Na području opština Golubac,Veliko Gradište I Kučevo gradi se vetroelektrana Krivača
   11 Sep 2020, 21:45    Golubac    ekapija    Ljubiša Nastasijević


Na području opština Golubac,Veliko Gradište I Kučevo gradi se vetroelektrana Krivača

Područje planirane vetroelektrane zahvata površinu od oko 242,16 hektara i nalazi u okviru opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište, navodi se u ažuriranoj Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje vetrolektrane "Krivača" na teritoriji opština Golubac i Kučevo.

Kako se navodi u ažuriranoj studiji, umesto prvobitno planiranih 38 vetrogeneratora, biće izgrađeno 22. Razlog za izgradnju manjeg broja vetrogeneratora je da se ne prekorači ukupna instalisana snaga vetroelektrane "Krivača" od 103,32 MW.
Nosilac Projekta „Ivicom energy“ d.o.o. od 2009. godine vrši merenja potencijala vetra na lokacijama Golo brdo i Debelo brdo, na osnovu kojih je utvrđeno da postoji energetski potencijal vetra koji se može tehnički iskoristiti. Na osnovu rezultata merenja, noslac projekta je doneo odluku o izgradnji vetroelektrane „Krivača“ koja je namenjena za proizvodnju električne energije uz pomoć snage vetra.
- Iz napred navedenog, nosilac projekta pristupa ažuriranju Studije o proceni uticaja na životnu sredinu koja će obuhvatati samo izgradnju 22 vetrogeneratora ukupne instalisane snage 103,32MW na mestu preuzimanja električne energije od strane EMS-a - piše u ažuriranoj studiji.
Prema ažuriranom planu, postaviće se vetrogeneratori veće instalisane snage, veće visine stuba i većeg prečnika lopatica, u odnosu na vetrogeneratore koji su prvobitno bili predviđeni.
Vetrogeneratori biće snage do 5,8MW. Vetrogenerator će biti opremljen trokrakom elisom prečnika maksimalno 155 metara, a maksimalna ukupna visina vetrogeneratora će biti do 205 metara.
Okruženje planirane vetroelektrane "Krivača" predstavlja retko naseljeno područje niskih gustina stanovanja, tako da se ne očekuju negativni uticaji izazvani aktivnostima u naseljenim mestima u okruženju. Područje se nalazi i na bezbednoj udaljenosti od granice Nacionalnog parka "Đerdap".

Na području vetroelektrane "Krivača" nisu identifikovani pokazatelji nestabilnosti terena, pojave klizišta, sleganja terena, erozije. Nosivost terena je zadovoljavajuća, na osnovu izvršenih geomehaničkih istraživanja.
Takođe, sa aspekta opštih karakteristika i odlika područja, na osnovu edifikatora na području i u okruženja lokacija je ekološki prihvatljiva sa aspekta planiranja i realizacije vetroelektrane "Krivača" uz obavezne mere zaštite i monitoringa životne sredine, posebno na one koje će se odnositi na zaštitu ptica i slepih miševa.



Slične vesti

U Centru za kulturu u Kučevu otvorena 21 Braničevska paleta

13 Dec 2023, 19:02

U organizaciji Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u  Kučevu je  u holu ove kulturne ustanove …

U Golupcu je održana prezentacija Marketing plana turističkog proizvoda Đerdapski mitovi I legende

26 Oct 2023, 21:44

Projekat „Trg Đerdapskih mitova i legendi“, koji se realizuje u opštini Golubac čiji je donator Evropska…

Opstine Golubac i Koronini iz Rumunije potpisale Povelju o bratimljenju

26 Jul 2023, 17:55

Opština Golubac i 15 opština Okruga Karaš-Severen iz Rumunije,  već nekoliko godina zajednički …

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

Kursna lista