NARODNA BIBLIOTEKA U GOLUPCU OBELEŽILA 146 GODINA OD OTVARANJA  PRVE ČITAONICE
   3 Jan 2018, 23:07    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


NARODNA BIBLIOTEKA U GOLUPCU OBELEŽILA 146 GODINA OD OTVARANJA PRVE ČITAONICE

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika i obeležavanja 146 godina od otvaranja prve čitaonice, Narodna biblioteka  ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu   za  svoje sugrađane pripremila je bogat program u okviru pozorišnih predstava,radionica za decu i koncertom.



   Održan je i novogodišnji koncert Folklornog ansambla ove kulturne ustanove a gosti bililo je KUD iz Braničeva i učenici Osnovne škole ,,Branko Radičević’’ iz ovog grada na Dunavu.

  

 Pored  bibliotekarske delatnosti,Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu radi i na realizaciji raznih projekata za mlade,u okviru radionica,književnih susreta i večeri,organizovanju koncerata i likovnih izložbi kao i očuvanju kulturnog nasleđa i negovanju narodnih običaja i tradicije. Ove aktivnosti nastaviće i u ovoj 2018.godini.

        -Obeležili smo 146 godina od otvaranja prve čitaonice u Golupcu i time smo zaokružili našu aktivnost u 2017.godini.I u ovoj novoj godini nastavićemo sa realizacijom programa,među kojim su književne večeri,Folklorni ansabla nastaviće gostovanja u našoj zemlji i u inostranstvu,održaćemo likovne kolonije za decu i odrasle,razne izložbe,a imaćemo i svoju sopstvenu izložbu bibliote.Učestvovaćemo u raznim kulturnim manifestacijama i obeležavanja značajnih datuma,na sajmu Dunava u Golupcu,održaćemo Festival mladih i rok koncert od nekih poznatih rok-grupa.Nastavićemo i sa organizovanjem pozorišnih predstava  kao i sa saradnjim sa kulturnim ustanovama iz opština Braničevskog okruga,kaže  vd direktora Slavica Ilić.

Slavica Ilić,vd direktora Narodne biblioteke Golubac       

   Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu osnovana je daleke 1871.godine,raspolaže sa književnim fondom od preko 30 hiljada naslova i jedina je kulturna ustanova u ovom gradu na Dunavu.U prošloj 2017.godini povećan je broj članova,što je dobar znak da se mladi kao i ostali sugrađani vraćaju knjizi.


                -Možemo reći da smo uradili više nego što smo planirali.Ono što bi izdvojila kao najznačajnije u prošloj godini  je svakako rad sa našim korisnicima,sa našim čitaocima. U prošloj godini zaustavili smo tendenciju opadanja broja naših čitalaca,a to je tendencija koja je praćena još iz 2010.godine,što znači da se naši sugrađani  i meštani okolnih sela vraćaju knjizi i to nam  je drago,jer je bibliotekrstvo važna delatnost biblioteke,ističe,Jasmina Glišić,bibliotekar Narodne biblioteke u Golupcu.

  Jasmina Glišić,bibliotekar Narodne biblioteke Golubac

     Pored obeležavanja važnih datuma posvećeni mladima,Narodna biblioteka  nagrađuje mlade čitaoce  koji u toku godine pročitaju najviše knjiga,što je jedan od podsticaja da se mnogi opredele da im knjiga bude i navika.

Ova kulturna ustanova realizaovala je i  projekat koji se bavi zaštitom nematerijalnog kulturnog nasleđa,a   proizvod tog projekta je  mobilna aplikacija  ,,Putevima zmaja kroz Golubac’’,gde su sačuvane od zaborava priče i legende Golubačkog kraja i  severoIstočne Srbije.
 Lj.Nastasijević



Slične vesti

Kučevljani obeležili rođendan sugrađanina Đorđa Marjanovića

31 Oct 2023, 20:45

U holu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ u prisustvu porodice Marjanović i mnogih poštovalaca, održano je „Veče…

Veliko Gradište obeležilo 11 oktobar Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

12 Oct 2023, 16:48

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu,  održan JE komemorativni skup…

Golubac proslavio 9. jul Dan opštine

11 Jul 2023, 16:43

Svečanom sednicom na kojoj su pored odbornika prisustvovali direktori javnih preduzeća i ustanova, prestavnici policije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista