Na petom Pečkom kotliću u Braničevu skuvano pola tone gulaša
   18 Jul 2022, 15:02    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Na petom Pečkom kotliću u Braničevu skuvano pola tone gulaša

Ovogodišnji tradicionalni  peti po redu  Pečki kotlić koji je održan proteklog vikenda  u naselju Braničevo,u opštini Golubac,okupio je mnogobrojne kulinare i majstore gulaša iz 32 ekipe sa područja Opština Golubac,Veliko Gradište,Kostolac i drugih opština iz  Braničevskog okruga.Jedna lepa ideja,realizovana je dobrom posetom i učešćem zaljubljenika u tajne kuvanja čuvenog lovačkog gulaša.

U 40  kotlića skuvano je oko pola tone ovog specijlaiteta. Mesna zajednica Braničevo i drugi organizatori,uz podršku Turističke organizacije Golubac zadovoljni su učešćem i posetom takmičara i meštana.Pokrovitelj manifestacije je opština Golubac.

                -Radimo kao opština da oživimo aktivnosti u naši selima kako bi pokrenuli meštane I mlade tih sredina da nešto rade I organizuju za dobrobit I razvoj tog naselja  I opštine Golubac. Svedoci smo da naša sela polako nestaju,mnoga ognjišta se gase,mladi odlaze I više se ne vraćaju,što nie dobro. Pored Braničeva radimo I na organizoavanju ovakvih I sličnih manifestacija I u ostalim selima.Selo Braničevo koje za sada ima tri manifestacije je primer kako se treba ponašati I raditi na organizovanju manifestacija koje će doprineti razvoju seoskih sredina I oživljavanju I negovanju tradicije,kaže MIloš Tomić,pomoćnik predsednika opštine Golubac.


         Ovo je jedna od manifestacija koju je podržala i Turistička organizacija Opštine Golubac,što je deo pratećih program ovogodišnje Turističko-kulturna i sportske manifestacije ,,Sajam Dunava’’koji se održava krajem ovog meseca.

        -Turistička organizacija Golubac daje podršku I pomaze  u održavanju  raznih turističko-kulturnih I sportskih manifestacija  koje se održavaju  na području opštine,jer želimo da u svakom našem selu imamo ovakav ili sličan događaj kako bi meštane a posebno mlade pokrenuli da rade na negovanju naših običaja I tradicije.U toku ovog meseca na program je raznovrstan program I manifestacije koje se održavaju u okviru ovogodišnjjeg Sajma Dunava I Golubačkog kotlića. U oavgustu se održavaju takmičenja u kuvanju riblje čorbe u Usiju I Vincima,tako da ovogodišnja turistička ponuda raznovrsna I prilogođena je za svakogako želi da provede odmoe I poseti našz poznatu derstinaciju koja postaje sve više prepoznatljiva za našeg I stranog gosta,ističe direktorka TO Golubac,Jelena Petrović.

         Većina kulinara iz ekipa trudila se da skuvaju kvalitetan gulaš koji će imati dobar ukus,izgled ,gustinu I  boju I kako bi privukao pažnju petočlanom žiriju da njihov gulaš ima dobru ocenu I bude pobednikčki.Međutim bilo je I onih koji su ovde došli radi druženja I dobrog provoda. 

           --Naša ekipa prisutna je od prvog dana održavanja Pečkog kotlića I nama je cilj druženje,a ne pobeda I nagrade. No I pored toga,ipak smo kao ekipa osvojili jednu prvu,dve duge I jednu treću nagradu,ističe član ekipe iz Srednjeva Dragan Ićitović.

              Ekipa Miloša Lazića iz Dobre kod Golupca prvi put se takmiči na ovom Pečkom kotliću.Kaže,da je zadovoljan sa organizacijom,a posebno atmosferom I ponaššannnnnem organizatora I svih takmičara,što će biti I učesnici I naredne godine. 
           
             Domaća ekipa iz Braničeva,skuvala je  od kvalitenog svinjskog I junećeg  mesa po oceni petočlanog žiriji,najbolji gulaš ovogodišnjeg petog po redu  Peškog kotlića. Ovo je njihovo treće učešće na ovoj gastronomskoj manifestaciji.             -Evo posle tri godine učešća,konačno smo sa svojim gulašem skuvanim od svinjskog I junećeg mesa začinjenim raznim začinima zadovoljili ukuse žirija osvajanjem prvog mesta.Ovo nam je podstrek za naredna učešća na ovom takmičenju,dodaje član pobedničkekipe iz Braničeva Miloš Đurić.

Drugo I treće  mesto osvojile su takođe ekipe iz Braničeva.To su  ekipa penzionera I ekipa sastavljena od sportsta. Podeljene su I nagrade za četvrto I peto mesto ekipama iz Braničeva I Kamijeva.

 Slične vesti

U Velikom Gradištu sutra se održava 16. Pasuljijada

12 Aug 2022, 12:30

Sutra se u Velikom Gradištu održava 16. po redu tradicionalna gastronomsko-turistička manifestacija "Pasuljijada’’…

Ekipa Vrelo iz Rakove Bare pobednik Pete kupusijade održane u Ševici

6 Aug 2022, 11:55

U selu Ševica,u Opštini Kučevo,, održana je 5.po redu  gastronomska- kulturna manifestacija „Kupusijada…

Pasulj gradištanac na 15 Pasuljijadi u Velikom Gradištu

16 Aug 2021, 16:54

Na obali Dunava u gradskom parku, u postojbini znamenite sorte pasulja „Gradištanca“u  Velikom Gradištu,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista