NAJPOZNATIJI MAĐARSKI   HOR PEVAO U CRKVI SVETE PETKE U POŽAREVCU
   13 Mar 2017, 11:23    Požarevac    Sat Tv    Tatijana Spasojević


NAJPOZNATIJI MAĐARSKI HOR PEVAO U CRKVI SVETE PETKE U POŽAREVCU


      Kamerni muški hor Sveti Efraim iz Mađarske pod vođstvom dirigenta Tamaša Bubna gostovao je u  Požarevcu. Hor je održao koncert „Pevajmo Gospodu“ u crkvi Svete Petke u Požarevcu, koja je bila pretesna da primi sve ljubitelje duhovne muzike.




Posetioci su uživali i u nastupu gradskog ženskog  hora Barili.




    Ovom prilikom Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, priredio je prijem u svečanim salonima za hor Sveti Efrajim iz Mađarske.




Prijemu su prisutvovali  čelnici našeg grada, predsednik Skupštine Bojan Ilić,  članovi gradskog veća, članovi I članice oba hora I mnogi drugi uvaženi gosti. Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, obratio se prisutnim gostima i izrazio zahvalnost što su nam ukazali čast i  bili gosti u našeg gradu sledećim rečima:



 

“Poštovani umetnici, dobar glas o Horu Sveti Efraim stigao je do nas daleko pre vas samih i znajte da se osećamo počastvovanim što ste u svom rasporedu pronašli mesta da se pesmom obratite i našim građanima.
Vaša pesma inspiriše, vaša pesma nadahnjuje, vaša pesma nas podseća da je čovek duhovno biće koje doživljajima poput ovog večeras upotpunjuje svoj boravak na ovoj planeti.
Naročito mi je drago što ste ovo veče za pamćenje priredili zajedno sa ponosom našeg grada, Gradskim ženskim horom Barili.




Gledano kroz odlike koje krase i Mađarsku i Srbiju, kao zajedničku, svakako bi mogli navesti negovanje tradicionalne muzike za svoja podneblja.
Trenutak kada se ta dva muzička podneblja dodirnu, kao što je to večeras bio slučaj u crkvi Svete Petke u Požarevcu, privilegija je za prisutne koja se ne događa mnogo puta u životu.
Ipak, sada kada su je naši građani doživeli, siguran sam da koncert “Pevajmo Gospodu” neće biti vaš poslednji koncert pred požarevačkom publikom, te da ćemo se videti uskoro.
Želim da se osećate u Požarevcu kao kod kuće, jer nakon večerašnjeg muzičkog dara koji ste nam uručili, vrata našeg grada su vam uvek širom otvorena.”
 

 
Dirigent Hora Tamaš Bubna se takođe obratio pristunima na mađarskom jeziku, a gospođa Katalin Tasić dirigent hora Barili je prevodila njegove reči  : “„Lepo se osećam ovde i uveren sam da će se ova saradnja nastaviti, kako u Mađarskoj tako i u Srbiji. Ako je čovek sa svojim komšijom u dobrim odnosima, ako se poštuju , to je izvenredno i osuđeno na uspeh“, rekao je Tamaš Bubno, dirigent Hora „Sveti Efraim“.”




 Bubno je izrazio očekivanje da će saradnja biti na duži period i da će ići samo uzlaznom putanjom. Dva hora prvi put su se srela i pevala pre dve godine u okviru ciklusa Svetlost Istoka.




O Horu Sveti Efraim

Sveti Efrem je postao jedan od najpoznatijih i najpriznatijih mađarskih horskih sastava otkako je osnovan pre 14 godina s ciljem da neguje retko izvođena dela mađarske vokalne tradicije. Na njihovom prvom nosaču zvuka našla su se dela kompozitora Janoša Bokšaija (János Boksay) – grčko-katoličke liturgije zakarpatske regije. Uspeh objavljenog CD-a bio je osnova za dalji rad ovog hora.
Osnovu repertoara čine dva muzička pravca – jedan je vizantijska liturgijska muzika a drugi je očuvanje tradicionalne mađarske muzike za muške horove kompozitora kao što su List, Bartok, Kodalji i Ligeti iako hor izvodi i dela savremenih kompozitora.

Do sada su izdali 10 albuma za koje su nagrađeni priznanjima kao što su Supersonic, Pro Cultura Minoritatem Hungariae i Nagrada za očuvanje mađarskog kulturnog nasleđa. Osnivač i umetnički direktor hora je Tamaš Bubno (Tamás Bubnó), dobitnik nagrada Franc List i Artisjus.




 



Slične vesti

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora!

3 Mar 2024, 9:16

Pobednik ovogodišnje „Pesme za Evroviziju“ je Teja Dora sa pesmom „Ramonda“. Teja Dora je…

Poznati svi finalisti "Pesme za Evroviziju"

1 Mar 2024, 12:04

U drugom polufinalu „Pesme za Evroviziju 2024“. nastupilo je 14 takmičara, a najboljih osam, boriće se za pobedu…

Di-džej žurka muzika devedesetih na Stadionu malih sportova

4 Aug 2023, 10:41

Muzika devedesetih se pamti po velikom broju hitova, posebno dens žanra. Naravno, pamte je nešto stariji sugrađani,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista