Na šta obratiti pažnju prilikom pripreme auta za tehnički pregled
   24 Oct 2019, 11:46        SatTv    Tyler Durden


Na šta obratiti pažnju prilikom pripreme auta za tehnički pregled

Pre izdavanja saobraćajne dozvole,odnosno registracione nalepnice, neophodno je odvesti automobil na redovni šestomesečni i godišnji pregled. Ovaj pregled se može izvršiti najviše do 30 dana pre podnošenja zahteva za registraciju, tj. nakon isteka roka važenja saobraćajne dozvole.
 
Redovnom šestomesečnom tehničkom pregledu podvrgava se vozilo pre isteka roka od šest meseci od dana važenja saobraćajne dozvole, tj. registracione nalepnice, dok se redovni godišnji pregled vrši se pre izdavanja saobraćajne dozvole, i to do 30 dana pre podnošenja zahteva za registraciju. 

Budite sigurni da ste poneli sva dokumenta


Pre nego što odvezete vozilo na tehnički pregled, proverite da li su vam sva dokumenta uz vas. Čim dođete, od vas će se očekivati da prvo date ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu na uvid. Svi podaci uneti u ove dokumente moraju da se poklapaju sa podacima o vozilu, jer u suprotnom pregled neće moći da se obavi.
 
Dok se vrši pregled ispravnosti vašeg vozila, prisustvo vam vam je zabranjeno, kao što je svim neovlašćenim licima. Ne smete ometati zadužene majstore nikakvim upadicama, već morate sačekati dok se sve ne završi.


Kočnice moraju da budu ispravne


Kočioni mehanizam mora da vam bude ispravan, kao i sve ostalo. Ukoliko primetite da vam kočnice škripe, čujete grebanje ili vibriranje tokom kočenja, propadanje nožne kočnice više nego obično, dužni ste da vozilo odvedete na popravku pre tehničkog pregleda.
 
Možete, takođe, imati problema sa ručnom kočnicom, a da toga niste svesni. Sistemi ručne i nožne kočnice su odvojeni, te tako jedna može odlično da funkcioniše, a druga ne. Ukoliko vaš auto može da stoji u mestu na većoj uzbridi, ručna kočnica je ispravna. Kako za vašu, tako i za bezbednost ostalih učesnika u saboraćaju, važno je da obe kočnice budu pouzdane.
 

Detaljno pranje vozila je obavezno


Prljavština na kolima može da sakriva mane spoljašnosti vaših kola, te stoga morate da ih operete i spolja i iznutra. Potrudite se da ih operete što detaljnije, naročito donji deo, koji se najviše gleda.
 
Iako vam se možda pravilo o čistom automobilu čini prestrogim, morate znati da vaš neće biti pregledan ukoliko nije potpuno čist. Zbog toga, vodite računa da ne idete na tehnički pregled direktno sa puta, gde bi se on mogao isprljati. 


Kontrola trapa je jedna od najbitnijih


Vaš automobil neće proći tehnički pregled ukoliko trap nije ispravan. Kontrola trapa je od velike važnosti za bezbednu vožnju. U trap spadaju amortizeri, gume, spone i kugle, ležajevi i osovine. Pri vožnji, neki od delova može da pukne, da se rašteluje ili pokvari, ukoliko se ne vodi računa na vreme o funkcionalnosti ovog dela automobila.
 
Vozači često zanemaruju ovaj deo, jer se smatra najizdržljivijim. Međutim, kada malo bolje pogledate, trap najviše trpi, a vremenom ga rupe, ležeći policajci i neravnine oštete. Zato je važan redovan pregled automobila kod majstora na svakih nekoliko meseci, kako biste bili sigurni da je na tehničkom pregledu trap ispravan.


Ni mala oštećena na vozilu se ne tolerišu


Iako su mala, nemojte ih zanemarivati da ne postanu veća! Mala oštećenja na vozilu su ona sa kojima vozilo može i dalje normalno da funkcioniše, ali je važno pre samog tehničkog pregleda to popraviti. Pod ovim oštećenjima podrazumevaju se: svetla, brisači, kilometar sat, identifikaciona ploča, stakla, retrovizori.
 
Sva svetla moraju da budu bez oštećenja, displej na odometru mora biti čitljiv i bez oštećenja. Na identifikacionoj ploči se nalaze osnovni podaci na autu, i ona ne sme biti izgrebana. Stakla moraju biti bez pukotina, a zatamnjena su dozvoljena jedino uz atest. Dobro pregledajte svoje vozilo, jer vam se malo oštećenje može lako potkrasti.


Oprema u vozilu bez koje ne krećete na put


Kao što ne idete nigde bez nje, nemojte ni tehnički! Dodatna oprema u vozilu, koja se smatra obaveznom mora da bude i na tehničkom pregledu u automobilu.
 
U ovo spadaju: reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, rezervni točak, sajla za vuču, prva pomoć, evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Lance za sneg morate imate od 1. novembra do 1. aprila obavezno ako su na putu poledica, sneg ili led. Budite odgovorni i spremni na sve situacije na putu, i nosite svoju opremu svugde.
 
Verujemo da smo uspeli da vam pomognemo oko pripreme za tehnički pregled. Vama ostaje da povedete računa o svom automobilu detaljno pre pregleda, odvedete ga na popravku ukoliko ima potrebe za to i poštujete navedeni rok do kada tehnički pregled mora biti obavljen, kako biste mogli da obavite registraciju.Slične vesti

Vučić: Nema "poršea" bez Čačka

16 Jun 2020, 12:07

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je u Čačku pogone nove fabrike "Forverk", koja proizvodi i delove za "porše" i druge…

Apple razvija automobilska stakla s opcijom zatamnjenja

8 May 2020, 12:41

Već smo gotovo i zaboravili da se pre nekoliko godina špekulisalo o tome da Apple planira proizvoditi autonomne automobile.…

Mali i veliki servis na automobilu

25 Feb 2020, 9:27

Redovno servisiranje automobila spade u red stavki koje svaki vlasnik treba da uradi u pravilnim razmacima kako četvrotočkaš…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU BRANIČEVSKOM ČETIRI, A U PODUNAVSKOM…

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac devet novih slučajeva korona virusa u Braničevu…

5 Aug 2020, 12:38

DruštvoBEZ VODE ULICA VOJSKE JUGOSLAVIJE

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac obaveštava da zbog radova na mreži od 12 do 15…

5 Aug 2020, 12:17

Vremenska prognozaPROGNOZA za ČETVRTAK, 6. Avgust…

SRBIJA: U četvrtak toplije na severu i istoku Srbije uz duže sunčane periode, a u zapadnim,…

5 Aug 2020, 11:54

Kursna lista