Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto; Begović: Nagrađujemo kvalitet i izvrsnost
   19 Mar 2024, 10:36    Beograd    rts    Elena Marjanović


Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto; Begović: Nagrađujemo kvalitet i izvrsnost

Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto u naredne dve godine imaće uvećanu platu za 30 odsto. Prvi korak bio je da se plate izjednače i da se napravi fer sistem, kaže ministarka Jelena Begović.


Ministarka nauke Jelena Begović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je zbog uvođenja e-Nauke sada moguće rangiranje uspešnosti naučnika i institucija, kako unutar zemlje, tako i u poređenju sa Evropom.


Jedan od ciljeva je, ističe ministarka, da država pokaže da vidi i vrednuje ono najbolje, kao i da to nagradi.


“Pošto nisu sve nauke u istoj poziciji, neke su bitne na nacionalnom nivou, neke na regionalnom, neke na globalnom, nekima se meri jedan parametar, nekima drugi parametar - podeljene su četiri oblasti prirodno-matematičke, tehničko-tehnološke, društvene i humanističke“, objasnila je ministarka.


Merili su se, kako kaže, kvalitet objavljenih radova i i citiranost.


“U smislu kvaliteta publikacija radova koje jedna individua, odnosno jedan naučnik, objavi i to je relativno jasno merljiv i transparentan sistem. Drugu kategoriju koju smo uveli, to je tzv. citiranost. Šta je citiranost? Kada vi objavite jedan rad, to čita neka globalna naučna zajednica. Ako je taj rad relevantan za taj momenat, neko će u svom radu da pomene i da navede referencom vaš rad. I to se boduje. Ovaj parametar se zaista koristi za merenje naučne izvrsnosti svuda u svetu, to znači da je taj rad relevantan za dati momenat i pominje se u drugim radovima“, kaže ministarka.


Na listi najboljih istraživači su podeljeni po kategorijama i, prema rečima ministarke, “rasuti su po različitim naučno istraživačkim organizacijama“.


“S obzirom na to da imamo tri zvanja - mlade naučnike koji su tek doktorirali, pa onda imaju sledeću fazu da postanu viši naučni saradnici, i najviše zvanje naučni savetnik. Tako da imamo od mladih do najstarijih naučnika. Što se tiče instituta - od istorijskog, arheološkog do antropologije, književnosti, prirodnih nauka", rekla je ministarka.


Svi oni dobiće povećanje plate za 30 odsto, ali neki i više, zbog sistema nejednakih plata koji je do sada postojao.


“Bio je veliki problem u nauci zato što 12 godina, zbog nesprovođenja jednog dela zakona iz različitih razloga, na jednom radnom mestu sa istim godinama staža vi ste mogli da imate šest različitih plata. Pa puta tri naučna zvanja – 18 različitih plata. Pa još na fakultetima, institutima, bilo je 39 različitih plata i to je bila jedna šuma zaista gde je bilo i nezadovoljstvo sa punim razlogom jednog dela naučne zajednice“, ističe ministarka.


Objašnjava da se u januaru gledalo da se izjednače plate, te da su neki dobili povećanje i do 40-50 odsto, a da će plate nastaviti da rastu.Slične vesti

Begović: Saradnja sa Kinom u istraživanju svemira i na izgradnji lunarne stanice

17 May 2024, 10:38

Ministarka nauke Jelena Begović rekla je za RTS da su sa NR Kinom potpisana dva memoranduma o uključivanju Srbije u istraživanje…

Begović: Čovečanstvo se okreće nuklearnoj energiji, moramo ponovo da imamo stručnjake iz ove oblasti

7 May 2024, 10:23

I u Vladi premijera Miloša Vučevića na čelu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je dr Jelena…

Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaj

27 Mar 2024, 11:29

Vlada Srbije je usvojila odluku kojom Arheološki institut u Beogradu stiče status instituta od nacionalnog značaja.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista