Na milost i nemilost šaltera i šefova - kako da završimo obaveze kad svi radimo u isto vreme
   24 Feb 2024, 10:10    Beograd    rts    Elena Marjanović


Na milost i nemilost šaltera i šefova - kako da završimo obaveze kad svi radimo u isto vreme

Blagajna i šalteri EPS-a odnedavno rade kraće. Obaveštenje na vratima iznenadilo je mnoge koji su nakon svog posla došli da plate račune. Iz EPS-a kažu da se manje od 20 odsto računa plaća na njihovim šalterima i da taj procenat konstantno opada, a poratal "Uvid u račun" ima sve više korisnika, pa je radno vreme šaltera kraće. Ipak, prigovori, recimo, i još neki poslovi moraju da se obave lično. Zato je radno vreme šaltera u Masarikovoj od 7 do 15 časova iznenadilo mnoge građane.


Ako želite da reklamirate račun, uknjižite nekretninu, overite neki potpis morate da uzmete ili slobodan dan ili računate na dobru volju svog šefa. Neki šalteri rade do 14, neki do 15 sati, a mnogo je onih čije je radno vreme u tim okvirima.


Anketirani građani kažu da se dovijaju na različite načine i da su uglavnom prinuđeni da uzmu slobodan dan na poslu, kada nešto moraju da završe od administracije. 


U deset sati ujutru na šalterima Opštine Zvezdara uglavnom su penzioneri. Međutim, ima i onih koji su morali da izađu sa posla ili uzmu slobodan dan kako bi završili obaveze. Važno je informisati se, platiti račun, popuniti prijavu, ali treba sve uskladiti se sa radnim vremenom šaltera. U Opštini Zvezdara rade od 7.30 do 15.30, ali bilo je situacija kada je radno vreme bilo drugačije. 


"Prilikom podele beogradskih vaučera ili penzionerskih kartica bilo je moguće i po podne da se to obavi, pogotovo zbog ljudi koji pre podne imaju obaveze na poslu i ne mogu da stignu na vreme", kaže predsednik Opštine Zvezdara Vladan Jeremić. 


I tokom prijavljivanja za gasifikaciju, otvorili su još šaltera. Filijale banaka uglavnom rade do 16 ili 17 časova, kao i većina drugih službi. U banci koju smo posetili zatekli smo paradoksalnu situaciju. Kažu da i oni svoje zaposlene puštaju da izađu s posla da završe obaveze.

"Naravno da sve institucije u gradu rade isto kao i mi i jako je teško biti u gradu u isto vreme na dva mesta, tako da ukoliko je zaposlenom potrebno da završi neki posao u opštini, da ode na neki pregled, to nije problem u dogovoru sa svojim šefom i kolegama iz tima", kaže Dijana Pateros, viši službenik za ljudske resurse banke.


Barem znaju kako je klijentima kada moraju da traže slobodan dan. I notari imaju mnogo posla. Od 231 kancelarije u Srbiji, 133 rade od 7.30 do 15.30 i to uglavnom u prigradskim naseljima. Ostali od 9 do 17.


"Najbitnije je da su javni beležnici u skladu sa lokalnim potrebama odredili gde je tačno potrebno da se radi ranije. Ukoliko je neka sredina ruralna, poljoprivredni poslovi onda tu građanima više odgovara da bude od 7.30", kaže Gordana Jovanović iz Javnobeležničke komore Srbije.


Dnevno radno vreme većine građana je do 16 ili 17 časova. I nakon toga se kroz saobraćajni špic treba probiti do šaltera neke državne insitucije, overiti nešto ili zakazati u opštini ili banci.


Verovatno je problem i u broju zaposlenih na šalterima, kod notara, u bankama i drugim institucijama, pa se jednostavno ne može organizovati smenski rad.


Ali da li zbog toga treba da ispaštaju građani?Slične vesti

Duži redovi za reklamaciju nego za plaćanje - kako uvek da znamo koliko smo struje potrošili

28 Mar 2024, 9:16

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi za struju. Iako iz EPS-a tvrde…

Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" na usluzi potrošačima

26 Mar 2024, 11:21

Elektroprivreda Srbije pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Time je domaćinstvima i malim kupcima…

Od jutros ponovo moguće platiti račune za struju na šalterima EPS-a u celoj Srbiji

19 Feb 2024, 9:46

Od danas je ponovo moguća naplata računa za struju na šalterima Elektroprivrede Srbije. Šalteri nisu radili…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaĐurić: Očekujem borbu do poslednjeg…

Velika i snažna borba traje u Njujorku, poručuje šef srpske diplomatije Marko Đurić…

21 May 2024, 11:30

DruštvoDanas je Sveti Jovan Bogoslov,…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista…

21 May 2024, 11:02

DruštvoNSZ: Isplata redovne novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska…

20 May 2024, 18:10

Kursna lista