Najbolji matematičari nagrađeni u SANU
   30 May 2022, 9:22    Beograd    rts    Elena Marjanović


Najbolji matematičari nagrađeni u SANU

U maju – mesecu matematike, Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti dodeljuje godišnje nagrade najboljim studentima osnovnih, master i doktorskih studija iz oblasti matematike i mehanike i računarstva.


Ideja je da se pospeši razvoj mladih talenata, da im se pomogne da se naučno izraze, da se spreči njihov odlazak u inistranstvo. Zato se nagrađuju najbolji mladi matematičari.

  "Dobila sam za doktorski rad u kojem spajam više oblasti matematike: od teorije brojeva, preko toplogije, algebre, ali težište je na algebri. Trenutno glavna motivacija za bavljenje matematikom jeste matematička sveprisutnost, dakle matematika je utkana u sve oko nas. A druga stvar je što za bavljenje matematikom potrebno dosta kreativnosti tako da bih je u tom smislu dovela u ravan sa umetnošću", kaže doc. Aleksandra Kostić, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu.

Docent Mirko Spasić sa Matematičkog fakulteta dobio je priznanje za doktorsku disertaciju koja je, kako kaže, spoj računarstva i matematike.

"Dobio sam priznanje za doktorsku disertaciju za temu koja je u računarstvu vrlo popularna i interesantna iz moje perspektive. Oblast koja je spoj računarstva i matematike, ima dosta dokazivanja teorema, ima dosta teorijsko matematički zasnovanih pojmova, ali s druge strane opet jako primenljivo naročito u poslednje vreme kada je sve veći značaj računarstva u svim oblastima", dodaje Spasić.

Osim nagrada koje se dodeljuju već šest godina, organizuju se i raznovrsni programi.

"To su i seminari za mlade istraživače, letnje škole, konferencije mladih matematičara, saradnja sa Matematičkom gimnazijom u smislu mentorstava i praćenja tih mladih ljudi, njihov povratak u zemlju, i u krajnjoj liniji i zapošljavanje u Institutu", poručuje prof. Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU.

Mladi rade i u Matematičkom institutu. Polako preuzimaju tu svoju ulogu koja im po znanju i kvalitetu pripada. I oni će, smatraju u Institutu, zaista biti nosioci naše matematičke nauke.Slične vesti

Naučni presek akademika Vladimira Kostića

23 Sep 2022, 10:59

Do kraja godine Srpska akademija nauka i umetnosti organizuje 17 naučnih konferencija na koje će doći više stotina…

Vladimir Kostić: Politika je pojela sve

26 May 2022, 9:53

Predsednik SANU-a Vladimir Kostić kaže da Akademija, koristeći naučnu i umetničku metodologiju pokušava da razume svet oko…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeCane Babović II iIII deo bez vode

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži od 12:00 do…

30 Nov 2022, 12:00

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

Kursna lista