NBS: Međugodišnja inflacija će padati od drugog kvartala, krajem godine duplo niža
   17 May 2023, 12:55    Beograd    rts    Elena Marjanović


NBS: Međugodišnja inflacija će padati od drugog kvartala, krajem godine duplo niža

Prema majskoj centralnoj projekciji očekuje se da će međugodišnja inflacija od drugog tromesečja opadati, a da će izraženiji pad biti u drugoj polovini godine, tako da će krajem godine inflacija biti duplo niža nego u martu, kada je iznosila 16,2 odsto, navodi se u majskom izveštaju o inflaciji koji je nedavno usvojio Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS).


Iz centralne banke navode da će u smeru niže inflacije delovati dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije. U izveštaju se ističe da bi skoro svi faktori iz međunarodnog okruženja trebalo u narednom periodu da utiču na postepeno usporavanje inflacije.


"Ključne pretpostavke opadajuće putanje inflacije koju očekujemo jesu kretanje cena primarnih proizvoda u skladu sa fjučersima, kao i dalje smanjenje inflacije u svetu, pre svega u zoni evra", navodi se u izveštaju.


Dodaje se da su svetske cene hrane poslednjih meseci smanjene i da se u narednom periodu očekuje i znatnije smanjenje. Kada je reč o cenama goriva, očekuje se da cene naftnih derivata ove godine budu glavni dezinflatorni faktor, ukoliko se svetska cena nafte bude kretala u skladu sa fjučersima.


Očekuje se da doprinos cena naftnih derivata u drugom tromesečju pređe u negativnu zonu i da se tamo zadrži do kraja godine. Kada je reč o cenama voća i povrća, očekuje se da će se one sa sadašnjeg relativno visokog nivoa postepeno vratiti svom dugoročnom trendu, koji odgovara rastu cena neprehrambenih proizvoda i usluga.


Očekuje se i tendencija smanjenja doprinosa međugodišnjoj inflaciji i od neprehrambene inflacije.  Narodna banka je zadržala projektovanu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu u rasponu od 2,0 do 3,0 odsto, koliko je očekivano i u februaru.


Privredni rast će, navode, i dalje voditi domaća tražnja, pre svega privatna potrošnja zahvaljujući rastu zaposlenosti i zarada, ali se očekuje i blag pozitivan doprinos, umesto neutralnog, privatnih investicija.


Iz centralne banke ističu da neizvesnost oko ostvarenja projekcije inflacije i BDP-a i dalje najviše potiče od faktora iz međunarodnog okruženja, odnosno izgleda za globalni privredni rast, cena energenata i primarnih proizvoda na svetskom tržištu, kao i stepena zaoštravanja monetarnih politika  vodećih centralnih banaka i globalnih uslova finansiranja.Slične vesti

Inflacija bi do kraja godine trebalo da bude prepolovljena - mogu li cene u rikverc

27 May 2023, 9:28

Iz Narodne banke Srbije stižu umirujuće vesti - inflacija usporava i do kraja godine trebalo bi da bude prepolovljena. Viceguvernerka…

Kolika nas inflacija očekuje 2023. i kako oporaviti EPS da ne bude "hronični bolesnik" javnih finansija

31 Dec 2022, 12:43

Kakvi su fiskalni rezultati Srbije u 2022. godini, koliku inflaciju možemo da očekujemo u narednoj godini, ali i kako izvršiti…

Koliko je inflacija uticala na cenu aranžmana za predstojeće leto

18 Nov 2022, 10:17

Cene aranžmana za zapadne zimske turističke centre veće su i do 30 odsto, a slična je situacija i u našoj zemlji…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPredškolska ustanova Lane iz Kučeva…

Predškolska ustanova ,,Lane’’ iz Kučeva’’ proslavila je 40…

27 May 2023, 17:56

DruštvoDan za nas - motivacija za mlade…

U Kostolcu je održan festival „Dan za nas“, na kojem su učestvovali mladi…

27 May 2023, 13:48

DruštvoKostolac opet iznad republičkog…

U Braničevskom okrugu, prosečna zarada u martu, bez poreza i doprinosa iznosila je 72.914…

27 May 2023, 13:46

Kursna lista