NA MALOGOSPOJINSKOM VAŠARU U KUČEVU-DANAS PLATI SUTRA BADAVA
   22 Sep 2018, 14:51    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


NA MALOGOSPOJINSKOM VAŠARU U KUČEVU-DANAS PLATI SUTRA BADAVA

U Kučevu  je održan poslednji ovogodišnji Malogospojinski vašar na kome je bilo puno robe različitog kvaliteta i porekla, a kupaca malo. Najbolju trgovinu i zaradu ostvarili su okolni i montažni ugostiteljski objekti.

Na vašaru je bilo  svega od igle do lokomotive, atmosfera prava sajamska, najviše se trgovalo  sitnicama za domaćinstvo,poreklom iz Turske i Kine. Pored nameštaja, kazana za pečenje rakije, raznih alata  prodavale se i domaće rukotvorine i kućni ljubimci.

Jasna Delić i njene drugarice iz Majdanpeka,koje su ostale bez posla,počele su da pletu torbe,šiju jastuke i izrađuju nakit.Na svom štandu na vašaru u Kučevu   posetiocima su ponudile ove svoje proizvode,a kako su nam  rekle,došle su na vašar da provere koji su to proizvodi koje građani žele da kupe .


        Na vašaru u Kučevu naišli smo i na nekoliko prodavaca različitih proizvoda koji su svojim porukama pozivale svoje mušterije.
Trajan,prodavac iz Smedereva uz priču praktično je demonstrirao upotrebu specijalne kreme za čišćenje gvozdenih ploča i tabli od šporeta na čvrsta goriva.


Kučevljanin Siniša Dejić na vašaru je prodavao sapune i kreme koje proizvodi od kozjeg mleka uz uveravanje  da su ovi njegovi proizvodi lekoviti.


Koristeći megafon prodavac na travarskoj tezgi  poziva vašardžije da priđu i pogledaju njegove čajeve meleme  i ostale biljne proizvode.


Panađuri u Srbiji sve manje liče na sabore iz davnina. I nekada i sada cilj ovih okupljanja bila je  zarada, ali je važno i zabaviti se, videti druge i biti viđen. Mnogi  svoje zadovoljstvo pronađu pod nekim od brojnih šatora gde ih mami  imiris mlade jagnjetine i prasetine.


Od robe koja je izložena na vašaru u Kučevu,najviše se kupovalo povrće za zimnicu,počev od razne paprike,od kojih  je crvena najtraženija zbog kuvanja ajvara,zatim krastavčići kornišoni,karfioli  i paradajz.


Na kučevačkom vašaru najbolje su finansijski prošli prodavci stare iznošene odeće i polovne obuće.


Vašar je  zbog duge tracije i ove godine zadovoljio je sve ukuse,bilo je svega i  svačega,ali je poseta bila manja u odnosu na ranije,pa se slabo kupovalo,jer kako su nam rekli prodavci,narod je ostao bez para.
Dođu,pogledaju robu, i kada čuju za cenu,jednostavno produže dalje. I na vašaru u Kučevo,sve je ličilo na onu našu staru izreku,koliko para,toliko i muzike’’.
Lj.NastasijevićSlične vesti

NA VAŠARU U VELIKOM GRADIŠTU-VIŠE SE GLEDALO MANJE KUPOVALO

3 Aug 2018, 15:00

Poštujući tradiciju, svake godine, 2. avgusta za Svetog Iliju, koji je zaštitnik Velikog Gradišta,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

DruštvoRASTALI SE KAO MLADIĆI I DEVOJKE…

Tridesetoro od 64 .osnovaca generacije 1950.okupilo se  u Osnovnoj školi koja…

15 Oct 2018, 23:03

DruštvoOSUMNJIČENA ZA UBUSTVO MAJKE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su G.P. (1959) zbog…

15 Oct 2018, 16:58

PoljoprivredaNEDIMOVIĆ: USKORO IZVOZ SRPSKE…

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja najveći globalni uvoznik…

15 Oct 2018, 14:39

Kursna lista