Ne plašite decu policajcima, od njih treba da strahuju samo kriminalci
   17 Jun 2024, 11:58    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ne plašite decu policajcima, od njih treba da strahuju samo kriminalci

U okviru manifestacije Beogradski dani porodice, policija je na Konjarniku prikazala deo vozila i opreme. Cilj je da se građanima, a naročito deci, približi rad policije i sredstva kojima raspolažu policajci, navode u MUP-u. Resorni ministar napominje da o rezultatima srpske policije svedoči i nedavno objavljeno saopštenje Evropola o zajedničkoj, uspešno izvedenoj trogodišnjoj akciji, u borbi protiv narko-kartela.


Fudbal sa decom na male golove, čini se kao dobra fizička provera za policajce. Deca i roditelji mogli su da vide opremu saobraćajna policija i kako Žandarmerija najmlađima pokazuje alpinističke veštine. Kakvu zaštitnu opremu poseduju dve posebne jedinice - Interventna 92 i Policijska brigada. Najviše pažnje posetilaca privukli su konji i velika vozila.


"Dobro je, samo mi je bezveze što nema oružja, ali sve ostalo je odlično. Najviše vozila, ono tamo veliko, bili smo u njemu i poprilično je dobro. Ne bih voleo da budem policajac, ali možda detektiv“, kaže jedan od mališana koji je prisustvovao zboru.


Njegova majka oduševljena je činjenicom da je među posetiocima toliko dece. "Mi smo ovde od 10 (sati) i dalje smo tu, nikako da odemo kući, baš nam se dopalo i baš je fenomenalno i nadam se da će svake godine da organizuju".


Još jedna od majki koja je dovela sina da pogleda taktičko-tehnički zbor uprava i jedinica MUP-a Srbije konstatuje da je pogrešno to što roditelji obično decu plaše policijom. "Ovo je specifična mnifestacija, koja upravo dokazuje da policija je tu da nas zaštiti i svaki put možemo da računamo na njih i na neki način oslobađajuće i da se bolje upoznaju sa tim što policija radi".


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da je jedan od osnovnih ciljeva upravo to da se prekine sa praksom da se deca plaše policije.


"Policajci su dobri. Treba da se kriminalci plaše policije. Da bi policija bila cenjena ona mora profesionalno da obavlja posao i mora da poštuje isto tako građane. Tako da to je jedan dvosmeran proces", objašnjava resorni ministar.


Govoreći o tri godine upražnjenom mestu direktora policije i spekulacijama u medijima o potencijalnim kandidatima, Ivica Dačić poručuje da uskoro neće biti kadrovskih promena u MUP-u.


"Mi do sada još ne smo razgovarali na tu temu. U Policiji je veoma bitno da svako radi svoj deo posla, da nema konflikta nadležnosti, a samim tim da svi, mene ne zanima ko je iz kog vremena i ko je kada došao, mene zanima da li će da obavljaju posao kako treba, da li će da bude stabilan javni red i mir, da li će da bude dobra borba protiv kriminala i sve ostalo. Ja nemam sada kao svoju tačku i agendu kadrovske promene po svaku cenu, ali one će biti vršene u hodu shodno potrebama MUP-a, odnosno policije", naglašava Dačić.


Za sedam dana biće obeležen Dan policije. Iz MUP-a pozivaju građane na taj događaj, biće prikazane i ostale jedinice, kao i najnovije naoružanje i oprema.Slične vesti

Srbija na korak od hibridnog modela upozoravanja na nepogode - koja je razlika između CBS i SMS poruka

12 Jul 2024, 10:23

Luka Čaušić iz MUP-a kaže za RTS da je Srbija na korak od uvođenja novog sistema upozoravanja putem mobilne telefonije,…

Rečna policija apeluje na oprez posle nesreće na Savi, građani nisu svesni rizika

8 Jul 2024, 12:03

Rizik od opasnosti za nezgode koje donosi kupanje i providba na rekama povećan je tokom letnjih meseci. Komandir rečne policije,…

Uhapšen zbog 100,5 grama kokaina

4 Jul 2024, 14:44

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su A. M. (1987) iz okoline Malog Crnića zbog postojanja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista