NBS: Međugodišnja inflacija u februaru usporila na 5,6 odsto
   13 Mar 2024, 10:17    Beograd    rts    Elena Marjanović


NBS: Međugodišnja inflacija u februaru usporila na 5,6 odsto

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Međugodišnja inflacija je dodatno usporila i u februaru je iznosila 5,6 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku i ocenila da je to kretanje u skladu sa očekivanjima NBS.


Iz Narodne banke su istakli da slično kao i prethodnih meseci, smanjenju inflacije ključno doprinosi usporavanje rasta cena hrane i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, koja predstavlja indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta.


Kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u februaru iznosila 0,6 odsto i bila je u najvećoj meri vođena rastom cena naftnih derivata i redovnim usklađivanjem cena cigareta s rastom akciza.


Koliko su poskupeli hrana i piće


Što se tiče cena hrane i bezalkoholnih pića, one su na mesečnom nivou u proseku bile veće za 0,4 odsto, cene prerađene hrane su porasle za 0,5 odsto, a cene svežeg povrća za 2,9 odsto što je, kako su naveli iz NBS, niže od sezonski uobičajenih kretanja za ovaj period godine, dok su cene svežeg mesa niže nego u januaru.


Posmatrano na međugodišnjem nivou, rast cena hrane spustio se ispod ukupne i bazne inflacije, tako da su u poređenju sa februarom prethodne godine cene hrane i bezalkoholnih pića povećane za 4,7 odsto.


Cene energenata


Cene energenata su pod uticajem poskupljenja naftnih derivata na mesečnom nivou porasle za 1,5 odsto, a međugodišnje je rast cena energenata u februaru iznosio 7,7 odsto.


Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u februaru su porasle za 0,2 odsto u odnosu na januar i vođene su poskupljenjem pojedinih usluga, i to komunalnih i ugostiteljskih.


Međugodišnje posmatrano, bazna inflacija je usporila na 5,2 odsto.


Očekuje se smanjenje inflacije


U Narodnoj banci Srbije očekuju nastavak smanjenja međugodišnje inflacije i u narednom periodu.


Prema očekivanjima iz centralne banke, inflacija bi u granice cilja trebalo da se vrati sredinom godine, a da se krajem godine približi centralnoj vrednosti cilja od 3,0 odsto.


Takvom kretanju doprineće efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.Slične vesti

Edukacija građana u organizaciji Narodne banke Srbije

24 Apr 2024, 14:32

Narodna banka Srbije organizuje finansijske edukacije građana (penzionera, zaposlenih, mladih) sa sledećim temama: Kako…

Svetska nedelja novca od 18. do 22. marta

18 Mar 2024, 10:24

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će od danas pa do 22. marta ove godine tradicionalno učestvovati u Svetskoj…

Projekcija NBS: Inflacija u februaru 5,5 odsto, očekuje se dalji pad

14 Feb 2024, 12:24

Inflacija u Srbiji će i ove godine nastaviti da usporava i Narodna banka Srbije očekuje da će se polovinom ove godine vratiti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaFalsifikovan med problem pravih…

Lošija pčelinja paša dovodi često do pojave veće količine falsifikovanog meda…

21 May 2024, 12:12

PolitikaĐurić: Očekujem borbu do poslednjeg…

Velika i snažna borba traje u Njujorku, poručuje šef srpske diplomatije Marko Đurić…

21 May 2024, 11:30

DruštvoDanas je Sveti Jovan Bogoslov,…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista…

21 May 2024, 11:02

Kursna lista