Na referendumu bi većina bila za pripajanje Srbiji
   16 Mar 2018, 13:37        n1 info    Maja Kostić


Na referendumu bi većina bila za pripajanje Srbiji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi se većina Srba u Republici Srpskoj danas, kada bi imali priliku, izjasnila na referendumu da se RS pripoji Srbiji.
Dodik je potvrdio da bi voleo da se nekada raspiše takav referendum, da to ne krije i da o tome godinama govorio.
"Ne krijem to, mislim da je to prirodno i da će na kraju ta politička priroda i pobediti. To se ne može zaustaviti, to je i do sada zaustavljano, do sada je to bila tabu tema", rekao je predsednik RS. 
Dodik je ponovio da je BiH nametnuta Srbima kao moranje od međunarodnog faktora koji želi da kaže da je BiH država, a Republika Srpska nije, dok u Dejtonu i Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, koji su izvorište svog suvereniteta i odluka na zajedničkom nivou.

"Mi polazimo od toga da Republika Srpska, sa stanovišta definicije države, ima sve elemente - teritoriju, narod i vlast. I jedino ona to ima u BiH, u kojoj danas ništa ne funkcioniše, osim Srpske. Zajednički nivo je izgubljen jer nema konsenzusa. Stranci nas 25 godina maltretiraju i manipulišu navodnim kompromisom u BiH, to je taj problem koji neće dozvoliti BiH da preživi", istakao je Dodik.
On je naglasio da je činjenica da je srpski narod bio spreman da preživi 20 godina torturu međunarodne zajednice i nije se odrekao Srpske, koju voli i u njoj se osjeća svoj na svome. Dodik je rekao da je BiH "sklepana na nemogućim principima" i da, kada bi ostala sama, "ne bi sastavila 24 sata". 
On je istakao da Srbi više ne smeju da uđu u zabludu o multietničkim zajednicama, te podsetio da su Srbi dali svoju državu Srbiju, "uvalili se u Jugoslaviju jednu, pa drugu", i da je to bio opšti promašaj srpske nacionalne politike i srpske nacionalne ideje.
"I šta smo dobili na kraju tog veka u kome smo formirali Jugoslaviju, ništa, dobili smo stradanje, rasparčavanje, satanizaciju, izolaciju. Zar Srbi sada treba ponovo da budu u zabludi i da prihvate BiH na istim principima na kojima Jugoslavija nije mogla da uspe. Ko očekuje da smo toliko glupi politički?!", rekao je Dodik.
 



Slične vesti

BL će uvek podržavati Vučića, a ne Izetbegovića

27 Feb 2020, 13:01

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je povodom stalnih napada iz Sarajeva na Aleksandra Vučića, da je…

Milanović položio zakletvu i postao peti predsednik Hrvatske

18 Feb 2020, 12:38

Zoran Milanović položio je danas zakletvu na Pantovčaku i tako postao peti predsednik Hrvatske i treći, koji dolazi iz Socijaldemokratske…

Istina o Srebrenici sve jasnija

4 Jan 2020, 13:42

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da objavljeni dokumenti britanske vlade o Srebrenici…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista