Napredak projekta vetroparka u Kostolcu:  Pripreme za početak izgradnje
   23 Nov 2022, 12:33    Kostolac    sattv, Energija Kostolac    Elena Marjanović


Napredak projekta vetroparka u Kostolcu: Pripreme za početak izgradnje

U toku su pripreme za izgradnju vetroparka u Kostolcu trenutno se rade putevi i na lokacijama Ćirikovac, Klenovnik, Petka i Drmno

Intenzivni radovi na izradi puteva odvijaju se na lokacijama Ćirikovac, Klenovnik, Petka i Drmno


Uveliko teku pripreme za izgradnju vetroparka „Kostolac“, novog postrojenja za proizvodnju zelene energije, koje će se nalaziti na lokacijama Ćirikovac, Klenovnik, Petka i Drmno, kaže Predrag Đorđević, rukovodilac ovog projekta. 


− Na terenu se trenutno obavljaju geomehanička istraživanja tla, to jest rade se bušotine na mestima gde će postavljati vetrostubovi, trafostanica i priključno razvodno postrojenje. Istraživanja su pri kraju, a na osnovu dobijenih rezultata obaviće se i projektovanje temelja. Geomehanička istraživanja tla su najbitniji segment u građevinarstvu, jer pokazuju kvalitet i stabilnost tla, kao i potencijalnu pojavu podzemnih voda.


On kaže da se očekuje da radovi na izradi temelja vetrostubova počnu u februaru. Ceo projekat sastoji se iz 20 vetrogeneratora, 20 stubova, izgradnje trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže. 


− Planiramo da već u decembru počne izgradnja temelja za razvodno postrojenje i trafostanicu, koji će se nalaziti na lokaciji Drmno. Izgradnja puteva je u toku, što je preduslov da se omogući fizički prilaz svakoj poziciji vetrogeneratora. Intenzivni radovi se odvijaju na lokacijama Ćirikovac, Klenovnik i Petka, dok je lokacija Drmno u početnoj fazi – objašnjava Đorđević. 


Glavni ugovor sa „Simens Gamesa“, izvođačem radova za isporuku vetrogeneratora, stubova, trafostavice i razvodnog potrojenja, potpisan je u aprilu 2022. godine. 


− Vrednost tog ugovora je 103,7 miliona evra i predviđena je isporuka 20 vetrogeneratora, snage po 3,3 MW, tako da će vetropark „Kostolac“ biti ukupne snage 66 MW. Rok za završetak radova je 853 dana, odnosno kalendarski do septembra 2024. godine. Plan je da tada postrojenje počne da radi. Posle toga sledi dobijanje upotrebne dozvole. Do kraja 2024. godine trebalo bi da dobijemo upotrebnu dozvolu i zaokružimo ceo ovaj investicioni ciklus – najavljuje Đorđević.
Ono što projekat izgradnje vetroparka izdvaja od nekih drugih u „Elektroprivredi Srbije“ jeste to što je kompanija domaćim snagama, zajedno sa projektantima, radila na izradi projektne dokumentacije na osnovu koje je dobijena građevinska dozvola. Ta dozvola je i preduslov da EPS dobije status privremenog povlašćenog proizvođača. Đorđević navodi da je vetropark pilot-projekat u „Elektroprivredi Srbije“ i prvi ovakvog tipa koji kompanija realizuje. 


− Benefiti ovog projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora su brojni, a sve se radi u saglasnosti sa Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine. Studijom opravdanosti predviđeno je da godišnja proizvodnja bude oko 151 milion kWh, što predstavlja solidnu količinu dodatne energije u situaciji u svetu kada je energija postala izuzetno skupa. I zato se treba boriti za svaki kilovat-sat. Dobra okolnost za realizaciju ovog projekta je to što u ogranku „TE-KO Kostolac“ imamo veliki prostor, oko pet kvadratnih kilometara zemljišta, koje je u vlasništvu EPS-a. To je jedan od preduslova za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – ističe Đorđević. 


Preduslov za realizaciju projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora je regulisanje pravno-imovinskih odnosa na terenu, a zatim i izrada transportne studije, kojom se utvrđuje da li je transport opreme koja treba da se montira moguć do lokacije. 


− Transport se obavlja specijalizovanim kamionima sa 10 osovina, koji su dugački oko 60 metara. Posebna transportna studija koju smo uradili pokazala je da je transport opreme za montažu moguć od luke Smederevo do svake od četiri lokacije. Postoji samo nekoliko tačaka koje je potrebno da se prošire ili spuste. EPS je dobio sve neophodne građevinske dozvole, prijavu radova, a izvođač radova se nadovezuje na naš projekat i radi svoj projekat za izvođenje radova – kaže Đorđević. 
On podseća da je 29. novembra 2017. godine potpisan ugovor s Nemačkom razvojnom bankom KfW za dobijanje finansijskih sredstava za realizaciju ovog projekta u iznosu od 80 miliona evra iz kredita, kao i dodatni milion evra iz donacije. 


− Nakon toga raspisali smo međunarodni tender za izbor konsultanta, to jest fidik inženjera, što je bila ugovorna obaveza „Elektroprivrede Srbije“. Ugovor s konsultantom je potpisan 2018, i to s renomiranim konzorcijumom „Fihtner/Energoprojekt Entel“ − navodi Đorđević hronološki do sada urađene stvari. –


Potom je raspisan međunarodni tender za izvođača radova po dva osnova. Jedan se odnosio na izgradnju internih saobraćajnica i priključaka na državne puteve, a drugi tender se odnosi na izbor izvođača radova za isporuku i montažu glavne opreme, odnosno vetrogeneratora. 


On kaže da je tenderski postupak sproveden po pravilima banke KfW. Ugovor s domaćim konzorcijumom „Ekstra auto-transport“ iz Vrbasa i Saobraćajnim institutom CIP iz Beograda potpisan je u decembru 2020. godine. Vrednost ugovora za izgradnju gotovo 17 kilometara internih saobraćajnica je 3,2 miliona evra. Ove saobraćajnice neće biti asfaltirane, već urađene po drugoj tehnologiji, nešto kao nabijeni makadam, koja se koristi za ovakvu vrstu projekata. 


− Projekat izgradnje vetroparka „Kostolac“ je izazov i za „Simens Gamesu“, jer je to prvi vetropark s njihovom opremom u Srbiji. Ni EPS nije imao iskustva sa ovakvim projektima, tako da je učešće u njegovoj realizaciji ozbiljan profesionalni izazov za sve stručnjake iz uprave JP EPS i ogranka „TE-KO Kostolac“. EPS zaslužuje da dobije jedno ovakvo postrojenje kao što je vetropark „Kostolac“ − istakao je Predrag Đorđević.


Bezbedno za životnu sredinu


Jedan od preduslova za realizaciju projekta izgradnje vetroparka u Kostolcu je izrada procene uticaja na životnu sredinu, kao i urađena studija o pticama i slepim miševima, koju je KfW banka tražila. Bez toga nismo mogli da apliciramo za kredit. Područje regiona Kostolac bogato je pticama i slepim miševima i preduslov je bio prvo da se ispitaju njihova staništa kako bi se utvrdilo da ih ovaj vetropark ni na koji način neće ugroziti. Sve će biti urađeno u skladu s domaćim zakonima, ali i propisima Evropske unije, istakao je Predrag Đorđević.Slične vesti

Đedović: Srbija trenutno troši oko 3,5 puta više energije u odnosu na evropski prosek

12 Jan 2024, 12:18

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija troši oko 3,5 puta više…

Ledeni dani povećali potrošnju struje za 17 odsto - snabdevanje je stabilno

10 Jan 2024, 10:31

Hladni talas u Evropi povećao je potršnju energenata i pokrenuo rast cena. Generalna direktorka Elektromreže Srbije…

Štednja struje postala trajni prioritet - koji su novi standardi za domaćinstva

2 Jan 2024, 9:01

Energetska kriza 2022. bila je opomena za ceo svet, a posebno za Evropu koja zavisi od uvoza. Protekla godina, pored energetskog…

Postavite komentar  1. Dragan Milenković
    December 26, 2022 | 21:47:19
    Na javnoj raspravi 17 ,11,2017 g sam bio prisutan i ja kao predstavnik GI sela Drmno. Javnoj raspravi je bilo prisutno molo ljudi, za je glaslo ono malo okupljenih oko CEKOR, predstavnik MZ Stari kostolac i Zoran Vuković bivši dir KOP-ova Drmno, on je pozivao prisutne da glasaju ZA da bi krenule investicije. Protiv sam bio samo ja ali argumentovano Zakon o životnoj sredini član 9 stav 7 i 11 zati zakon o polj zemljištu član 55 isto predviđa posle završenih radova obaveza izvođača je da vrati zemljište u prvobitno stanje i izvrši rekultivaciju istog. A vi planirate da postavljate vetrogeneratore na jalovištima, koja ste u obavezi da vratie u prvobitno stanje, zatim neke vetrogeneratore ćete da postavite u drmskim vinogradima KO Klenovnik , iako faktičkom eksproprijacijom iz 2001 i 2 godine, ranijim vlasnicima nije isplaćen katastarski zasad vinova loza. Zasade u vinogradima ste isplatili samo dvadesetorici zaslužnih drmljana a ostalima ste dali samo po 4,200 dinara za ar zemlje. Razmislite dobro šta radite jer 5 kvadratnih kilometara nije EPS-ovo, već je NARODNO. Ja pozivam odgovornog za izvođenje radova Predraga Đorđevića da se obrati službi za odnose sa javnošću i da mu oni daju da pročita moj predlog tad dir TEKO, da nas primi na razgovor. Predlog je predat još pre četiri godine 03,12,2018 g . - 12 + 10

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Požarevcu od početka godine…

Na području Policijske uprave Požarevac od početka godine registrovana su čak 129 požara,…

28 Feb 2024, 17:18

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 29. Februar…

SRBIJA: U četvrtak toplo i promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima.…

28 Feb 2024, 13:45

DruštvoRadovi na rekonstrukciji "Čikoša"…

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca obišao je radove na rekonstrukciji „Čikoša“…

28 Feb 2024, 13:12

Kursna lista