Naučnici iz SAD, Srbije i regiona danas i sutra u Beogradu
   27 Aug 2018, 11:45        BLIC    Maja Kostić


Naučnici iz SAD, Srbije i regiona danas i sutra u Beogradu

Beograd je danas i sutra domaćin značajnog naučnog skupa - radionice naučnika iz SAD, Srbije i Zapadnog Balkana u oblasti nauke o podacima, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je otvarajući skup najavio nove modele finansiranja nauke.
Šarčević je rekao da su snažne tehnološke i ekonomske promene sa kojima se suočava celo savremeno društvo donele i promene u gotovo svim sferama života, a da su kljucni odgovori nalaze u oblasti nauke i obrazovanja.
“Srbija je u velikom reformskom zamahu o čemu svedoči intenzivan rad. Nacrt zakona o naučnom fodnu Republike Srbije je završen i tu želimo da produbimo našu saradnju sa SAD. U toku je finalizacija mape puta istraživačke infrastrukurte kao i novog zakona o naučno istraživačkoj delatnosti”, rekao je Šarčević.
Prema njegovim rečima, preko navedenih zakonskih dokumenata priprema se potpuno novi model finansiranja nauke.
Ambasador SAD Kajl Skot podsetio je danas na velike naučnike srpskog porekla Nikolu Tesku i Mihajla Pupina koji je u Americi razvio i prijateljske odnose sa tadašnjim predsednikom Vudro Vilsonom, podsetivši da je prošlog meseca obeležena i stogodišnjica od podizanja srpske zastave na Beloj kući.
On je pozvao mlade naučnike da sarađuju, prate put Mihajla Pupina i razvijaju mostove saradnje između dve zemlje i naučnih institucija.   Inače, Ameriku na skupu predstavlja više od 50 naučnika i istraživača, koje je odabrala Nacionalna fondacija za nauku SAD (NSF) i reč je o jedinstvenom događaju za naučnu zajednicu Srbije i zemalja u okruženju.   „Srbija je još 2010. godine potpisala međudržavni Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji sa SAD, međutim, posle toga nije bilo značajnijih praktičnih koraka. Ova radionica predstavlja prvi veliki iskorak ka mogućoj saradnji naše nauke sa najuticajnijom i najnaprednijom naučnom zajednicom na svetu“, kaže Aleksandra Drecun, predsednica udruženja „Intersection“, koje već nekoliko godina radi na realizaciji ove saradnje.
Američki, srpski i istraživači iz regiona razgovaraće o tome kako da se uspostavi nova saradnja između Data Science, matematike i nauka koje generišu velike količine podataka i koje zahtevaju napredne metode za njihovu obradu.
Biće reči i o jačanju mehanizama za saradnju između srpskih istraživačkih institucija i NSF, koja predstavlja najprestižniju instituciju ove vrste, kao i mogućnostima za organizovanje zajedničkih naučnih projekata.
Nacionalna fondacija za nauku (NSF) je nezavisna federalna agencija Sjedinjenih Američkih Država za promociju naučnog napretka.   Ona podržava osnovna naučna istraživanja sa godišnjim budžetom od 7,5 milijardi dolara (za 2016. godinu).
Organizatori ovog naučnog skupa su Matematički institut SANU, Arheološki institut i Centar za nauku i inovacije Intersection uz podršku Ministarstva prosvete.Slične vesti

Mladi matematičari osvojili pet medalja u Bukureštu

25 Feb 2019, 13:13

Na velikom međunarodnom takmičenju u Bukureštu, učenici Matematičke gimnazije iz Beograda osvojili su jednu zlatnu,…

INOVACIONI CENTAR ETF-A, IGRICAMA PROTIV AUTIZMA

12 Jul 2018, 13:52

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetili…

BK TESLA DOVODI PAMETNE GRADOVE U SRBIJU

19 May 2018, 9:52

Kompanija BK Tesla predstavila je na Međunarodnom sajmu graditeljstva u Beču, na kojem je, na poziv austrijske privredne…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

SportSMEDEREVSKI KARATISTI EKIPNI POBEDNICI…

Proteklog vikenda u Golupcu održano je  Balkansko prvenstvo  u karate za juniore…

26 Mar 2019, 19:32

DruštvoSopran Gabrijela Ubavić gostuje…

U sredu, 27. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19.30) biće izvedena Verdijeva…

26 Mar 2019, 15:47

DruštvoSOLIDARNOST SA SRBIJOM ZBOG NATO…

POVODOM OBELEŽAVANJA 20 GODINA OD BOMBARDOVANJA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE, ČIJI JE PREDSEDNIK…

26 Mar 2019, 14:10

Kursna lista