NA GOLUBAČKIM  NJIVAMA  POČELI  PROLEĆNI RADOVI
   23 Mar 2017, 23:59    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


NA GOLUBAČKIM NJIVAMA POČELI PROLEĆNI RADOVI

Pred poljoprivrednicima u Opštini Golubac je značajan posao – prolećna setva,koja po proceni stručnjaka treba da se ovog proleća obavi na 5.250 hektara.Najveći deo tih površina zauzeće kukuruz, a znatno manje uljarice,krmno bilja i povrće.

          Već sada je jasno po rečima ratara da će prolećna setva biti skuplja za 15 do 20 posto u odnosu na prošlu godinu,a razlog je poskupljenje dizel goriva. Cene semenske robe su na nivou od prošle godine, dok je veštačko đubrivo jeftinije za pet procenata.Iako je najveća zamerka ratara na sistem subvencionisanja,između ostalog,to što su ostali bez regresa za gorivo,iz resornog ministarstva nedavno je poručeno da novca za tu namenu nema.


           Prolećna setva samo što nije počela, a da li će se problem s cenom dizela rešiti za sada nema naznaka. Slobodno se može reći da je pšenica jesenas posejana na izuzetno maloj površini, što je prava retkost. Razloge za ovu pojavu treba tražiti u niskim otkupnim cenama hlebnog zrna. Ali, to nije jedini problem,mnogo ozbiljniji problem predstavljaju različiti rokovi setve,kažu stručnjaci.


          Pšenica koja je posejana posle optimalnog roka je u  lošem stanju,pa će ovog proleća  kukuruz, soja, suncokret i nešto povrća  činiti plodored na golubačkim njivama. Mislimo,kažu golubački ratari, da će sav vakum, odnosno površine koje je decenijama zauzimala pšenica, a koje jesenas nisu iskorišćene u te svrhe, jer se pod ovom žitaricom našlo oko 2.ooo hektara ili 20 odsto manje u odnosu na predhodnu setvu,biti namenjene kukuruzu.
         U zavisnosti od vremena setve i dinamike nicanja, ozima žita se nalaze u različitim fazama razvoja.
         Oni  ratari koji nisu završili zimsko oranje u prošloj godini povoljne vremenske prilike u ovom mesecu koriste i za obradu zemljišta,koje je do danas obavljeno na 95 odsto planiranih oranica.


          Prolećnim usevima zasejaće se oko 5.250 hektara, od kojih će i ovog puta po tradiciji dominirati kukuruz i sejaće se na 4.500 hektara, krmno bilje na 500, suncokret na 200 i povrće na 50 hektara. Mada ima dosta problema koji će pratiti ovogodišnju setvu,ratari obećavaju da će ipak ostati dosledni svojih dugogodišnjih iskustava i tradicije. Kriza je bila i ranije,pa se ipak sejalo. Tako će biti i ovog  proleća.
Lj.Nastasijević                                   
 
 Slične vesti

Dan polja hibrida kukuruza i suncokreta PSSS Požarevac

12 Aug 2022, 12:06

Dan polja hibrida kukuruza i suncokreta Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac zakazan je za četvrtak. Demoogledi…

Ratari posle sastanka sa premijerkom: Ukida se zabrana izvoza žitarica i uljarica, čekamo pisane garancije

11 Aug 2022, 12:50

Nezadovoljni poljoprivrednici naveli su posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić da će biti ukinuta zabrana izvoza svih…

Protest poljoprivrednika – traktorima blokirali zgradu opštine Rača, počeo sastanak sa premijerkom

11 Aug 2022, 10:03

Nezadovoljni poljoprivrednici, koji su prethodnih dana protestovali širom Srbije, blokirali su traktorima jutros…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista