Naučnici iz SAD, Srbije i regiona danas i sutra u Beogradu
   27 Aug 2018, 11:45        BLIC    Maja Kostić


Naučnici iz SAD, Srbije i regiona danas i sutra u Beogradu

Beograd je danas i sutra domaćin značajnog naučnog skupa - radionice naučnika iz SAD, Srbije i Zapadnog Balkana u oblasti nauke o podacima, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je otvarajući skup najavio nove modele finansiranja nauke.
Šarčević je rekao da su snažne tehnološke i ekonomske promene sa kojima se suočava celo savremeno društvo donele i promene u gotovo svim sferama života, a da su kljucni odgovori nalaze u oblasti nauke i obrazovanja.
“Srbija je u velikom reformskom zamahu o čemu svedoči intenzivan rad. Nacrt zakona o naučnom fodnu Republike Srbije je završen i tu želimo da produbimo našu saradnju sa SAD. U toku je finalizacija mape puta istraživačke infrastrukurte kao i novog zakona o naučno istraživačkoj delatnosti”, rekao je Šarčević.
Prema njegovim rečima, preko navedenih zakonskih dokumenata priprema se potpuno novi model finansiranja nauke.
Ambasador SAD Kajl Skot podsetio je danas na velike naučnike srpskog porekla Nikolu Tesku i Mihajla Pupina koji je u Americi razvio i prijateljske odnose sa tadašnjim predsednikom Vudro Vilsonom, podsetivši da je prošlog meseca obeležena i stogodišnjica od podizanja srpske zastave na Beloj kući.
On je pozvao mlade naučnike da sarađuju, prate put Mihajla Pupina i razvijaju mostove saradnje između dve zemlje i naučnih institucija.   Inače, Ameriku na skupu predstavlja više od 50 naučnika i istraživača, koje je odabrala Nacionalna fondacija za nauku SAD (NSF) i reč je o jedinstvenom događaju za naučnu zajednicu Srbije i zemalja u okruženju.   „Srbija je još 2010. godine potpisala međudržavni Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji sa SAD, međutim, posle toga nije bilo značajnijih praktičnih koraka. Ova radionica predstavlja prvi veliki iskorak ka mogućoj saradnji naše nauke sa najuticajnijom i najnaprednijom naučnom zajednicom na svetu“, kaže Aleksandra Drecun, predsednica udruženja „Intersection“, koje već nekoliko godina radi na realizaciji ove saradnje.
Američki, srpski i istraživači iz regiona razgovaraće o tome kako da se uspostavi nova saradnja između Data Science, matematike i nauka koje generišu velike količine podataka i koje zahtevaju napredne metode za njihovu obradu.
Biće reči i o jačanju mehanizama za saradnju između srpskih istraživačkih institucija i NSF, koja predstavlja najprestižniju instituciju ove vrste, kao i mogućnostima za organizovanje zajedničkih naučnih projekata.
Nacionalna fondacija za nauku (NSF) je nezavisna federalna agencija Sjedinjenih Američkih Država za promociju naučnog napretka.   Ona podržava osnovna naučna istraživanja sa godišnjim budžetom od 7,5 milijardi dolara (za 2016. godinu).
Organizatori ovog naučnog skupa su Matematički institut SANU, Arheološki institut i Centar za nauku i inovacije Intersection uz podršku Ministarstva prosvete.Slične vesti

Program za rani razvoj i sufinansiranje inovacija otvoren do 31. avgusta, grantovi do 300.000 evra

18 Jun 2020, 13:14

Kroz stalno dostupne mehanizme podrške Fonda za inovacionu delatnost, domaća preduzeća imaju novu priliku da se prijave…

Stručnjaci sa Hemijskog fakulteta razvili prvi protein za DOMAĆI TEST NA ANTITELA na koronu

19 May 2020, 12:02

Na Institut za primenu nuklearne energije sutra će biti isporučena prva količina jednog od rekombinantnih proteina novog…

SRPSKI NAUČNICI NAPRAVILI TEST NA PRISUSTVO ANTITELA NA KORONAVIRUS

15 May 2020, 12:48


Naši naučnici napravili su test na koronavirus koji radi čak i kada virus mutira. Marija Ignjatović sa Instituta za…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoJKP KOMUNALNE SLUŽBE PONOVO DEZINFIKUJU…

JKP KOMUNALNE SLUŽBE POŽAREVAC ZBOG POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE PONOVO…

9 Jul 2020, 11:49

ZdravljeU POŽAREVAČKOJ KOVID BOLNICI HOSPITALIZOVANO…

U KOVID DELU POŽAREVAČKE BOLNICE TRENUTNO JE 117 PACIJENATA., KOD 51 JE POTVRŽEN VIRUS.…

9 Jul 2020, 11:44

Vremenska prognozaPROGNOZA za PETAK, 10. Jul 2020.

SRBIJA: U petak sunčano i vrlo toplo vreme. Vetar slab jugoistočni i istočni. Pritisak iznad…

9 Jul 2020, 11:38

Kursna lista