Naučni presek akademika Vladimira Kostića
   23 Sep 2022, 10:59    Beograd    rts    Elena Marjanović


Naučni presek akademika Vladimira Kostića

Do kraja godine Srpska akademija nauka i umetnosti organizuje 17 naučnih konferencija na koje će doći više stotina naučnika iz inostranstva. Danas, u okviru ciklusa strategijskih tačaka razvoja Srbije, počinje konferencija o našoj nauci pod nazivom: Nauka: stanje i perspektive. O stanju u našoj nauci za RTS govori predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić.


Konferencija treba da pokaže realno stanje srpske nauke. Organizatori su napravili statističke analize koje će pokazati koliko smo, na primer, prisutni u najboljim svetskim naučnim časopisima.Srbija je u grupi onih zemalja koje imaju preko 10.000 naučnih radova godišnje.


Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić kaže da se gradi radikalno nepoverenje u nauku, jedna sumnja.


"Čak, eventualno da mi možemo da se bavimo nekim primenjenim istraživanjima, ali da nam mesto u osnovnim, bazičnim istraživanjima nema. I onda se jedna od relevantnih naučnih institucija, koja se bavi izvesnom vrstom gradiranja, konstatuje da u grupi od nekih 250 država i entiteta, zapravo Srbija zauzima 56. mesto. Što uopšte nije toliko loše", kaže Kostić.


Nauka ne podrazumeva samo naučna istraživanja, već i borbu za međunarodnu saradnju, borbu za investicije.


"Moram da kažem da je veoma interesantno da i tu srpska nauka pokazuje neku vrstu potpuno neprirodne vitalnosti. Koliko dugo može tako da izdrži, ja to ne znam. Na primer, u jednom nizu godina prema BDP-u izdvajanja za nauku Srbija je bila među najproduktivnijim u odnosu na sredstva koja je dobijala. Čak mislim da je u jednom periodu bila druga na toj rang listi", rekao je Kostić.


Posebna tema dvodnevne konferencije biće produkcija u različitim naučnim oblastima i odnos društvenih i humanističkih nauka s jedne, i ostalih nauka, sa druge strane.


Inače, na listi "Dva odsto najznačajnijih svetskih naučnika" je sedamdeset naučnika iz Srbije.Slične vesti

Najbolji matematičari nagrađeni u SANU

30 May 2022, 9:22

U maju – mesecu matematike, Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti dodeljuje godišnje nagrade najboljim…

Vladimir Kostić: Politika je pojela sve

26 May 2022, 9:53

Predsednik SANU-a Vladimir Kostić kaže da Akademija, koristeći naučnu i umetničku metodologiju pokušava da razume svet oko…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaRazbojništvo u pokušaju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. L.(1986) iz…

28 Jan 2023, 21:57

HronikaRazbojništvo u pokušaju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. L.(1986) iz…

28 Jan 2023, 21:57

KulturaBiblioteka Nikola Sikimić Maksim…

Narodna biblioteka ,,Nikola Sikimić Maksim’’ u Kučevu obe3ležila je 150 godina…

28 Jan 2023, 11:30

Kursna lista