NBS: Realni rast BDP-a u prvom tromesečju 4,7 odsto međugodišnje
   1 Jun 2024, 10:02    Beograd    rts    Elena Marjanović


NBS: Realni rast BDP-a u prvom tromesečju 4,7 odsto međugodišnje

Narodna banka Srbije saopštila je da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromesečju 2024. iznosio 4,7 odsto međugodišnje i nešto je viši u odnosu na fleš procenu, koja je bila 4,6 odsto međugodišnje.


Kako se navodi, industrijska proizvodnja u periodu januar - april ove godine ostvarila je međugodišnji rast od 2,9 odsto i vođena je rastom sektora rudarstva (6,1 odsto) i prerađivačke industrije (3,9 odsto), dok je u sektoru energetike zabeležen pad od minus 3,3 odsto, delom i zbog baznog efekta.


Dodaje se da je samo u aprilu 2024. industrijska proizvodnja povećana za 2,9 odsto međugodišnje, čemu su doprineli i međugodišnji rast prerađivačke industrije od 6,6 odsto i rudarstva od 5,3 odsto međugodišnje. Nasuprot tome, proizvodnja u sektoru energetike u aprilu je međugodišnje smanjena za 15 odsto.


NBS ističe i da je u okviru prerađivačke industrije rast zabeležen u čak 20 od 24 grane, pri čemu je najveći pozitivan doprinos potekao od proizvodnje metalnih proizvoda, računara i elektronskih proizvoda, kao i od prehrambene industrije, dok je najveći negativan efekat potekao od proizvodnje derivata nafte, s obzirom na to da je remont rafinerije u Pančevu trajao i tokom aprila.


Dodaje se i da je promet u trgovini na malo u aprilu 2024, u odnosu na isti mesec prethodne godine, realno veći za 11,1 odsto, dok je u periodu januar - april realno povećanje prometa iznosilo osam odsto međugodišnje.


Centralna banka navodi i da statistički podaci pokazuju da je ukupan broj dolazaka turista u aprilu međugodišnje bio veći za 7,1 odsto, a ukupan broj noćenja turista za 9,1 odsto.


Podaci pokazuju i da je u periodu januar - april 2024. ukupan broj dolazaka turista veći za devet odsto međugodišnje, a broj noćenja turista za 6,3 odsto međugodišnje. Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima RZS, kako navodi NBS, robni izvoz izražen u evrima u aprilu je porastao za 10,1 odsto međugodišnje, dok je robni uvoz izražen u evrima veći za 15,8 odsto međugodišnje.


U okviru robnog izvoza beleži se dalji rast izvoza prerađivačke industrije i poljoprivrede, a oporavio se i izvoz rudarstva, dok je, s druge strane, rast robnog uvoza rezultat većeg uvoza kapitalnih proizvoda i proizvoda namenjenih potrošnji.


NBS dodaje i da je, prema podacima dobijenim iz Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti u prvom tromesečju 2024. iznosila 9,4 odsto i bila je niža za 0,6 procentnih poena u odnosu na isti period 2023, dok je u istom periodu stopa zaposlenosti povećana za 1,4 procentna poena i iznosila je 50,9 odsto, što je njen najviši nivo do sada.Slične vesti

Pozitivan signal od NBS - smeše li nam se jeftiniji stambeni krediti i punije korpe

15 Jun 2024, 12:40

Nakon što je Evropska centralna banka, posle pet godina, snizila ključne kamatne stope, na isti potez odlučila se…

NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 6,25 odsto

13 Jun 2024, 12:56

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da smanji referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25…

Edukacija građana u organizaciji Narodne banke Srbije

24 Apr 2024, 14:32

Narodna banka Srbije organizuje finansijske edukacije građana (penzionera, zaposlenih, mladih) sa sledećim temama: Kako…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista