NAJAVA IZLOŽBE  POŽAREVAČKI MIR
   5 Jun 2018, 15:32    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


NAJAVA IZLOŽBE POŽAREVAČKI MIR

U SUSRET OBELEŽAVANJU POŽAREVAČKOG MIRA, PRETHODIĆE MNOGOBROJNI SADRŽAJI A JEDAN OD NJIH JE I IZLOŽBA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U POŽAREVCU.U četvrtak će biti predstavljena izložba u Galeriji savremene umetnosti na kojoj će se videti interesantne replike koje prikazuju ovaj važan događaj kako za Požarevac tako i za Srbiju, prostor Balkana ali i Evropu. Danas je otpočeo mirovni sastanak, pregovor u mestu Sopot u Požarevcu i trajao više od mesec dana.
Požarevačkom miru prethodio je austro-turski rat 1716-1718. godine koji se vodio između Austrije i Mletačke republike sa jedne strane i Turske sa druge strane u oblastima gde živi srpski narod.
Čuvena bitka za Beograd bila je 15. avgusta 1717. godine. Tursku vojsku od 150 000 vojnika predvodio je Halil paša, veliki vezir, a austrijsku vojsku Evgenije Savojski. U toj bici Turci su bili poraženi.
Mirovni kongres započeo je 5. juna, a završio se 21. jula 1718. godine pod šatorima na brdu Sopot. Bilo je devet sednica, a posrednici su bili Engleska i Holandija. Austriju su zastupali fon Virmont i Talman, Tursku Ibrahim-aga i Ahmed-aga, Mletačku Republiku Karlo Rucini. Po odredbama požarevačkog mira čitava Severna Srbija do Zapadne Morave pripala je Austriji. Požarevac je time sve do 1739. godine bio pod austrijskom okupacijom. Posle rata Austrija je dobila Banat, uzan pojas Bosne pored Save, Severnu Srbiju i Malu Vlašku. Pored toga sa Turskom je zaključila Prvu trgovinsku konvenciju, prema kojoj je mogla postavljati svoje konzule u turskim gradovima. Trgovci su dobili potpunu slobodu kretanja i poslovanja. Mletačka Republika je ovim mirom izgubila svoj nekadašnji značaj i uticaj na Levantu i time postala drugorazredna pomorska država u Evropi.
Austrija je povodom zaključenja Požarevačkog mira 1718. godine iskovala 21 medalju prema Hugu Vajfertu, numizmatičaru, koje su svojim reljefnim prikazom umetničko svedočanstvo toga vremena. Na medaljama su predstavljene reljefne predstave koje govore o pobedi i nadmoći nad Turskom. Predstavljeni su turski vojnici kako kleče pred carem Karlom VI moleći za mir, antički simboli (Jupiter sa munjom i orlom, Merkur kao mirovni glasnik, personifikacije antičke pobede, religije, pravde, mira). U Narodnom Muzeju u Požarevcu se nalazi 11 medalja iskovanih povodom Požarevačkog mira, 7 različitih i 4 duplikata.
 Slične vesti

Kustosi iz sveta gosti Beograda

10 Aug 2019, 12:36

Međunarodni kurs za kustose "Šta kustosiranje može/treba da radi“" drugi put će biti održan u Beogradu…

EVROPSKA NOĆ MUZEJA U POŽAREVCU NA NEKOLIKO LOKACIJA

22 May 2019, 13:04

EVROPSKA NOĆ MUZEJA ODRŽANA JE 18. MAJA U POŽAREVCU NA NEKOLIKO LOKACIJA A  POSETIOCI SU IMALI PRILIKE  DA POGLEDAJU…

NOĆ MUZEJA 18. MAJA

17 May 2019, 13:48

NOĆ MUZEJA ĆE SE ODRŽATI 18. MAJA U POŽAREVAČKIM INSTITUCIJAMA KULTURE OD 17 DO 01 H

Zainteresovani požarevljani…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista