemo maltene i jednu žetvu da preskočimo i opet ćemo imati dovoljno hrane", ističe ministar.

Kako kaže, gleda se da u svakom trenutku budu zadovoljni i poljoprivredni proizvođači i sa druge strane potrošači.

"A i da trgovci odnosno izvoznici mogu to da izvezu iz jednog prostog razloga - jer mi mnogo više imamo nego što je to nama potrebno", navodi Nedimović.

Upitan da li građani treba da brinu da li će imati dovoljno mleka, odgovara da ga ima dovoljno, čak, kako kaže, i za izveze.

Poručuje i da je celi državni vrh, na čelu sa predsednikom Vučićem uključen u rešavanju svih problea i eventualnih izazova koji se mogu pojaviti u sektoru hraneSlične vesti

Od 1. aprila domaće meso imaće posebnu oznaku

10 Mar 2022, 9:54

Meso i proizvodi od mesa koji su poreklom iz Srbije od 1. aprila 2022. godine u prodajnim objektima biće obeleženi posebnom…

Afrička kuga svinja u Velikom Gradištu, Golupcu, Požarevcu, Kučevu

5 Jan 2022, 14:25

Afrička kuga svinja je na teritoriji Braničevskog okruga prisutna od februara 2021. godine, kada je dijagnostikovana u lovištu…

Dani polja ozimih strnih žita PSSS Požarevac

8 Jun 2021, 13:51

Na imanju porodice Živković održani su Dani polja ozimih strnih žita Poljoprivredne savetodavne stručne službe Požarevac.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista