NAGRADE ZA FILMOVE SA ZLATIBORSKOG FESTIVALA SPORTSKOG FILMA
   21 Nov 2018, 10:33    Čajetina    SatTv    Maja Stepanović


NAGRADE ZA FILMOVE SA ZLATIBORSKOG FESTIVALA SPORTSKOG FILMA

Možda bi bilo pretenciozno reći da je Zlatiborski međunarodni festival sportskog  filma trijumfovao na 36. “festivalu festivala” u Milanu (14-19.novembra), ali ako se na prestižnu međunarodnu smotru, organizovanu po 36. put, pošalju dva filma sa poslednje zlatiborske smotre i ako oba dobiju nagradu-u najmanju ruku imamo pravo na zadovoljstvo.

Pobednik Zlatiborskog festivala: “250 stepenika”, autora Vladimira Pajića i Vladimira Kurćubića, u produkciji PGM Networka, dobio je nagradu još u četvrtak, posle projekcije, a u ponedeljak je na zvaničnoj dodeli nagrada, dobio još jednu-za najbolji debitantski film. Drugi predstavnik Zlatibora, “Beograd, kolevka košarke”, u produkciji Evrolige, takođe je dobio nagradu - Medalju časti, u kategoriji “Ekipni sportovi”. Nagradu, medalju i plaketu, primio  je Vladimir Stanković,  koji je u filmu bio narator i domaćin. Autori filma su producent Diego Dorado i snimatelj i scenarist Ćuban Inćausti. Ako dodamo da je nagradu dobio još jedan nosilac zlatiborske nagrade, predstavnik Rusije, film o najčuvenijoj napadačkoj trojci u istoriji sovjetskog hokeja: Mihajlov-Petrov-Harlamov, producenta Nikolaja Parohovnika, inače potpredsednika Festivala na Zlatiboru, eto još jednog razloga za zadovoljstvo.

Na “festivalu festivala” koji okuplja najbolje filmove sa 16 smotri na 5 kontinentata tokom 5 festivalskih dana prikazano je oko 160 filmova u 9 kategorija. Zlatibor je poslao dva filma sa temom košarke i oba su sjajno primljena.  Ostvarenje “250 stepenika” govori , veoma emotivno, o generaciji koja je u Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta u juniorskoj konkurenciji. Akteri su svih 12 igrača i njihov trener Svetislav Pešić. Oni su se, 30 godina posle trijumfa u Bormiju, prisetili mnogih detalja sa napornih  priprema na Staroj planini i Igmanu  i samog takmičenja koje ih je izbacilo u košarkaški vrh Evrope i sveta. Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa i Saša Đorđević napravili su sjajne karijere i stigli i do NBA a Teoman Alibegović, Nebojša Ilić, Luka Pavićević, Slaviša Koprivica, Samir Avdić, Zoran Kalpić, Radenko Dobraš i Miroslav Pecarski, kao i njihov selektor Pešić, ostvarili su zavidne karijere u evropskim klubovima.


Film “Beograd, kolevka košarke”, dosledno primenjujući inovativni dokumentarni postupak, sa kompetentnim sagovornicima, govori o istoriji srpske košarke, od njenih početaka na Kalemegdanu pa do današnjih dana. Sagovirnici su ljudi koji su kao treneri, rukovodioci i igrači stvarali istoriju: Borislav Stanković, Dušan Ivković, Željko Obradović, Dušan Vujošević, Božidar Maljković, Duško Vujošević, Vladislav Lučić… Žiri Festivala u Milanu prepoznao je autentičnost tih svedočanstava i nagradio film.
Vladimir Pajić i Vladimir Stanković primili su medalje i diplome od Franka Askanija, predsednika svetske  Federacije sportskog filma. Gospodin Askani, koji je i član Komisije za kulturu Međunarodnog olimpijskog komiteta, najavio je da će naredne godine posetiti Festival na Zlatiboru koji se ove godine tako dobro predstavio u Milanu. Slične vesti

FILM O LJUBIČEVSKIM KONJIČKIM IGRAMA

16 Jan 2019, 13:26

U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC PRIKAZAN JE DOKUMENTARNI FILM LJUBIČEVSKE KONJIČKE IGRE – IGRE SLOBODE, U ČAST SVIMA…

PREMIJERA FILMA KRALJ PETAR I U POŽAREVCU: GLUMCI SE POKLONILI PUBLICI

12 Dec 2018, 13:51

U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC SINOĆ JE PREMIJERNO PRIKAZAN FILM PETRA RISTOVSKOG KRALJ PETAR I A GLAVNI PROTAGONISTI FILMA…

ZLATIBOR POBEDIO U MILANU

19 Nov 2018, 10:32

Zlatiborski Festival dokumentarnog sportskog filma trijumfalno se predstavio na „festivalu festivala“ koji se…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNOVI INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR…

SVEČANO SU  OTVORENE NOVE PROSTORIJE TURISTIČKOG INFORMATIVNOG CENTRA  GRADA POŽAREVCA…

23 Apr 2019, 14:20

DruštvoDAN VOJSKE OBELEŽEN U POŽAREVAČKOJ…

ODRŽANA JE VOJNA SVEČANOST POVODOM OBELEŽAVANJA DANA VOJSKE SRBIJE U KASARNI GENERAL PAVLE…

23 Apr 2019, 14:18

DruštvoSelaković uručio odlikovanja pripadnicima…

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Republike,…

23 Apr 2019, 12:45

Kursna lista