Narodni muzej u Velikom Gradištu izdao 8 Strip albuma
   2 Dec 2023, 16:18    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Narodni muzej u Velikom Gradištu izdao 8 Strip albuma

Mesec novembar u Narodnom muzeju u Velikom Gradištu bio je u znaku stripa.U poslednjih desetak godina po rečima durektora ove kulturne ustanove Dragana Bogičića izdato je 8 strip albuma a ideja je bila da se urade albumi koji bi promovisali grad Veliko Gradište  sa znamenitim ličnostima .

         -Kao što su bili Žanka Stokić,braća Đorđević,Miloje Vasić,Pavle Beljanski i drugi i prva dva albuma uradili smo 2014.godine.  Tu je,Žuvorad Mišić Žika,strip crtač koji živi i radi u Italiji uradio crtež,a njegov sinovac Jovica Mišić uradio je scenario.Dve godine kasnije,kao direktor muzeja došao sam na ideju sakupljajući istinite gradištanske priče.da uradimo strip formu koja bi se zvala ,,Istinite gradištanske priče’’.To je strip album koji oslikava neverovatne istinite gradištanske priče koje se stvarno i deseile,kaže direktor muzeja Mr Dragan Bogičić.

   Među tim pričama je i istiniti događaj koji govori o dva gradištanca koji se sreli u pustiiinji u maloj aziji gde se dva čoveka sreću jednom u pola godine.
        -To se stvarno desilo,a živi svedok je po nadimku Mika Ćopa koji je na moje pitanje da li ovo tačno,što je i potvrdio ovu priču. Sreli su slučččajno Šule i Mika Ćopa koji je vozio kamion za jednu austrijsku firmu i Šule koji se našao u pustinji. On je stopirao,Mika je stao i dovezovao ga do Velikog Gradišta.dodao je Bogičić.

Kao kulturna ustanova Narodni muzej je prvi napravio strip o ženskom  logoru u Ramskom Ritu.
Prvi smo kao muzej i jedna institucija u strip formi napravili strip o logoru ženskom u Ramskom Ritu što je i potvrđeno od Instituta za savremenu istoriju.naglasio jer firektor Bogičić.
 U stripovima našle se i druge teme i događaji kao što su Jooosip Broz Tito u Velikom Gradištu.Luj Baru,ministar finansija koji je pre ubistva,zajedno sa našim viteškim kraljem Aleksandrom poginuo u Marselju bio u Velikom Gradištu.
         -Hteli smo da napravimo i neku romatičnu priču,pa smo napravili strip ,,Ljubav nije kraj sveta,može da se vidi iz Velikog Gradišta’’.To je jedna ljubavna priča o našim ljudima koji žive u inostranstvu koje zovemo pogrdno,,gastarbajtere’’,ali ja upotrebbljavam taj izraz da bi svima bio pristupačan. Posle smo prešli na strip koji sam uradio sa Aleksom Gajićem,to je ,,Od Hadrijana do ponizne Sofije’’,Aleksa  Gajić je uradio crtež,a ja scenario koji se bazira na dva Artefakta koja baštiini Veliko Gradište,jedan je ,,Novčić cara Hadrijana’’koji je ovde u Drugom veku kovan,a dtrugi ej razglednica sa početkom 20.veka 1903.godine jedne Sofije iz Velikog Gradišta kojae  zbog ljubavi otišla za Beograd. Ona je na toj razglednici svojim rodteljima napisala,,Nemojte se ljutiti,otišla sam radi moje budućnosti’’,u potpisu ,,ponizna Sofija’’,objasnio je Bogičić.

 U jednom od osam stripova našao se i Petar Blagojević,vampir iz Kisiljeva

 Proteklog meseca zašao je i drugi strip album istinite Gradištanske priče.
         -Tu su i priče  kada je jedan golub Nikole Tesle zalutao u Veliko Gradište,bio je povređen i gradištanci su ga lečili i hranili,a zatim poslali Nikoli Tesli koji ga je u svom hotelu u Njujorku sačekao.Napravljen je i jedan strip album zbog jedne razglednice koja je stigla u Veliko Gradište od fudbalera Mančester Junajteda koji su posle utakmice sa Crvenom Zvezdom imali avionsku nezgodu. Ona je stigla nedelju dana pre ove nesreće u kojoj je pisalo da će Crvena zvezda pobediti Mančester Junajtejd,rekao je na kraju naše posete direktor muzeja Dragan Bogičić.Slične vesti

Golubac dobija Narodni muzej

9 Mar 2023, 14:28

Golubac će u ovoj godini konačno imati svoj Narodni muzej. Ovih dana počeli su radovi na rekonstrukciji postojeće bivše …

Počinju organizovane posete Narodnom muzeju

7 Dec 2022, 12:11

Nakon duže pauze, ponovo počinju organizovane posete Narodnom muzeju u Požarevcu. U četvrtak će biti obeleženo 40 godina…

Tulba "čuva" Požarevački mir

18 Nov 2022, 13:17

Do 2000. godine na brdu Tulba nije bilo nikakvih obeležja Požarevačkog mira. Replika carskog šatora, u kojem je potpisan…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista