Nacionalne zastave i marketing: kako se državni simboli koriste u oglašavanju?
   30 Jun 2021, 12:33        SatTv    Srbijanka Stanković


Nacionalne zastave i marketing: kako se državni simboli koriste u oglašavanju?

Da li ste se ikada zapitali zašto se na limenci piva ili na omotu brze hrane, pa čak i na svesci za domaće zadatke vašeg deteta nalazi zastava vaše ili neke druge države?

Nacionalne zastave se koriste u marketingu i to nije tajna. Ali, na koje sve načine se simboli države koriste u oglašavanju i da li takvo reklamiranje ima neki efekat? Potražite odgovor u tekstu koji sledi.


Zašto marketari koriste nacionalne simbole i zastave?


Nacionalne zastave i simboli su korisni marketinški alati koje mnoge korporacije koriste u svojim reklamnim kampanjama. Odgovor na pitanje zašto to čine je vrlo jednostavan - da bi povećali prodaju!

Naime, kada na omot nekog proizvoda marketari stave boje zastave ili simbole neke zemlje, oni konkretnom proizvodu pripisuju vrednosti države čija obeležja koriste. Na taj način koriste nacionalnu svest, ponos i ljubav ljudi prema određenoj zemlji, kako bi stvorili neraskidivu vezu između patriotskih osećanja i proizvoda ili usluge koji nude. Krajnji cilj je, podrazumeva se, veća prodaja.

O efikasnosti ove prodajne metode svedoči i činjenica da se nacionalna obeležja mogu drastično više nego inače primetiti u supermarketima, na bilbordima i tv reklamama za vreme trajanja nekih velikih sportskih događaja, poput Svetskog prvenstva u fudbalu ili Olimpijskih igara, na primer. 

Čak iako ne predstavljaju obeležje neke zemlje, zastave su često nezaobilazni deo marketinške kampanje velikih firmi. Ako se pravilno koriste, personalizovane zastave mogu biti prava opcija kada je u pitanju povećanje svesti o nekom brendu.
Ukoliko i vi imate neku prodavnicu, kompaniju ili startup dobro bi bilo da razmislite o korišćenju jedinstvenih zastava sa logom vašeg preduzeća kao deo ukupnog reklamnog arsenala. Na taj način, ne samo da ćete privući pažnju na objekat u kome poslujete, već ćete i stvoriti snažnu poslovnu sliku brenda koji gradite.


Kako američka zastava prodaje?


Prema zakonu, zastava Sjedinjenih Američkih država nikada se ne sme koristiti na bilo koji način u reklamne svrhe. Nacionalno obeležje Amerikanaca zabranjeno je štampati na papirnatim salvetama ili kutijama ili bilo čemu što je dizajnirano za privremenu upotrebu i odbacivanje. Međutim, svuda u svetu možete naći američku zastavu na mnogim proizvodima u raznim vrstama oglašavanja! Zašto je to tako?

Američka zastava dokazano prodaje! Utisnuta na omotu proizvoda ili dok se vijori u nekoj reklami, Amerikancima ne prodaje samo proizvod ili uslugu, već i osećaj patriotizma i ponosa što su pripadaju takvoj zemlji. Strancima ne nudi mogućnost da kupe samo kupaći kostim, peškir ili majicu sa crveno, belom i plavom bojom, već priliku da kupe i čuveni “američki san” i vrednosti i vrline američkog života, poput slobode i demokratije.

Iz tog razloga sve velike firme godinama na račun američkog patriotizma prodaju svoje proizvode. Dobar primer je kompanija bezalkoholnog pića “Pepsi”, koja čitav svoj vizuelni identitet bazira na bojama američke zastave. U reklamama takođe barem nakratko gledaocima pružaju pogled na čuvenu zastavu. Jedna od njih je i ona  u kojoj peva poznata pevačica Beyoncé na setu sličnom Times Square-u.

Nacionalne simbole i zastavu Amerike pored Pepsija rado koriste i mnoge druge velike korporacije kao što su Coca Cola, McDonald's,  Burger King i Walt Disney Company. A zašto i ne bi, ako i stručnjak poput Betsi Gelba, profesora marketinga, tvrdi: „Ako ste već napravili dobru mišolovku i kažete ljudima koje muče miševi da ih imate, ne škodi reći i: “Imamo ih u crvenoj, beloj i plavoj boji!“


Šta se desi kada marketinški stručnjaci pogreše?


Korišćenje zastave i ostalih nacionalnih obeležja jedne države u marketinške svrhe zvuči kao dobitna kombinacija. Ipak se može desiti da domišljati i iskusni marketinški stručnjaci pogreše u kreiranju reklamnih kampanja i naštete svome brendu.
Naime, potrošači  osećaju ogromno poštovanje prema svojim nacionalnim ili regionalnim zastavama, a korišćenje tog patriotizma na odgovarajući način može zaista doprineti izgradnji imidža i većoj prodaji. Međutim, zastave sa sobom nose i određeni kodeks ponašanja za pravilnu upotrebu i prikazivanje.

Zakon o upotrebi grba, zastave i himne nije isti u svakoj zemlji. Ukoliko pogrešno postupate sa nekim od nacionalnih simbola u reklamnoj kampanji, možete snositi zakonske posledice. Pored toga, ako stanovnici zemlje čija obeležja koristite bojkotuju vaš brend to će možda i trajno naneti štetu imidžu kompanije.

Primer nepromišljene kampanje sa simbolikom zastave jeste svakako marketinški promašaj koji su napravili čuveni McDonalds i Coca Cola.

 

Coca-Cola i McDonald's


Coca-Cola i McDonald's  su 1994. godine zbog tadašnjeg Svetskog prvenstva, na jednokratnoj ambalaži svojih proizvoda odštampali zastave zemalja timova koji su učestvovali u takmičenju.

To bi bila uspešna marketinška kampanja da se između ostalih odštampanih zastava nije nalazila i ona koja pripada Saudijskoj Arabiji, na kojoj su reči iz Kurana na arapskom pismu, za koje se veruje da su svete: „Ne postoji Bog osim Alaha, a Muhamed je njegov prorok”.

Saudijska vlada, naravno ne dozvoljava korišćenje ovih reči, odnosno muslimanske šehadet (izjave vere) u komercijalne ili promotivne svrhe, koje na bilo koji način nisu u skladu sa poštovanjem šehade. Zbog čega su i Coca-Cola i McDonald's izazvali veliki bes pripadnika muslimanske veroispovesti, saudijske vlade i uzaludno odštampali 270 miliona Coca-Cola limenki i 2 miliona Happy Meals-a.

Nažalost, ovo nije jedini put da McDonald's nailazi na probleme zbog marketinga sa nacionalnom zastavom. U nameri da obeleži Día de la Bandera, odnosno Dan zastave, nekoliko restorana ovog ugostiteljskog giganta na prostoru Meksiko Sitija distriburalo je salvete i podmetače sa meksičkom zastavom.

Ubrzo zatim, odštampane artikle sa datom zastavom zaplenila je Vlada, zbog nekoliko žalbi stanovnika Meksika, koji nisu želeli da neko kaplje kečap na simbol nacionalnog ponosa.

Dakle, koliko god se američka zastava uspešno koristila u komercijalne svrhe, ne mora da znači da će ista promotivna taktika biti poželjna u drugim zemljama, posebno ako prema zastavi te zemlje reklamna kampanja pokazuje nepoštovanje. 
Nacionalne zastave, čak i one personalizovane, u oglašavanju velikim kompanijama donose mnogo novca. Zbog toga je važno napraviti dobar marketinški plan koji će umesto narušavanju imidža doprineti uspehu firme i boljoj reputaciji brenda.Slične vesti

Svetska banka usvojila novi program partnerstva sa Srbijom, predviđeno milijardu dolara podrške

27 May 2022, 9:33

Odbor izvršnih direktora Svetske banke usvojio je danas novi petogodišnji Program partnerstva sa Srbijom za period od 2022.…

Elektronska uprava i šira primena digitalizacije glavni ciljevi Naleda u budućnosti

19 May 2022, 9:47

Primena Zelene agende, pospešivanje uslova za investiranje i gradnju, kao i donošenje kvalitetnijih propisa, najbitniji…

Nervoza na energetskom tržištu, zahtev za plaćanje u rubljama pojačava strah

5 Apr 2022, 9:16

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je 61,14 odsto, što je novi dvadesetogodišnji maksimum. Rublja raste, dolar je stabilan,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista