Natalija Aleksić: Škola mi je pružila mogućnost da steknem znanja i van predviđenog programa, posebno kroz putovanja
   27 Nov 2023, 18:38    Požarevac    SAT TV    Marija Vajner


Natalija Aleksić: Škola mi je pružila mogućnost da steknem znanja i van predviđenog programa, posebno kroz putovanja

Natalija Aleksić je učenica prve godine Požarevačke gimnazije Prirodno – matematičkog smera. Veliko znanje i iskustvo stekla je u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Požarevcu, gde je u školskoj 2022/2023. proglašena đakom generacije.

Škola je u potpunosti ispunila njena očekivanja i pružila joj dobru osnovu za ono što je čeka u daljem školovanju. „Pretpostavljam da se svaka škola trudi da svojim đacima obezbedi sve potrebno za osnovno obrazovanje, ipak za neke veće rezultate, potrebno je mnogo truda i dodatnog angažovanja samog učenika. Za sva svoja angažovanja imala sam veliku podršku i razumevanje svojih nastavnika. Htela bih da istaknem da mi je škola pružila mogućnost da steknem znanja i iskustva i van okvira predviđenog programa osnovnog obrazovanja i to posebno kroz putovanja, ali i kroz posete vršnjaka iz mnogih evropskih zemalja našem gradu i našoj školi. Zahvaljuljući programima u kojima moja škola učestvuje, imala sam prilike da posetim Španiju i Švajcarsku i to smatram najlepšim i najdragocenijim iskustvom svog osnovnog obrazovanja. Kroz ova internacionalna druženja upoznala sam mnogo drugih kultura, stekla neka nova iskustva koja će i biti korisna za dalje školovanje, a svakako ostaju i kao divna uspomena“, priča Natalija.Natalija Aleksić je osvajala nagrade na brojnim takmičenjima. Učestvovala je i u projektima: Kviz „Priznajem da si bolji“, 2018. godine, Radionica u okviru projekta „Ne dozvoli da ti se dogodi“, u organizaciji Udruženja „Kreativna pedagogija“ Požarevac, 2021. godine, Projekat „Svetla! Kamera! Akcija!“, Erasmus+ projekta, u okviru kojeg je bila gošća vršnjacima iz škole „Salesianos“ u gradu Ueska, u Španiji, od 18. do 22. oktobra 2021. godine.

Tu je i Projekat „Dečja prava“ u organizaciji Pestalozzi Children’s Fondation iz Švajcarske. Kao učesnik ovog projekta 2022. godine, provela je dve nedelje u Pestalozzi dečjem selu u Trogenu, u Švajcarskoj, gde su se, kroz izuzetno interesantne radionice, obrađivale teme anti-diskriminacijei ljudskih prava.

Još uvek nije sigurna čime bi volela da se bavi nakon školovanja.

„Trenutno sebe vidim u građevini, arhitekturi, možda u farmaciji. Ono u šta sam sigurna je da ću, dok se ne odlučim za neko zanimanje, i dalje da se trudim da svojim radom usvajam što više znanja iz svih oblasti. Posebno sam naklonjena prirodnim naukama, ali uživam i u časovima latinskog i engleskog jezika. U budućnosti vidim sebe kao uspešnu, obrazovanu osobu koja se bavi poslom koji voli. Smatram da je to najvažnije, i nadam se da će mi iskustva iz osnovne i srednje škole pomoći da donesem pravu odluku vezanu za izbor mog budućeg zanimanja“, dodala je Natalija Aleksić.Nevena Jacić, odeljenski starešina u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ ističe da je generacija 2019/20. bila posebna u svakom smislu te reči.

„S obzirom na to da ih je, tokom njihovog školovanja i odrastanja, zadesila nesvakidašnja pandemija korona virusa, pokazali su neverovatnu sposobnost adaptacije u novonastaloj situaciji prepunoj problema i izazova. Samim tim su i meni, kao odeljenskom starešini, pružili veliku podršku svojom zrelošću, jer sam u svakom trenutku mogla da računam na njih. Ovu generaciju je krasila velika disciplina i odgovornost koja je bila ključ njihovog i mog velikog uspeha“, ponosna je razredna.

„Ponos generacije 2019/20. je svestrana i najuspešnija učenica Natalija Aleksić. Svake godine osvajala je brojne nagrade na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, hemije, biologije, matematike i informatike i računarstva. Svojom odgovornošću i odnosu prema radu podsticala je i druge da uvek teže boljim rezultatima. Zbog toga je bila cenjena i među drugovima i među nastavnicima. Verujem da će i tokom daljeg školovanja nastaviti da postiže izvandredne rezultate“, ističe Nevena Jacić.Četvrtog januara 1906. godine, Persida i Sava A. Jovanović, unuk Stevana Dobrnjca, testamentom su Požarevcu nekoliko objekata sa ciljem da Zadužbina, koja je kasnije (1938. godine) osnovana, pomaže školovanju dobrih i siromašnih đaka. Ukupna imovina iznosila je 919.000 dinara. Sava A. Jovanović, ugledni trgovac iz Požarevca, koji je preminuo 1906. godine, testamentom je požarevačkoj opštini ostavio 20.000 dinara da pored takozvane nove crkve u narednih nekoliko godina izgradi i školu. Tako je 08. septembra 1911. godine po starom kalendaru, svečano otvorena škola sa šest učionica, hodnikom i dve manje kancelarije. Škola je predata na dalje staranje Svetozaru Miloševiću, upravitelju požarevačkih osnovnih škola. Ova obrazovna ustanova je zajedno sa učiteljima i učenicima tokom 112 godina prolazila kroz teška, ali i dobra vremena.Tokom nekoliko godina na početku rada, u Prvom svetskom ratu, u njoj su bili smešteni bugarski okupatori, međutim, po oslobođenju, nastavljeno je tamo gde se stalo.

Osnovnu školu „Sveti Sava” čine centralna škola sa sedištem u Požarevcu, koja organizuje nastavu za učenike od prvog do osmog razreda, izdvojeno odeljenje četvororazredne škole u Ćirikovcu i izdvojena odeljenja za obrazovanje odraslih u KPZ „Zabela“ i u KPZ za žene u Požarevcu.

„Našu školu čini posebnom organizacija rada, obrazovanje odraslih, međunarodni projekti i saradnja koju ostvarujemo sa velikim brojem škola iz cele Evrope, putovanja učenika i nastavnika, prihvatanje različitosti, negovanje multikulturalnosti, ekološki projekti“, kaže Margareta Sekulović, direktorka škole i dodaje:„Među poznatim učenicima ove škole si u Davorjanka Paunović ( lični sekretar Josipa Broza Tita), Đorđe Jevričić (graditelj mostova preko Save i Dunava), Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik SRJ. U bližoj prošlosti, našu školu pohađali su i završili današnji lekari, inženjeri, molekularni biolozi, advokati, profesori i drugi“, ističe direktorka Sekulović.
 


Tekst je nastao u okviru projekta „Ime i prezime“, po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Grada Požarevca, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini.
 
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 

Foto: Privatna i arhiva SAT televizijeSlične vesti

Bole stigao u Poljoprivrednu školu

27 Feb 2024, 13:28

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne škole sa domom…

Ministarstvo pozvalo fakultete da ne povećavaju školarine za narednu školsku godinu

27 Feb 2024, 12:35

Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke…

Učenici OŠ "Kralj Aleksandar I" osvojili prvo mesto na takmičenju iz "LEGO" robotike

26 Feb 2024, 13:20

Da se znanje i ljubav prema društvenim naukama isplate, dokazali su učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista